Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility INNO DESIGN | Budapesti Metropolitan Egyetem

INNO DESIGN

  • Kezdődik
    2019. 10. 31. 10:00
  • Vége
    2019. 10. 31. 14:00
  • Helyszín
    Budapesti Metropolitan Egyetem (1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9.) / K302. terem

A konferencia célja, hogy élvonalbeli kutatási eredmények, technológiai ismeretek, tervezés módszertani elvek bemutatásán keresztül ismertesse a korszerű, innovatív fejlesztések eredményeit. A prezentációkban különböző szakterületek szólalnak meg, többek között: építészet, design, robot technológia, járműgyártás, tervezés elmélet, gyártás technológia, 3D-s megjelenítés.  A rendezvény a hallgatóság szakelméleti ismeretanyag bővítésén túl teret kíván biztosítani a szakmai kapcsolatok bővítésére, tervezők, gyártók és hallgatók között. A tudományos témák széleskörű merítésével ugyanakkor inspirációs forrásként szolgálhat azoknak az egyetemi képzésben résztvevő oktató kollégáknak, akik a gyakorlatorientált képzés módszertana szerint alakítják ki képzési tematikáikat.

Mi az innováció? Mi a szerepe az innovatív gondolkodásnak a kreatív iparban és az oktatásban? A különböző szakterületeket hogyan segíti ez a fajta látásmód és tervezési irányelv? Milyen jövő vár ránk? Ezekre a kérdésekre ad választ a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében megvalósuló INNO DESIGN című konferencia, ahol neves formatervezők, építészek, egyetemi oktatók adnak elő. 

Legyél te is részese ennek az érdekes tapasztalatcserének, izgalmas együtt gondolkodásnak, és gyűjtsd be a számodra hasznos és előremutató információkat!  


Helyszín: Budapesti Metropolitan egyetem, Központi Campus
1148 Budapest Nagy Lajos király útja 1-9., K302 terem
Időpont: 2019. október 31. (csütörtök)
Kezdés: 10:00-kor, várható befejezés: 14:00-kor
Előadások időtartama: 20 perc
Megnyitót mond: Prof. Bachmann Bálint DLA, METU rektora


Előadások:

1. Épített terek optimalizációja
Prof. Bachmann Bálint DLA, a METU rektora


2. EDAG & Innováció
Schachter Barbara, mérnök, formatervező, EDAG Engineering GmbH
A 18 országban működő, 74 tervezőirodával büszkélkedő német cég profiljának prezentációjából megismerhetjük azt az innovatív járműfejlesztési filozófiát, melyet az ötven éves múlttal rendelkező patinás nagyvállalat képvisel. Az előadás ismerteti a Budapesti Metropolitan Egyetem és az EDAG Engineering GmbH együttműködésének eredményeit.


3. SCRIMP, műanyag autóbuszok Los Angeles-ben 
Balvin Nándor DLA habil, formatervező, METU
Az előadás témája az első műanyag buszokat gyártó amerikai - magyar kooperációs nagyüzem különleges és egyedi gyártási technológiája. Mitől kivételesek a Los Angeles-ben, Chicago-ban, Phoenix-ben közlekedő kompozit alapú magyar járművek tulajdonságai?


4. Új megközelítés a hazai hajótervezésben és építésben – esettanulmány
Csepregi Sándor DLA, SoE és Nádas Gergely formatervező, METU
Az esettanulmány egy hároméves tervezési munka folyamatát mutatja be, melynek célja egy 250 személyes városnéző hajó kialakítása és megépítése volt. Külön kihívást jelentett a hajó külső megjelenését meghatározó, a felépítmény elülső kétharmadát borító üvegfödém kialakítása. Az utasoknak védelmet, de egyben jó kilátást biztosító üvegtető súlyát a hajó orrától a faráig ívelő merevítő szerkezet hordozza, mely több mint 25m áthidalást biztosít, köztes alátámasztás és oszlop nélkül. Ez a szerkezet a mérnöki precizitás és a formatervezői-belsőépítészeti tervezés közös bravúrja, melynek eredménye egy nagyvonalú belső tér, ami az első pillanattól kezdve magával ragadta az utazó közönséget.


5. A design szerepe a műszaki szakmák népszerűsítésében
Prof. Koós Pál, formatervező, MOME
Milyen módszerekkel, milyen komplex tevékenységgel segítheti a design gondolkodás a műszaki szakmák népszerűsítését?  Erre keresi a választ a MOME konzorcium vezetésével majd két éve zajló a „Jövő új útjai a pályaválasztás és az autonóm autózás világában” című projekt. Az elmúlt hónapokban a művészet és a design eszköztárát is felhasználva olyan tananyagokat, új módszertanokat és szolgáltatásokat hoztunk létre, amelyek felkeltik az érdeklődést a továbbtanulás, azon belül is az MTMI szakok és az autonóm autózás iránt. Tapasztalataink szerint a kamaszok világához művészeti eszközökkel és a design látásmódjának alkalmazásával (STEAM módszer) könnyen közel lehet hozni a matematikát és a természettudományos, műszaki és informatikai szakokat (MTMI).


6. Robotok érzelmei

Prof. Korondi Péter Dsc., BME
A robotok kilépnek szabványosított területeikről és megjelennek otthonainkban. Kérdés: a lélektelen vastömegből mitől válnak szerethető valamivé? Milyen viselkedéssel tudják szeretetünket kiváltani?


7. Tömegtermékek testre szabása
Tajti Ferenc PhD, mérnök, a FORMLABS Kft. ügyvezető igazgatója
Merre tart a 3D nyomtatás? Mi lesz a technológia hosszútávúfelhasználásának kifutása? Mely szakterületeke várható az alkalmazás kiteljesedése?


8. Innováció az anyagtudományban
Weltsch Zoltán PhD, (NJE, GAMF)
Az előadás témája a legújabb trendek az anyagtechnológiában. Különleges anyagvizsgálati módszerek és elvek a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.


9. A fejlesztési folyamat innovációja

Nadj István, mérnök CAD-terv Kft. ügyvezető igazgatója
Napjainkban sokat beszélünk az innovációról. Mindenkinek innovatív terméke, megoldása van. Arról azonban keveset beszélünk, hogy megfelelhetünk-e korunk fejlesztési igényeinek.

10. Innováció a háztartási kisgép-fejlesztésben
Polyák Dominika, ipari termék és formatervező, Polyák József mg. gépészmérnök (Malomgyártó Kft.)
Több évtizede folyik a hazai és nemzetközi piacon lévő konyhai kismalom újra tervezése. Az előadás bemutatja a termékfejlesztés fázisait egy mikrovállalkozásnál, amelynek alapelvei: esztétikus és funkcionális formai kialakítás, környezetbarát anyaghasználat, megbízható és hosszú élettartam.