Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Hasenfratz Ora | Budapesti Metropolitan Egyetem

Hasenfratz Ora

Hasenfratz Ora Fotográfia alapképzésünkön 2014-ben diplomázott, azóta a Savannah College of Art and Design, Photography MFA hallgatója. Gazdaságinformatika felől érkezett a fotográfiához, azóta hivatásszerűen foglalkozik ezzel, jelenleg a Lyme-kórról készít több sorozatból álló anyagot.

2016 októberében az Art Market Budapest Art Photo Budapest szekcióban kiállított munkájával a 'Budapest a fiatal tehetségekért' program különdíját nyerte el Kitchen series munkájával, amivel a pénzjutalom mellé kiállítási lehetőséget is kapott a Budapest Projekt Galériába.

 

További képekért kattints IDE. Fotó: Kaszás TamásA díj apropóján Ora így mesélt arról, mit jelent számára ez a kitüntetés, és fiatal művészként hogyan látja a jövőjét:

A METU, így gondolom Te is első ízben állított ki az Art Market Budapest Art Photo Budapest szekcióban. Mit jelentett számodra ez a bemutatkozási lehetőség?
Nézőként eddig is látogattam az Art Marketet, ezért külön öröm volt számomra, hogy én is részt vehettem rajta és megmutathattam ilyen sok embernek a fényképeimet.

Mondj pár mondatot magadról. Hogyan indultál el a művész pályán, miért ezt a területet választottad? Miért esett a Metropolitanra a választásod?
Gazdaságinformatika felől érkeztem a fotográfiához, és viszonylag későn, 23 éves koromra vált egyértelművé, hogy én csak ezzel szeretnék foglalkozni, azóta szerencsére így is történt. Két évig hobbiként fotóztam, és akkor úgy éreztem, hogy megragadtam egy szintnél, és éreztem, hogy egy komplex képzésre, külső segítségre van szükségem, hogy tovább tudjak lendülni ezen. Akkor döntöttem úgy, hogy ezt komolyan szeretném csinálni, teljes időben, ezért jelentkeztem a Metropolitan Egyetem Fotográfia szakára.

 

 


Mesélj nekünk a munkádról, amellyel elnyerted ezt a díjat. Mi inspirált? Mi a különlegessége? Mit érzel fontosnak a munkád kapcsán kiemelni?
Szerintem ez a díj nem egyedül ennek az egy kiállított képnek szól, hanem az elmúlt jó pár év munkájának. Engem az alkotói fotográfia és a divatfotó határa érdekel, és az inspirációt a saját tapasztalataimból, lelki-testi érzéseimből, fájdalmaimból merítek, mert szerintem a képeim így tudnak őszinték és hitelesek lenni.

Mit jelent Neked ez a díj?
Egyrészt ez egy visszaigazolás, hogy jó úton járok, másrészt egy hatalmas lehetőségként tekintek rá, mintegy belépőként a művészvilágba, hogy szakmai körökben jobban megismerjék a munkámat.

 

  


A díjjal jár egy kiállítási lehetőség, van elképzelésed, hogy mi lesz a kiállítás koncepciója?
Több elképzelésem is van a kiállítás témáját illetően, de az biztos, hogy az egyéni élményeimen fog alapulni, olyan megfogalmazásban, amihez a néző így vagy úgy, de tud kapcsolódni. Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy személyes élményeket, problémákat dolgozok fel, ezek nem egyediek, és sok ember él át hasonlóakat.

Min dolgozol aktuálisan? Milyen jövőbeni terveid vannak?
Most éppen a Lyme-kórról készítek több sorozatból álló anyagot. Persze ez is személyes indíttatású, és szeretném a figyelmet felhívni erre a betegségre, mert ha az emberek tudnak róla, sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, illetve a Lyme kórral élő embereket megérteni. A másik téma, amivel már foglalkoztam, de még biztosan szeretném folytatni, az az ikerségem. Úgy gondolom, hogy ikerként "belülről" tudom bemutatni az ikerséget, túlmutatva azon, hogy két ember nagyon hasonlít, és inkább az ikrek közötti kapcsolatra, hierarchiára koncentrálni.

 

 


Remek kezdeményezésnek tartom azt, hogy a Főváros támogatja a fiatal, pályakezdő alkotókat. Emellett szeretnék köszönetet mondani a Metropolitan Egyetem tanárainak is, akik a fotográfiai tanulmányaim alatt rengeteget építettek, segítettek, terelgettek engem, de közben hagyták, hogy a saját utamat járjam. Tudom, hogy most, diploma után két évvel -de a jövőben is - bármikor számíthatok rájuk, és ez nagyon jó érzés.


Gratulálunk Orának, és további hasonló sikereket kívánunk!

Az Art Market kiállításról bővebben ITT olvasható.