jankovics petra

JANKOVICS PETRA

DESIGN 1., ELSŐ DÍJ

Petra Környezetkultúra alapszakunk hallgatója.

Nyertes pályamunkája: Ribbon fokhagymanyomó 

Fokhagyma nyomó újraértelmezve. A Ribbon formájából adódóan leegyszerűsíti és meggyorsítja a fokhagymanyomást.  Könnyed mozdulattal, nagyobb nyomóerő kifejtése nélkül használható. A formai kialakítás megkönnyíti az eszköz tisztítását, véd a préselés közben szétfröccsenő fokhagyma levétől. Kényelmesen használható, jobb- és bal kézzel egyaránt. A rozsdamentes acélból kialakított 10x6x12 cm dimenziójú csillogó szalagforma plasztikai értékkel bír egy modern konyhában.

Fotó: Tábori Ádám Fotográfia alapszakos hallgatónk


RÖVID INTERJÚ PETRÁVAL

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

Nehéz eldönteni mivel foglalkozzon az ember, mi lesz valójában az, amibe tanulmányai után ténylegesen beleszeret. Számomra is nagyon nehéz volt ez a döntés 18 évesen. Érettségi után elsőként divat-stílustervezést tanultam, ennek elvégzése után határozottan tudtam, hogy nem ez az, amit életem végéig csinálni szeretnék. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy végigcsináltam az iskolát, mert rájöttem, hogy a tervezés az, ami nekem való, csak egy másik szakágat kell választanom. Mindig is érdekelt az építészet, szeretem a matekot, a fizikát és a művészet is nagyon közel áll a szívemhez. Ezért döntöttem úgy, hogy építészettel fogok foglalkozni.

Miért ezt a szakot választottad?

Azért választottam a Környezetkultúra szakot, mert több lehetőséget nyújt a jövőben. Hiszen még magam sem tudom, hogy konkrétan mivel szeretnék majd a tanulmányaim elvégzése után foglalkozni. Természetesen szívesen lennék belsőépítész, de legalább annyira érdekel a formatervezői irány is. Mindemellett nagyon szeretek a műhelyben tevékenykedni és ez a szakirány lehetőséget nyújt különböző anyagok és eszközök megismerésére, használatára.

Mi inspirál?

Minden feladatnál a lehető legkülönbözőbb dolgok inspirálnak. Van, hogy szakmai megoldásokat keresek és azok tanulságaiból inspirálódok, de legtöbbször a környezetemből merítek ihletet. Akár hangokból, színekből, formákból, kompozíciókból, de még mozdulatokból is.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

A belsőépítészet és a formatervezés mellett könnyen el tudom képzelni, hogy akár a barkácsolás felé fogok elindulni. Szeretnék installációkat tervezni, kivitelezni fesztiválokra, kiállításokra, különböző rendezvényekre.

Első évesként még nem volt sok feladatom, így nem is igazán tudnék kedvenceket kiválasztani. Szeretem a rajzórákat, mindig érdekes oldalról közelítjük meg a feladatokat. Ennek a félévnek a tananyaga az akt rajzolás, amit próbáltunk már például kubista , majd impresszionista stílusban, sőt egyszer jobbkezes létemre balkézzel is készítettem aktot. A tervezési feladatoknál leginkább az első tervek utáni makettezést szeretem, amikor a legkülönbözőbb anyagokból (szívószál, tojástartó...) építünk makettet a gondolataink bemutatása érdekében. Persze legalább ennyire élvezem a végleges makettek készítését is, ami már egy precízebb műhelymunkát jelent.