Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Horesnyi Máté / Animáció alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Horesnyi Máté / Animáció alapszak

“Ez a három év elképesztően sokat segített nekem mind technikai, mind művészeti szempontból.”

Máté Animáció alapszakunkon diplomázott. Készített szignálfilmet a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra, de legteljesebb, eddigi tudását összegző munkájának a diplomafilmjét tekinti. A következő filmig természetesen :)Miért ezzel a területtel foglalkozol? Miért ezt a szakot választottad?
Mivel az animációban tudom leginkább más médiumok sajátosságait is beemelni a munkámba.

Mi inspirál?
Ha látok egy jó kompozíciót. Ha a fotókban látom, hogy valaki jó fényeket használ és texturát. Emellett a jó atmoszféra egy munkában, legyen az akár egy képregény.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A kedvenc egyetemi munkám a diplomamunkám, Jacques ámokfutása. Mivel itt tudtam összegezni először az eddig felhalmozott tudásom. De minden egyes feladat nagyon izgalmas volt, és a végeredménye is szerencsére jól sikerült. Talán az első bábfilmem és a KAFF szignál film, amit külön kiemelnék.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Hogy pontosan miért és hogyan született a meg a diploma film, arra konkrét helyzetet és pillanatot nem lehet mondani. Hétről hétre jöttek az ötletek és az első szemeszter során, a diploma évben raktam össze őket, majd egy rendszerbe helyeztem az egészet. Emellett az összes olyan kompozíciót, amit létre akartam hozni, azt szerencsére volt lehetőségem megteremteni a Jacques ámokfutásában.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Minden formában. Ez a három év elképesztően sokat segített nekem mind technikai, mind művészeti szempontból.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mindenképpen érdemes a METU-t választani, mert a tanárok szakmai tudása nagyon sokat segít, hogy az animációs szakmát megismerje az ember.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Örülök, hogy most egy kis idő után visszanézhetek a filmemre, és újult erővel indulhatok a mesterszak felé.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Rendkívül jó! Örültem, hogy Báron György is ott volt. Az utolsó napokban, amikor kész lett a film, izgatott voltam, hogy a közönség miként reagál rá.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Még több filmet készíteni. A fájdalom elmúlik, a film az örök!