Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Hosszútávon azt szeretném elérni, hogy az emberek fesztelenebbül merjék kifejezni magukat, hitelesebben és önazonosan tudják megállni a helyüket ebben a világban.” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Hosszútávon azt szeretném elérni, hogy az emberek fesztelenebbül merjék kifejezni magukat, hitelesebben és önazonosan tudják megállni a helyüket ebben a világban.”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Szűcs Gergely válaszol Tancsa Melitta, a Kommunikáció és médiatudomány szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból megtudhatod, hogy mi a különbség egy klasszikus tanár és egy tréner között, és hogy miért is abszurd az egész emberi létezés. Tancsa MelittaMi volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy a tréneri pálya lesz a te utad? 

Szűcs Gergő: METU-s éveim alatt forrta ki magát ez a gondolatmég HÖK elnökként. A Hallgatói Önkormányzat fejlesztésének céljából meghívtuk Murvai Piroska trénert, aki többszörösen is az év trénere címet nyerte el, hogy tartson nekünk egy csapatépítő foglalkozástEzt megelőzően egy elbeszélgetésen vettünk részt vele, ami alapján brief-et készített, és akkor jöttem rá, hogy a tréneri attitűd az, ahol én ki tudom magam élni. A trénernek arra van szüksége, hogy nagyon komolyan vegye a témát és lehetőleg ne vegye komolyan saját magát. A közvetlensége által be tudjon épülni a csoportba és a kölcsönös bizalom mentén tudja fejleszteni a kommunikációs kompetenciákat. Ez egy lényeges különbség szerintem a klasszikus tanár és a tréner között, hogy én, ha ránézek a csoportra, akkor beolvadni szeretnék és azon keresztül inspirálni és fejleszteni. 


Tancsa MelittaHogy élted meg a vírus miatt kialakult bezártságot és a mostani korlátozott helyzetet nagyon extrovertált személyként? 

Szűcs Gergő: Egyrészt nagyon nehezen, másrészt szerencsésen. Most a csoportos tréningek helyét inkább átvette a főszerepet, az egyéni foglalkozások, aminek új helyszíneként tökéletesen szuperál az új albérletem. Már 10-12 fő mentoráltam van a legkülönbözőbb szakmákból, ezeken a foglalkozásokon szükség van arra, hogy magyarázzak és mivel kommunikáció és retorika a téma, ezért ki tudom élni magam. Ha esetleg teátrális vagyok, akkor sem érzik, hogy furcsa lenne, mert szükségük van ilyen lendületesen előadott inputokra. 


Tancsa MelittaMi a kedvenc szakmai/hallgató emléked a METU-n? 

Szűcs Gergő: Kedvenc hallgatói emlékem, amit Speakerként csak a Sziget Nagyszínpad tudott felülírni. A 2011-es gólyatábor szervezése és a gólyák eskütételének megtartása. Földi Gábor kollégámmal és barátommal, írtuk több héten keresztül az esküt. Az ŐRÜLET 2.0 névre elkeresztelt év, azért is volt különleges, mert rekord mennyiségű gólya jelentkezett a táborba, továbbá HÖK elnök és Speaker szerepben is jelen voltam. Az eskünek nagyon fontos jelentősége van, mind retorikai- és színpadi szinten, illetve kapcsolatépítő szinten is, de az időjárás viszontagságait nem tudtuk kivédeni, gyorsan megoldást kellett találnunk az eső ellen. 

Odaléptem határozottan a főszervezőhöz, aki nálam idősebb volt és már akkor is ebben a posztban volt, amikor én gólyaként vettem részt a táborban. Szóval többek között a kedvemért jött gólyatábort szervezni, ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volt. Együtt ki kellett valamit találnunk, mielőtt az egész bulit elmossa az időHirtelen jött az ihlet, hogy mindenkit tereljünk be a nagysátorba és rendezzük a csapatokat oszlopokba a gyorsabb megoldás miatt. Végül megtartottuk az esküt, ami alatt morajlott a tömeg, az utolsó pontja pedig az év jelszava voltamit ezres nagyságú gólya kiabált egyszerre: ESKÜSZÖM, HOGY ŐRÜLET. 

A kedvenc METU-s szakmai élményem trénerként az, amikor dominóként ömlött be a tömeg a foglalkozásra és nagyon érzékeny, nagyon intim, de a jellem fejlődésük szempontjából fontos dolgokkal kapcsolatban megnyíltak a hallgatók és tudtunk beszélgetni. Tiszteletben tartva a tréning alatt elhangzottakat, illetve a téma komolyságát, tudtak vállalásokat tenni attitűd formálásokba belemenni, ez számomra nagyon megtisztelő és inspiráló. 

 

Tancsa MelittaMi az a cél, ami mindig a szemed előtt lebeg, és mi a motorja? 

Szűcs Gergő: Hosszútávon azt szeretném elérni, hogy az emberek fesztelenebbül merjék kifejezni magukat, hitelesebben és önazonosan tudják megállni a helyüket ebben a világban. Az életem filozófiai motorja pedig, az abszurdizmusból ered. Egyik kedvenc gondolkodóm Albert Camus, azt mondta, hogy abszurd az emberi élet, mert próbálunk értelmet találni, amikor nyilvánvalóan egy indifferens univerzumban nincs értelme az életnek, de mégis örökké próbálkozunk. Célszerűtlen és lehetetlen dolgot csinálunk örökké, erre nemcsak azt mondja, hogy az élet értelme a sziszifuszi munka, hanem „Sziszüphoszt boldognak kell elképzelni”. El kell fogadnunk, hogy az élet abszurd, ha ezzel azonosulni tudunk és mosolygunk rajtaakkor egyébként minden rendben lesz. Ha úgy tudsz felkelni, hogy kitalálod az egész karrieredet és elfogadod, hogy ez egy teljesen ésszerűtlen dolog, akkor lesz egy menő karriered. 

2021. 03. 16.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...