Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Horák Enikő / Tervezőgrafika mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Horák Enikő / Tervezőgrafika mesterszak

"Legfőképpen a tudatosság, az elmélyülés, illetve rejtett rendszerek és textúrák felfedezése inspirál."

Horák Enikő Tervezőgrafika mesterszakunkon végzett, az első levelezős évfolyamunk diplomázójaként elnyerte a remélhetőleg ősszel fizikálisan is megrendezésre kerülő Best of Grafika Diploma kiállítás arculati pályázatát. ...ció című plakátja bekerült a Typozone következő kiállítására, a tavaly ősszel megrendezett Agnieszka Ziemiszewska workshop keretében készült munkája szerepelt a Dubai Design Weeken, és a csoporttársaival közös Hang az űrben kiállításon is. A Hype and Hyper Best of Diploma sorozatába is beválogatott MINT/A BUDAPEST – MOTIFICATIONS! című diplomaprojektjében Budapest a főszereplő, nézd meg októberig az OPLA diploma kiállításon a Szimplában!

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Számomra sosem volt kérdés, hogy művészeti irányban képzelem el a jövőmet, soha nem is érdekelt más, bár voltak kitekintéseim, szerencsére mind zátonyra futottak. Gimnázium után kezdtem el komolyan foglalkozni az elképzelt céljaim megvalósításán és eddig szerencsére elég jól sikerültek.

 


Miért ezt a szakot választottad?
Az alapszak elvégzése után, amikor munkakeresésre adtam a fejem, szerettem volna a szakmámban elhelyezkedni és ez többé kevésbé sikerült is. Textiltervező az alapvégzettségem és ezáltal sikerült egy divatcégnél elhelyezkednem, mint textilminta tervező és grafikus. Belecsöppentem a mélyvízbe és mivel egyedül voltam a pozícióban, így mindent önállón kellett megoldanom. Nagyon élveztem minden percét a feladatoknak, de éreztem, hogy a grafikát is tanulnom kell ahhoz, hogy jobbá válljak, hogy magabiztosan ki tudjak állni a munkáim mellett. Teljes állás mellett viszont esélytelen lett volna nappali képzésre mennem, ezért volt számomra hihetetlen nagy öröm, amikor megláttam a levelező szakot a METU-n. Semmit sem kellett feladnom ahhoz, hogy újra egyetemre járhassak és közben egyből a gyakorlatban is kamatoztatni tudtam, amit megtanultam.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Textiltervezőként végeztem 2016-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, pontosabban öltözéktervezőként és szövöttanyag tervezőként. 


 Mi inspirál?
Legfőképpen a tudatosság, az elmélyülés, illetve rejtett rendszerek és textúrák felfedezése bármiben. Ezeken kívül a zenét emelném ki, mint nagy inspirációmat és támogatómat a munkáim során.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Legszívesebben mindegyiket megemlíteném valami egyedi tulajdonsága miatt, de mivel szelektálni kell így elsőként a MAC FISHERIES – redesign munkámat emelném ki komplexitása miatt. Erős tervezőgrafikai gondolkodást igénylő feladat, amelynél nagyon fontos a rendszerben való tervezés és a későbbi bővíthetőség lehetőségének a fenntartása. Továbbá a geometriához való erős kötődésemet is kiélhettem benne.


  


A másik munkám pedig egy sokkal játékosabb feladat egy interaktív adatvizualizáció, ahol a téma „Az én száz könyvem”. Ez egy olyan üres, adatokat rendező felület, amit mindenki önállóan kitölthet a választott száz könyvének információi alapján, így segítve egy kicsit rendszerezni az otthoni könyvtárunkat. Kitöltése hosszadalmas, így a mostanában elterjedt felnőtt színezőkhöz tudom hasonlítani, ebben is el lehet merülni, végül pedig egy szép vizuális élménnyel gazdagodunk, ami a mi kezünk munkáját dicséri. 


  


Mi volt a diplomamunkád?
Diplomamunkámban Budapest történetét mesélem el moduláris, variálható mintákkal. 1950 január 1-jén csatoltak hozzá a hajdani városhoz 23 önálló települést, amik addig az agglomerációban helyezkedtek el. A korábban független, ám mindig is Budapesthez szervesen kapcsolódott települések mind hozzáadnak egyediségükkel a mai város végleges formájához. Mindegyik részre szükség van ahhoz, hogy Budapest az legyen, ami most.  Munkámban egy olyan városarculatot hozok létre, ahol minden beolvasztott rész, ami ma Budapesthez tartozik, saját településmotívumot kap. Ezek a minták reflektálnak a helységek jellegzetességeire, de átírt, absztrahált módon. A motívumokat 9 darab piktogram alkotja, amik bemutatják az adott település sajátosságait, többek között az iparát, kiemelkedő épületének mintáját vagy a földrajzi fekvését. Ezek együtt egy nagy mintát alkotnak, ami metaforikusan reflektál a mai város képére. A nagy minta úgy foglal magába minden alkotóelemet, mint ma Nagy-Budapest a beolvasztott településeket.

Miért ezt a témát választottad?
Amikor elkezdtem gondolkodni a diplomám témáján, egy valami biztos volt számomra. Mégpedig az, hogy mintákat szeretnék tervezni, elemezni. Szoros kapcsolatom a mintákkal és rendszerekkel már évekkel ezelőtt kialakult és ebben találtam meg az utamat, ebben érzem magam otthon, ez az én tervezői nyelvem. Számomra biztonságot jelentenek a jól kitalált rendszerek, layoutok, a végtelenül variálható ám mégis pontos szabályokat követő grafikai- és mintaelemek. Így jutottam el végül Budapest mintáihoz.

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Segített megtalálni a tervezői nyelvemet a tervezőgrafikában. Elindított olyan utakon, amire sose tettem volna rá a lábamat önállóan.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Aki nagyon nyílt és minden utat támogató szakmai közösséghez szeretne tartozni, annak mindenképp itt a helye.

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Elégedetten. Elértem egy célomat és kész vagyok beleugrani egy következőbe.

 


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Egészen szürreális. A koronavírus miatt az ágyamon ülve, szépen kiöltözve, a vasalódeszkámra helyezett laptopom előtt védtem. Itt volt a háttérben üres a fal.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék a munkámban is tovább fejlődni és új kihívások elé nézni. Már most is nagyon széleskörűek a feladataim, de úgy érzem, lehet ezt még bővíteni, akár munka mellett párhuzamosan elkezdeni a saját ügyfélkör kiépítését. Ki tudja mi lesz, állok elébe.

 


Behance
Instagram
LindedIn