Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jávorcsík Dávid / Animáció alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Jávorcsík Dávid / Animáció alapszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Sziasztok, Jávorcsík Dávid vagyok egy 20 éves feltörekvő művész, aki vágyik az új tudásra és tapasztalatokra, az egyetemnek hála megnyílt előttem a világ, és már nemcsak az animáció, hanem a film- és a játékkészítés is érdekel. Szeretnék mindenbe belekóstolni, és minél több embert megismerni, tőlük tanulni és velük együtt alkotni.  


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Ahonnan én jöttem, ott sajnos nem volt lehetőség animációt tanulni, majd rátaláltam a METU-ra. Részt vettem a nyílt napon, és utána szinte teljesen biztos lettem abban, hogy itt szeretnék tanulni. Megfogott a diákok odaadása és lelkes előadása a szakokról. Mindig is szerettem rajzolni, és az, hogy valahol megtanulhattam életre kelteni a rajzaimat egyszerűen levett a lábamról. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Animáció alapképzésen tanulok. Az animáció, a modern technikával együtt, egyre gyorsabban fejlődik. Már nemcsak a mesefilm, hanem a játékok, komoly, egészestés filmek és reklámok területén is releváns tudásnak számít, rengeteg irányba mehet tovább az, aki elvégzi ezt a szakot. Csak ajánlani tudom. 

Tényleg igaz az üzenet, hogy: hallgató helyett alkotó. Az, hogy alkothatunk valami eredetit miközben tanulunk is, számomra elképesztő. A tanárok nagyon figyelmesek és a tanítás minősége is kiváló, látszik, hogy benne vannak a szakmában, teljesen beváltotta a hozzáfűzött reményeimet.  


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Több is van, de amit nem vártam, hogy az lesz, az az Animáció hang tervezés - elképesztő, hogy egy filmet mennyire meg tud változtatni a zene és a hang, egy bölcs embertől hallottam, hogy az animáció fele a hang, most már elhiszem. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Így, utólag korábban elkezdeném a felkészülést, nem árt megtanulni story boardozni. Az előkészítőt mindenképp ajánlom. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

A büfé, órák után gyakran ott ültünk össze a többiekkel lógni és rajzolni.  


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Nemcsak a technikai tudásunkat, hanem kreativitásunkat is fejleszti az egyetem. Későbbiekben pedig számos alternatívát kínál a szakmabeli érvényesülésre. 


 Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Egy történetet színre vinni különböző technikai eszközökkel. Bemutatást adni a nézőnek a gondolkodásunkba, belső világunkba. 


Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemességéhez? 

A filmjeimben folyamatosan újabbnál újabb stílusokat és technikákat próbálok ki, ezen keresztül nem várt problémákat oldok meg és fejlődőm. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Sikur Misi órái fergetegesek. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Semleges inkább, az animáció során úgy is rengeteg időt kell otthon a gép előtt tölteni, szóval jól esik az embernek, ha be kell járnia órákra. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Fritz Zoli, elképesztően ügyes és bölcs, ha olyan tempóban tudnék dolgozni, mint ő akkor eldobnám az agyam. :) 


 Miben látod a METU szupererejét?  

A tanárok odaadása, és az, hogy a hallgatókat inkább munkatársnak tekintik, nem pedig tanulóknak.  


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

METU Man vagy Woman egy sárga mosómedve lenne, aki szabadidejében más egyetemek hősei ellen küzd.  


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Láthatatlanság - titkokban minden ember erre vágyik. :) Teleportálás - de csak olyan helyre, ami a látószögömön belül van, azért ne legyen túl erős, akkor nem olyan érdekes. Újraéleszteni a halottakat - szeretnék egy necrodancer klubbot nyitni, és ehhez szükségem lesz csonti muzsikusokra. De érdekesebb lenne, ha valami hátulütője is lenne a szupererőnek, hiszen attól érdekes egy hős, ha van valami gyenge pontja. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

A barátnőm segített át rajta, aki egyben az csoporttársnőm is, főleg a covid elején a nagy pánikban, neki köszönhetem, hogy tudtam tartani a munkám minőségét még a káoszban is. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Rájöttem, hogy még mennyi mindent nem tudok, és ez inspirált arra, hogy még többet tanuljak. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

A DnD klub-hoz - Dungeons and Dragons egy szuper fun és kreatív társasjáték, nagyon ajánlom mindenkinek, aki a kreatív gondolkodását szeretné fejleszteni - csatlakoztam, nagyon jófej mindenki a csapaton belül, és azt az egy alkalmat, amin részt tudtam venni, soha nem felejtem el. Azóta már saját csapatot alkottunk az csoporttársaimmal, szóval sajnos nem jut időm a klubra, de azért hiányzik. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

A DnD mellett a futás lett a hobbim. Már egy ideje halogattam, de a járvány alatt komolyan nekifogtam, és nagyon hasznos stresszlevezető. Meg fogyás szempontjából is hasznos.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

The Animator's Survival Kit - nagyon hasznos könyv. 


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Jazz, Blues, Rap, Indie, de kezdek egyre inkább a Metal felé hajlani.  


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Egy nap szeretnék creative director vagy rendező lenni, és szerintem a METU-nak hála jó úton vagyok. A kapcsolatok és tudás, amit itt felszedtem, a jövőben is hasznomra lesznek, ebben biztos vagyok. 


Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Mostanság a 3D és 2D ötvözése fogott meg, ennek a két stílusnak a keverése és vászonra vitele.