IN | SIDE | OUT

Design- és művészetmenedzsment mesterszakunk végzős évfolyama a STYLEWALKER NIGHTON

Színes együttműködésnek lehetnek szem- és fültanúi november 26-án a Stylewalker Night programjai iránt érdeklődők az Eventuell Galériában.  Végzős Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatóink három igen különböző, mégis egyformán izgalmas témával várják a látogatókat.

 


A Zipway projekt fekete-fehér fotóit Hasenfratz Ora készítette

 

Pussy Parade
A Pussy Parade több mint egy művészeti projekt. Hornyák Evelin és Sztojkov Alexandra kollaborációja párbeszédet kezdeményez a design és a képzőművészet, a néző és a kiállított tárgyak, valamint a nőiség ellentétes definíciói között. A táskákba rejtett tartalom kliséket dönt meg és sztereotípiákat rombol le. Arra szólít fel, hogy ássunk mélyebbre és ne elégedjünk meg a rózsaszín felszín szépségével.

Zipway
Tud-e újat mutatni egy cipzár a divat világában? Horváth Renáta hallgatónk válasza egyértelműen igen, amelynek eredménye a sci-fi filmek ihlette "ZIP" kollekciója. Különleges ruháiról és ékszereiről a helyszínen mesél a fiatal tervező egy beszélgetés keretein belül.

My Way or The Highway
Mi a közös a KRESZ-ben és a nemi erőszakban? Szekér Viktória munkái, aki grafikáin közös nevezőre emeli az autóvezetés és a szexuális viselkedés közben betartott szabályokat. Hogy a NEM egyszer tényleg NEM maradjon, beszéljünk is róla.

 
Helyszín: Eventuell Galéria, 1056 Budapest, Nyáry Pál utca 7.
Időpont: 2016. november 26. 17 óra
A kiállítás megtekinthető: december 2-ig, 11-18 óra között.


in | side | out a METU frissen indult Sharepoint blogján.
Az esemény hivatalos facebook oldala
Az esemény a Stylwalker Night programsorozatának része.

 

 


Kiállítás koncepciók


Pussy Parade - Stojka X Hornyák Evelin Collab Presentation

„Néha szükség van arra, hogy megdöntsünk bizonyos normákat, vizsgálva ezzel az emberi tűrőképességet.”
Hornyák Evelin

Hornyák Evelin festőművész munkái egytől-egyig határozott üzeneteket kommunikálnak a nézőközönség felé. Az emberi test és az állati tetemek ábrázolásával olyan témákat kíván vászonra vetni, mint a materializmus és az anyagi világ múlandósága és romlása, valamint a tudat értékének feledésbe merülése mindennek tükrében. A művésznő mindezt erős kritikai tartalommal és nem kevés határozottsággal teszi.

A Stojka egy szofisztikált szabályszegő, mely modern és posztmodern elemeket vegyítve hoz létre egy újszerű, rebellis eleganciát. Sztojkov Alexandra márkája az időtlen női szépség előtt tiszteleg, és olyan magabiztos, erős nőknek szól, akik nem félnek megmutatni magukat a világnak. A kollekciók darabjai szorosan összefonódnak a természettel, a kézzel készített részleteket gyakran a flóra és a fauna szokatlan struktúrái és különleges motívumai inspirálják. A Stojka nem más, mint egy formabontó szépség kiegészítők formájában.

A kiállítás keretein belül elmosódnak a design és a képzőművészet közti éles határvonalak, a két terület együtt, közösen alkot egy új egészet. Az alkotók kollaborációja kliséket dönt meg és sztereotípiákat rombol le. A női nemmel szemben állított elvárásokat, a női szépséget és szerepeket kérdőjelezi meg. Közös munkájuk főszereplője a nő, aki több egy pasztellrózsaszín buroknál. Szépsége nem csak a letisztult külső formákból adódik, hanem a hús-vér tartalomból, amit csak mélyebbre tekintve láthatunk meg, hiszen a szépség csupán nézőpont kérdése. Nem ragadhatunk meg a felszínen, tovább kell ásnunk, és felismernünk azokat a kevésbé esztétikus tulajdonságokat, melyek ugyanakkora értéket képviselnek, mint a rájuk húzott csodálatos, ám sokszor megtévesztő álca. Hogyan is lehetne valami szép, ami belül üres?

A közös alkotás célja, hogy párbeszéd induljon a design és a képzőművészet között, a néző és a kiállított tárgyak között, valamint a nőiség ellentétes definíciói között. A női lét kettőssége, a design és a képzőművészet kettőssége, és az alkotások kettőssége teremtenek egységet a térben. A kiállított tárgyak éppen úgy, mint maga a nő, elvárják, hogy mélyebbre tekintsünk, hogy áttörjük a felszínt és meglássuk a mögöttes tartalmakat, ezáltal pedig megkérdőjelezzük a szépség fogalmát és felrúgjuk a társadalom elavult hitrendszerét. 

 

Zipway - Horváth Renáta öltözéktervező „zip” kollekciójának bemutatása

Horváth Renáta Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatónk  legújabb, „ZIP” kollekciója is bemutatásra kerül november 26-án az Eventuell Galériában. A projekt célja, hogy a tehetséges fiatal tervezőt megismerhessék a divat iránt érdeklődők.  Az Eventuell Galéria fő profilja, hogy olyan tervezőket, designereket mutasson be, akik egyedi és kisszériás termékeket hoznak létre, akár a divat, textiltervezés, ékszertervezés vagy belsőépítészet területén. Horváth Renáta kreációi szorosan illeszkednek ebbe az arculatba, így esett rá a választás, hogy első ízben bemutatkozhasson az Eventuell-ben. Az eseményen az érdeklődők megtekinthetik a kiállított darabokat, és egy beszélgetés keretében megismerhetik a fiatal tervezőt, aki mesél a kollekcióról és tervezői inspirációiról. Kiállításra kerül továbbá néhány ékszer, amely a ruhakollekciótól független, de anyaghasználatában hasonló látványvilágot idéz meg.

Horváth Renáta a ZIP kollekcióról: "Az egyetemi mesterképzésen kaptuk a feladatot, hogy olyan kollekciót tervezzünk és kivitelezzünk, amely teljes mértékben hordható, eladható és webes felületen árulható. Ehhez több szempontoknak kellett megfelelni, mivel a vevő nem tudja felpróbálni a ruhadarabokat, ezért olyan design megoldásokkal kellett előrukkolni, amelyek megoldják a méret különbségeket, illetve több méretnek is megfelelnek a darabok. Ezt nadrágnál, szoknyánál karabinerekkel, kapcsokkal oldottam meg. Ruhánál anyagtársítással, egy kevésbé elasztikus anyaghoz egy erősen elasztikus anyagot varrtam a ruha azon területeire, ahol a forma legjobban kívánta. A kollekcióba terveztem egy felsőrészt, amelyet 3 ipari kötőgéppel kötöttem meg, ezzel is színesítve a darabok között a struktúrákat és technikákat. Ezen kívül 2 műbőr mellényre varrtam szorosan fekete cipzárakat, amitől érdekes hatást kaptam. Összességében a kollekció formavilágába a geometriát és a letisztult szabásvonalakat tartottam szem előtt. Ötvöztem a strukturáltságot a geometrikus letisztult vonalakkal. A stílus tervezésénél a feladatnak megfelelően olyat kellett alkotni, amibe a saját ízlésvilágom is fellelhető. Ezért sci-fi filmek látványvilágából inspirálódva terveztem meg ezt a kollekciót, de mindezt úgy, hogy Urbán viseletnek is megfeleljen."

 

My Way or The Highway - Szekér Viktória Média design alapszakos hallgató projektjének bemutatása

Szekér Viktória projektjének témája a Not Targets, egy fikciós női érdekvédő szervezet, amelynek kampánya a My Way or the Highway. Egy kommentelő a megerőszakolt nőkkel kapcsolatban azzal a hasonlattal élt, hogy ha valaki egy kocsi elé veti magát, akkor ne csodálkozzon, hogy elütik. Ebből is született az kampány ötlete, mely azon a gondolaton alapszik, hogy az áldozathibáztatás elkerülhető lenne, ha a szexuális együttléttel kapcsolatban is kreálnánk olyan alapvető, félreérthetetlen szabályokat, amilyeneket a KRESZ határoz meg a közlekedésben. A kampány logó, poszter és animáció formájában valósulna meg első körben. Hosszabb távon egy teljes körű jelrendszer megalkotása a cél, mely a közlekedési szabályzatot parafrazeálná mind szóban, mind vizuálisan.

2016. 11. 18.

Hírek

Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK / Reith András előadása

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja

nordicligt20_hircsempe

BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK / Reith András előadása

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja …

Művészet
Művészet
Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle csempe

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban …

Művészet
Művészet
Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban

Uruguay Cartel Poster Festival 2020 hírcsempe

Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...