Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Horváth Márton / Fotográfia nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Horváth Márton / Fotográfia nagykövet 2020

Marci Fotográfia alapszakunk másodéves hallgatója, jelenleg a Fotográfia terület nagykövete. Minden jelentős rendezvényen részt vesz a Művész Marketing Hallgatói Team tagjaként, kamerája nélkül nem megy sehová.

 


Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Nagyon megtisztelő érzés, hogy én képviselhetem a szakomat egy teljes évig. Nem gondoltam volna, mikor ide jelentkeztem, hogy ide jutok. Sokat jelent számomra, hogy az iskola ekkora felelősséget bíz rám. Igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni. Azért is vállaltam el ezt a feladatot, mert fejlődni is szeretnék ilyen fajta téren, hogy mások elé kiállva, minél bátrabban és magabiztosabban tudjak felszólalni. Így egyszerre érzem magam hasznosnak és tanulok is belőle.

Miért ezt a szakot választottad?
Mindenképp fotográfiát akartam tanulni, és ezzel foglalkozni a későbbiekben is. Szerettem volna olyan helyen tanulni, ahol megfelelő kapcsolatrendszert tudok idővel kiépíteni, és erre a legmegfelelőbb helynek a METU-t láttam. Így nem volt kérdés, hogy hová szeretnék felvételt nyerni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Kiváló tanárok tanítanak minket, akik suli mellett a szakmájukban is dolgoznak, és így próbálnak már a kezdetektől a munkára felkészíteni minket. Plusz, ami szerintem a legfontosabb a mai világban, az a kapcsolat rendszer, amit itt nagyon jól ki tud bárki alakítani, aki kicsit is próbálkozik.Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Az analóg fotózástól a modern technikáig mindegyik téren az alapoktól kezdve vannak feladatok. Megtanítják, mi mire jó a fényképezőnkön, és hogy mit hogyan kell használnunk. Későbbiekben pedig már inkább művészi feladatokat kapunk, amiken gondolkodnunk kell, ezzel fejlesztik a látásmódunkat és egyéb késségeinket.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Én leginkább a technikai órákat szeretem. Ezekben érzem magam még gyengébbnek, így ezek az órák segítenek fejlődni.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Nincs sok elméleti tárgyunk, de szerintem a szakunkhoz legnélkülözhetetlenebb a fotótörténet óra, mert mindenképpen tisztában kell lennünk a fényképészet történetével.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Azt, hogy folyton tanultam és tanulok valami újat az után is, mikor már azt hiszem, hogy nincs mit az adott feladatban.Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Nem volt kedvencem, mindegyiket szerettem és izgalmasnak tartottam.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A technikai feladatok sok fejtörést okoztak. Plusz én nem vagyok az a tipikus művész lélek, aki mindenbe belegondol valamit, szóval az olyan feladatok, amiket inkább művészi szemmel kellene megoldani, azok is nehezek.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Arra vagyok a legbüszkébb, hogy helyt tudok állni az egyetemen belül. És persze arra is, hogy egyre több kapcsolatot építek ki, amik a később hasznosak lesznek a munkám során.


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Leülök, átgondolom részletesen, hogy órán milyen tanácsokat mondott a tanár, és próbálom először úgy kitalálni, hogy mit is fogok csinálni. Aztán próbálok kicsit saját ötletet is bele rakni.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Vannak feladatok, amiket más szakos hallgatókkal tudunk könnyedén megoldani.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Minden, ami a fotográfiával kapcsolatos, analógtól a digitális fotózásig, azt magában foglalja a szak, és nagyon jól meg is tanítják mindezt.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Fényképezéssel.Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Véleményem szerint nagy lehetőségeket nyújt az egyetem ebben, és a többség, aki itt végez az ma már az elvégzett szakmájában dolgozik.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Mindenképpen fotózással szeretnék foglalkozni. Ez a tervem, és úgy érzem, ebben sokat segít az egyetem.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Nem emelnék ki semmit, inkább csak úgy általánosságban olvasson minél több szakirodalmat, járjon minél több kiállításra, ami a fotózással kapcsolatos. Lényeg, hogy lásson minél több képet, minél több művésztől.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Fotográfiával már minden közösségi oldalon találkozik az ember, szóval böngésszen bármit is, nincs nehéz dolga a témában kutatnia, az én kedvencem az Instagram.


Mivel töltöd a szabadidődet?
Járom a várost, fotózok, amennyit csak tudok, hiszen így lehet fejlődni. Persze azért kikapcsolódni is kell néha, olyankor barátokkal töltöm az időm, vagy csak otthon pihenek.

Milyen koncertet ajánlanál?
Nem járok koncertekre, így nem tudok mit ajánlani.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Jöjjön el nyílt napokra, Educatióra, és minden olyan alkalomra, ahol találkozhat velünk. Így minél több mindent megtud a felvételiről. De az is elég tud lenni, ha azokat pontosan követi, amiket az iskola küld nekik segítségképpen. Ha nem tér el tőlük, akkor sima ügy lesz a felvételije.

   

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Minden esetben kövessék a leírást, amit a feladat kiírásnál megkapnak. Gyűjtsék össze a szerintük legjobb képeiket, és ha van rá lehetőségük beszéljenek valaki hozzá értővel is. Hogy én hogyan készültem? Először is elővettem az addigi összes munkámat és elkezdtem kiválogatni, hogy mi az, ami tetszik és mi az, ami nem. Végül, ami megmaradt azokat is rendszereztem, hogy csak a művészibb képeim maradjanak. Így megmaradt képeimből pedig kiválasztottam 10-12 darabot és készen is voltam. Az elvem az volt, hogy megpróbáljak minél többet megmutatni magamból, a saját világomat bemutatni a képeimen keresztül. Minél egyedibb a portfólió, annál jobb. Persze nem baj, ha nem tökéletes. Lényeg, hogy magunkat kell vele bemutatni és azt, hogy mire vagyunk képesek és lássák rajtad, hogy képes vagy a fejlődésre. Persze ne tájképeket, meg állatos képeket tartalmazzon, kivéve, persze ha egyediek és van bennük valami, ami egy másik hasonló képben nincs, és azt el is tudja róla mondani a jelentkező. Minél művészibb és izgalmas képeket próbáljunk beválogatni. Lehetnek különálló képek is, például a legjobb képeid, de állhat a portfólió egy fotósorozatból is.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Én nem jártam előkészítőre annak idején, de akinek szüksége van több felkészülésre a felvételiig, annak szívből ajánlom. Több szaktársam járt rá, és mindegyikük szerint megéri. Plusz betekintést ad az egyetemi életbe, hogy milyen a METU, mindamellett, hogy segít felkészülni a felvételire, és a tanárokat is megismerheti a résztvevő.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Izgalmas volt nagyon. Ahogy a vizsgaterem előtt állva többedmagammal azon izgultunk, hogy mi várhat a teremben minket, milyen feladatokat kell megoldanunk, és kicsit már ott megismerhettük a leendő szaktársakat.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem, nem bántam meg semmi döntésemet az egyetemmel kapcsolatban.