Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU a Helsinki Design Week-en | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU a Helsinki Design Week-en

 • Kezdődik
  2023. 09. 08. 10:00
 • Vége
  2023. 10. 17. 20:00
 • Helyszín
  Helsinki Liszt Intézet

METU a Helsinki Design Week-en 

A Budapest Metropolitan Egyetem egyedüli magyar egyetemként vesz részt a Helsinki Design Week-en,  izgalmas From sketch to screen c. animációs filmkiállítással és egy kerekasztal beszélgetéssel az Artificial Intelligence and Visual Identity -Panel discussion about the future of Design and Animation címmel. kiállítás szeptember 8-tól egészen október közepéig lesz látható. 

 

From Sketch to Screen című METU kiállítása 

A kiállítás megtekinthető szeptember 8-tól október 13-ig, H-P 10-18 

A “From Sketch to Screen című kiállítása lehetőséget biztosít látogatóinak a fiatal animációs film generáció vizuális elképzeléseinek, gondolatvilágának és mondanivalójának megismeréséhez. A bemutatott öt animációs film a hallgatók változatos technikai tudásának és művészi önkifejezésének bemutatása. Témájukat tekintve olyan univerzális fogalmakat dolgoznak fel, mint a barátság, magány vagy a bátorság. 

Filmkiállításon bemutatott alkotások:  

 • Bárczy Örs - Hey Deer! 

 • Mészáros Bori - The Last Yeti  

 • Rebák Tamás - Escape Velocity  

 • Palotás Adél - Lights 

 • Bartis Bálint - A paraszt és az uborkák  

A kiállítás a történetmesélés erejét és az animációt, mint médium lehetőségeit ünnepli. Célunk, hogy a látogatók betekintést kapjanak az animációs filmkészítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, stop-motion és kísérleti megközelítésekbe, ezzel magukat is közelebb helyezve az animációk végtelen meseszerű világához.   

A kiállítótérbe érkezve a látogatók az animációs filmek mellett megismerhetik egyetemünk együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális programjával, az Európa Kulturális Fővárosa – Veszprém-Balaton 2023, ahol hallgatóink órai feladatként tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projekteken dolgoztak.  

 

Artificial Intelligence and Visual Identity -Panel discussion about the future of Design and Animation panelbeszélgetés 

szeptember 8., péntek. 18:00-kor

A digitális megoldások elterjedése sorsdöntő változásokat hozott a designerek életébe és alapjaiban változtatta meg a vizuális történetmesélést. A színek, a grafikai stílus és a dinamika mind üzenetközvetítő erővel bírnak, és elvitathatatlan fontosságúak egy esemény arculatánál és egy animációs film esetében is. Az emberi kreativitás és érzékenység elvitathatatlan egy művészi produktum létrehozásakor, mégis egyre több olyan alkotást láthatunk, amelyet mesterséges intelligencia segítségével terveznek meg. Beszélgetésünkben az arculattervezés, a vizuális megjelenés és az animációs tervezés mesterséges intelligenciával való kapcsolatát vizsgáljuk.   

Melyek az eseményarculat tervezésének első lépései? Segíti vagy épp megnehezíti a tervezési folyamatot az AI? Hogyan lehet “jól” használni? Hogyan állja meg a helyét egy online arculat az esemény megvalósításakor? Milyen vizuális megoldások teszik emlékezetessé az animációs filmeket? Milyen változásokat hozhat az AI az animációs filmgyártás életébe?