Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Katona Dóra Mya / Divat nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Katona Dóra Mya / Divat nagykövet 2020

Mya Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációjának hallgatója és a Divat terület nagykövete, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete és a METU Showroom Tunisia 19.1 kortárs öltözéktervező pályázatának egyik díjazottja. 

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Megtisztelő, hogy én képviselhetem hallgatótársaimat és összegezhetem a tapasztalataimat a minket követőknek. Szeretném ezt minél érthetőbben és őszintébben tenni. Hálás vagyok, hogy élhetek a lehetőséggel.


Miért ezt a szakot választottad?
Több különböző szak is érdekelt a művészeti területről, de mivel korábban már elvégeztem egy képzést ezen a területen, így végül döntött a fejlődésvágyam. És az is, hogy mi az a tapasztalat, amit bánnék, ha nem sajátítottam volna el az egyetemi éveim alatt.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 
A közösség csodás, és ha igazán elhivatott valaki, akkor minden lehetőséget megkaphat a kibontakozáshoz. Tapasztalt szakmabeli oktatók segítik a fejlődését és támogatják majd mindenben. Ezért szuper a METU.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Öltözéktervezőként leginkább olyan projekteken dolgozunk, amik egy-egy szemesztert ölelnek fel. Nagyon sokrétűek a feladataink, van, ami klasszikus szabásvonalból indul ki, és ebből kell egyedi megoldást kitalálni - például egy női zakó átértelmezése. 

Divat látványelemeket is létrehozunk, itt nagyon fontosak a szabászati alapok, mindig különleges megoldásokra kell törekedni. Meghatározóak az anyagválasztások és az anyagkísérletek. Hordható és piacképes kollekció tervezésére törekszünk, de mindig vannak látványszerű feladataink. A feladatkiadások után gyakran hisszük, hogy tengernyi idő áll rendelkezésünkre a ruhák kivitelezésére, ám ez természetesen sosincs így, ezért a legnagyobb nehézségünk ezekben a helyzetekben, az idővel való versenyfutás.


 

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A Formatan órák segítettek nekünk a textilt térbe mozdítani, a Kreatív alapozó gyakorlat pedig kapcsolódásokat találni, illetve végtelenített variálhatósági lehetőségeket kialakítani. Így egészen másként kezdtünk el tekinteni az anyaghasználatra, valamint a tervezésnél is hasznosíthattuk az itt tanultakat.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A Kortárs textilkultúra volt számomra az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb órám, mert testközelből láthattuk a hazai tervezők műhelyeit és munkáikat, emellett személyesen is kérdezhettünk tőlük, úgyhogy ez valóban nagy élmény volt.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A különböző anyagok manipulációját, mert a látványelemekre épülő feladatok során, különböző szálakat, fonalakat, varratokat ötvöztem, amik együttesen egészen különleges hatást keltettek.

 

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Alternatív anyagokból kellett öltözéket készíteni. Ennek a feladatnak a megoldásaként én egy tömítő szilikont használtam, amit végül kézzel alakítottam a próbababára. Számomra ez volt a legizgalmasabb, hiszen az eddig megszokottal ellentétben, az utolsó pillanatban alakult csak formára az anyag.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A legnagyobb fejtörést az a feladat jelentette, ahol zseb megoldásokat kellett kialakítani barokk stílusban.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?

Idén a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal hirdetett egy pályázatot az egyetemen, amihez az autentikus tunéziai textileket is ők biztosították. Én egy hordható alkalmi öltözéket készítettem és az én munkámnak ítélték az első helyet, így lehetőséget kaptam, hogy Tunéziába utazhassak tanulmányútra. Emellett büszkeségem a tavalyi NYX Face Awards kreatív videós sminkversenyén elért döntős helyezésem, amibe szintén belecsempésztem egy kis ruhatervezést a teljes átalakulásokhoz.

  


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Első lépés a kutatás, hogy mégis mi az az irány, ami hozzám közel áll, és hogy látok-e benne lehetőséget. Ezután következhet a tervezés.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Kifejezetten szeretek együttműködni más szakok hallgatóival, mert színesítik a munkát. Több látásmódból vizsgáljuk az adott projektet, illetve kiegészíthetjük egymás tudását saját tapasztalatainkkal. Mindenképpen érdemes keresni a környezetünkben lévő, minket motiváló embereket. Ez itt a METU-n jól működik.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Ruhatervezésről és kivitelezésről, valamint sok-sok gyakorlatról és kísérletezésről. :-)

  


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Kézzel készített textilekkel, öltözékek, kiegészítők vagy ékszerek tervezésével, készítésével. 

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Kezdetben leginkább már piacon lévő tervezők mellett helyezkednek el, ezután gyakran saját vállalkozásba kezdenek, vagy összeállnak másokkal és közös céget alapítanak.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Ez még egyelőre képlékeny, de mindenképpen saját vállalkozást szeretnék és kézzel készített alkotásokkal fogok foglalkozni.


  

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Az összes divatbemutatóra érdemes elmenni (pl. Budapest Central European Fashion Week, Marie Claire Fashion Days) illetve a frankfurti Heimtextil szakvásár is érdekes lehet.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Az én kedvenceim: Hayden Williams divatillusztrátor, aki szimplán motivál dinasaurus.art, illetve Designerdaddy jelmezei lenyűgözőek.Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben szívesen készítek kreatív sminkeket, jelmezeket, van, hogy videó formájában a youtube-ra. Fontos számomra a közösség, mindig igyekszem időt szakítani a barátokra, ismerősökre. Emellett pedig a Metropolitan HÖK művészeti alelnökeként is tevékenykedem. 

Milyen koncertet ajánlanál?
Egyetemünk közös kedvence a Necc party, aki mégnem járt ilyenen, mindenképpen próbálja ki. :-)

 


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Higgyenek magukban és büszkén vállalják önmagukat és a művészeti útjukat!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Mindenképpen készüljenekstúdium rajzokkal, illetve olyan kreatív rajzokkal, amik leginkább őket jellemzik.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Ha úgy érzikrajzolásban kicsit gyengébbek, akkor mindenképpen érdemes jelentkezni. Illetve klassz kis társaság része lehet már februártól, így nem csak az egyetemet, de a gólyatábort sem kell teljesen idegenekkel kezdenie. 

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Teljes mértékben pozitív, pedig nagyon izgultam. Afelvételi bizottság tagjai igazán érdeklődőek, nyitottak ésnagyon türelmesek voltak.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem hiszem. A gimnázium utáni OKJ képzés vezetett a METU-hoz, és így visszatekintve biztos, hogy semmit sem tennék másképp.