Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?

Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?

 

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkahelyünkön töltjük, és karrierutunk erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, környezetünket, és személyes kapcsolati hálónkat is. 

Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy mégis ‘mi leszel, ha nagy leszel’, és hogy a pályaválasztás a középiskola és fiatal felnőttkor egyik központi kérdése. 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő karriert és munkát, fontos megértenünk, hogy a karrier- és pályaválasztás kérdése korántsem egyetlen döntésből áll, hanem egy szinte életen át tartó folyamat, amely számos kisebb-nagyobb lépésből épül fel és alakul folyamatosan. 


Karrier tippek: milyen munka illik a személyiségedhez?


A karrierépítés lépései


A karrier szót hallva egy adott szakmára vagy egy választott munkakörre, karrierépítés alatt pedig az ebben való előrelépésre gondolunk elsősorban. De hogyan is vágjunk neki a karrierépítésnek? 


1. Pályaválasztás 

Az első karrierünkhöz kötődő lépéseket már középiskola alatt, vagy akár előtt meg kell tennünk. Már tizenévesen fontos döntéseket kell hoznunk: milyen középiskolát válasszak? Szakmát tanuljak vagy gimnáziumba menjek? Milyen faktokat válasszak? Továbbtanuljak? Milyen terület vagy szak érdekel? Egyetemen alapképzést, vagy felsőoktatási szakképzés válasszak? 

Mindezeket a kérdéseket nem egyszerű megválaszolni, ha nem vagyunk tisztában a munkaerőpiacon elérhető lehetőségekkel, és hogy mi az, amit szívesen csinálnánk. A jó döntéshez nem csak megfelelően informálódnunk kell, de önmagunkat, érdeklődési köreinket, erősségeinket is fel kell térképeznünk. 

Milyen egyetemre menjek? Milyen szakmát válasszak? - Olvasd el cikkünket a témában! 


2Képesítés és továbbtanulás

Szakma- és karrierfüggő, hogy az érvényesüléshez milyen képesítés szükséges. A legtöbb szakmában való elhelyezkedéshez szükséges valamiféle végzettség, amellyel munkáltatónknak, hivatalos szerveknek, ügyfeleinknek igazolni tudjuk hozzáértésünket.  

A sikerhez természetesen több különböző út vezethet. Sokszor több képzés és képzési forma közül is választhatunk, és élethelyzetünktől függően eldönthetjük, hogy számunkra hosszabb vagy rövidebb, nappali vagy levelező, diplomát vagy oklevelet adó képzés lesz a leginkább megfelelő. 

A képesítési rendszerről és képzési szintekről többet is megtudhatsz ide kattintva: Képzési szintek: az iskolai végzettség típusai 


Az egyetem szerepe karrierépítés során 

Egy egyetemi diploma és magasabb végzettség egyik – azonban korántsem egyetlen - előnye, hogy karriered kezdetén egy tudásodat és képességeidet igazoló hivatalos okmánnyal léphetsz a munkaerőpiacra. A diploma garanciaként szolgál majd a jövőbeni munkáltatód számára, így gyorsabban és magasabb jövedelemmel találhatsz stabil munkát. 

Az egyetem emellett számos olyan extra lehetőséget biztosíthat, amely segíthet a szakmai karriered elindításában. Nem csak a szakmában elvárt tudást és képességeket szerezheted meg, de az egyetem által biztosított lehetőségek segítségével számos tapasztalatot gyűjthetsz:  

Ebben az időszakban fontos, hogy a karrierterveidre összpontosíts, megálmodd a jövődet, és javaslatokat, tanácsokat gyűjts, amelyek segíthetnek az általad választott területen és úton való előrelépésben. Ha így teszel, jobban felkészülhetsz az egyetem utáni életre, és biztosíthatod, hogy a diploma megszerzése után készen megtalálni és élni az elérhető szakmai lehetőségekkel. 

Végül, de nem utolsó sorban, az egyetem szuper lehetőségeket kínál, hogy kapcsolatokat építs - így betekintést nyerhetsz saját és más szakmák valóságába is, és később az elhelyezkedésben is nagy segítségedre lehet. 

Ha nem vagy biztos benne, érdemes-e továbbtanulnod, olvasd el cikkünket a témában: Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább? 


3. Karrierindítás 

A karrierválasztás és megfelelő képesítés megszerzése vagy tanulmányok elvégzése után elindíthatjuk karrierünket.  

Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a karrierépítés korántsem mindig egy olyan egyértelmű, lineáris folyamat, mint egy munkahelyen való folyamatos előrelépés. Ahogy a trendek is mutatják, az újabb generációk jóval többször váltanak nem csak munkahelyet, de a gyorsan változó világban - a technológiai innovációk, a folyamatosan megszűnő és születő új szakmák, válságok és a pandémia dinamikusan alakuló környezetében - jellemző az is, hogy valaki élete során akár többször karriert is váltson. 


karrierépítés


4. Karrierépítés 

Karrierünk építéséhez, akár ugyanabban a pozícióban és munkahelyen, akár teljesen új szakmába belépve azonban minden esetben tapasztalatszerzésre és önmagunk fejlesztésére van szükség. 

A siker titka az életen át való tanulás és fejlődés - és ne feledd, hogy sosem késő valami újba belevágni, akár teljesen más területen vagy szakmában újraalkotni a karrieredet! 

 


Mit dolgozzak, mi leszek, ha nagy leszek? Ez a Te döntésed!

 

Ahhoz, hogy olyan karriert és munkát találj, amit élvezel és amiben sikeres lehetsz, az első, legfontosabb lépések, hogy felfedezd saját érdeklődési területeidet és erősségeidet, és hogy megismerd lehetőségeidet a szükséges képesítés és a munkaerőpiac szempontjából. 

Ha bizonytalan vagy, kezdetnek jó lépés lehet 16Personalities ingyenes személyiségteszt kitöltés, a hozzád illő egyetemi képzés vagy szak megtalálásában pedig segítség lehet számodra például a METU ‘Az Én Utam’ pályaválasztási tesztje is.  

Ha pedig érdekel az üzlet, kommunikáció, művészet vagy turizmus világa, nézd meg a METU képzéseit ide kattintva! 

Sok sikert kívánunk! 

2023. 01. 06.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...