Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Hungarian Startup University Program (HSUP) | Budapesti Metropolitan Egyetem

Hungarian Startup University Program (HSUP)


2020/21-es tanév őszi félévében „Alapítsd meg a saját startupod!„ felhívással került meghirdetésre a Hungarian Startup University Program (HSUP) a METU-n. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által létrehozott kísérleti képzés célja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények hallgatói egységes startup tudásra tegyenek szert, valamint növeljék a hallgatók érdeklődését az innováció és vállalkozás iránt. Ennek eszközeként a résztvevők egy az NKFIH által kifejlesztett moduláris felépítésű e-learning képzés során ismerkedhettek meg a startup világgal.

A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startap világ megismerése kerül a fókuszba. A modulok során a hallgatók megismerkedtek az innováció fogalmával, az ötletgenerálással, pénzügyi tervezéssel, piaci stratégiákkal, IP védelemmel, a befektetők világával és az üzleti prezentálással. A tanulást követően egy modulzáró vizsgát kellett tenniük, ezután pedig saját vállalkozási ötletüket kitalálva egy úgynevezett „onepager” dokumentumot készítettek. Decemberben hallgatóink bemutathatták elkészült munkáikat a Startup Demo Day eseményen, ahol visszajelzést is kaptak ötleteikre. A legígéretesebb ötleteket egy a METU által felkért szakértőkből álló zsűri választotta ki, és az ötletgazdák lehetőséget kaptak arra, hogy az ötletükhöz csapatot gyűjtsenek maguk köré, akár más egyetem hallgatóiból is (5-5 fős csapatok szerveződtek). 

A második félévben a jelentkezők a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatták el. A félévet kétféle módon teljesíthették a hallgatók: az egyik változatban az első szemeszterben megkezdett egyéni moduláris típusú képzés folytatódott a HSUP e-learning platformján keresztül. A másik lehetőség egy egész féléven átívelő csapatmunka, aminek teljesítéséért a résztvevők 4 hónapon át ösztöndíjban részesültek. Februárban az első félévben kiválasztott projektötletekre tudtak jelentkezni a hallgatók. A program különlegessége, hogy valamennyi résztvevőnek lehetősége volt a programban résztvevő bármelyik egyetem csapatához, illetve projektjéhez csatlakozni. A csapatmunkát egy mentor is segítette, akit a csapat saját maga választhatott ki.  A II. szemeszter fő célkitűzése az előző félévben kidolgozott vállalkozás ötletek tovább építése és elmélyítése volt. Ennek legfontosabb dokumentuma a csapatok által készített Előrehaladási Jelentés („Progress Report”), amelyben be kellett számolniuk a kidolgozott koncepciójukról: a problémáról, amire megoldást kínálnak, továbbá a piaci helyzetről, a vásárlói perszónákról, versenytársakról és az üzleti modellről. A program végén egy pitch keretében mutathatták be az elkészült vállalkozásukat egy szakmai zsűri előtt. 

  • A programban a METU részéről részt vettek száma: 195
  • Leadott onepagerek száma: 160
  • A második félévben csapatban dolgozott hallgatók létszáma: 38
  • Támogatott METU projektötletek (METU által koordinált csapatok) száma: 19


Az első pilot évet követően a program 2021/22-ben tovább folytatódik, amelyben egyetemünk még nagyobb létszámmal és sikerekkel vesz részt.


Kapcsolódó beszámolóink 

Galéria