Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility GYIK - Könyvtár | Budapesti Metropolitan Egyetem

gyik - gyakran ismételt kérdések

BEIRATKOZÁS

Milyen iratok szükségesek a beiratkozáshoz?

Beiratkozáshoz a lakcímkártyád legyen nálad, és ha van, az érvényes diákigazolványod.

Végzett hallgatóként is beiratkozhatok?

Könyvtárhasználatra igen, de kölcsönzésre már nem vagy jogosult. A beiratkozás számodra ingyenes.

Akkor is lehetek könyvtártag, ha nem az egyetem hallgatója vagyok?

Igen. Negyed évre 300, fél évre 600, egy évre 1000 Ft a tagdíj. Külsős látogatóként a könyvtár használatára vagy jogosult, de dokumentumokat kölcsönözni nem tudsz a könyvtárból.

Ahhoz, hogy látogathassam a METU könyvtárait, mindkét helyszínen kell regisztrálnom?

Nem. Elég, ha az egyik könyvtárban regisztrálsz, olvasójegyed mindkét helyen érvényes.

Az olvasójegyet mindig magammal kell hoznom?

Igen. Kölcsönzésnél, hosszabbításnál és előjegyzésnél is szükséged lesz rá. A visszavételt el tudod intézni olvasójegy nélkül is.

Kell hosszabbítani az olvasójegyet?

Nem. Az olvasójegyet automatikusan hosszabbítjuk, ha lejár.

Mi a teendő, ha elvesztettem az olvasójegyemet?

Ha elvesztetted az olvasójegyet, és biztos vagy benne, hogy nem fog előkerülni, 300 forintért tudunk újat adni.

Ha változás történik az adataimban, jeleznem kell a könyvtár felé, vagy elég az ETR-ben javítanom?

Arra kérünk, hogy mindenképpen jelezd a könyvtár felé, mert a könyvtári program nincs kapcsolatban az ETR-rel, ezért adataid nálunk nem frissülnek automatikusan.

toogle vége

KÖLCSÖNZÉS

Hány könyvet kölcsönözhetek egyszerre?

A két könyvtárunkra vonatkozóan összesen nyolcat.

A piros és fekete jelzetes könyvek is kölcsönözhetőek?

Nem, csak a feketék. A piros jelzetes könyvek helyben használhatók. Fénymásolni és szkennelni tudsz belőlük, a szerzői jogok figyelembe vételével.

Mit tegyek, ha kölcsönözni szeretnék, de más hozná el helyettem a könyveket?

Főszabály szerint mindenki csak a saját nevére kölcsönözhet, de indokolt esetben kivételt teszünk. Ha valaki a nevedre viszi el a könyveket, jutass el hozzánk egy meghatalmazást e-mailben vagy kinyomtatva hozza magával az illető. 

Csak én hozhatom vissza a kikölcsönzött könyveket?

A kikölcsönzött könyveket bárkivel visszaküldheted.

toogle vége

HOSSZABBÍTÁS

Mit tegyek, ha nem tudom, mikor járnak le a könyveim?

Nézd meg az olvasójegyedben lévő emlékeztető cédulát, amelyet a kölcsönzéskor kaptál tőlünk. A legbiztosabb, ha a könyvtár honlapján található online katalógusban az olvasói adatokon keresztül ellenőrzöd. Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor az első hosszabbítást szintén itt teheted meg.  

Hogyan tudok hosszabbítani?

Ha nincs előjegyzés a könyvre, akkor az első hosszabbítást Te is elvégezheted és még további öt alkalommal hosszabbíthatod meg a könyvedet, a könyvtár honlapján található katalógusban az olvasói adatokon keresztül. A további – vagy akár az első – hosszabbítást e-mailben, telefonon vagy személyesen is kérheted a könyvtárosoktól. A hosszabbításhoz olvasójegyedre lesz szükséged.

Mikor kell késedelmi díjat fizetnem és mennyit?

Késedelmi díjat a lejárt határidő után visszahozott könyvekre kell fizetned abban az esetben, ha a 3 nap türelmi időből is kicsúsztál. A késedelmi díj 100 Ft /nap/dokumentum. 

Mit jelent a 3 nap türelmi idő?

A kölcsönzés lejárta után van 3 nap türelmi idő. Amennyiben ez idő alatt hozod vissza a könyveket, nem kell késedelmi díjat fizetned. A 4. naptól már az előző 3 napot is ki kell fizetned. A szombat is beleszámít, mert akkor is nyitva vagyunk. Fontos tudni, hogy a 3 nap türelmi idő számolásánál a vasárnap és az ünnepnapok is napnak számítanak, de arra nincs késedelmi díj, mert azokon a napokon zárva tartunk.

Beteg voltam, eltekintenének a tartozás kifizetésétől?

Mivel számos lehetőséged van a hosszabbításra személyes megjelenés nélkül is, ezért a betegség nem ment fel a tartozás kifizetése alól.

toogle vége

ELŐJEGYZÉS

Mi az előjegyzés?

Az előjegyzés azt jelenti, hogy az épp kölcsönzésben lévő könyv(ek) várólistájára felkerül a neved, hogy biztosan megkapd azt/azokat, ha visszahozták. Erről e-mailben értesítünk.

Én is tudok előjegyzést tenni?

Nem. Előjegyzést a könyvtáros tud tenni a könyvre, ehhez az olvasójegyedre lesz szüksége.

Mi a teendő, ha az előjegyzésemet le szeretném mondani?

Ha le szeretnéd mondani az előjegyzésedet, személyesen a könyvtárosnál, telefonon vagy e-mailben teheted meg.

Mi a következménye, ha nem jelentkezem az előjegyzett könyvemért?

Ha az értesítő e-mail küldését követően nem jelentkezel a megadott határidőn belül az előjegyzett könyvre, akkor az előjegyzett könyvet nem tartják fenn tovább számodra.

toogle vége

KÖNYVKERESÉS

Csak a könyvtár gépeiről érem el az online katalógust?

Az online katalógust bárhonnan, akár otthonról is elérheted, mindössze internet-hozzáférésre van szükséged.

Hogyan találom meg a polcon a katalógusból kikeresett könyvet?

Ha a katalógusban a „Részletek” gombra kattintasz, megtalálod a könyv helyrajzi számát. A könyvespolcok oldalán lévő számok, valamint a könyv gerincén lévő számok és betűk segítenek az eligazodásban.

Mit jelent a helyrajzi szám, jelzet?

A helyrajzi szám azt mutatja, hogy a polcokon hol találod a könyvet. A jelzet a könyv gerincén található betű- és számkombináció. A felső szám azt mutatja, milyen témakörbe tartozik az adott könyv, az alsó betű-szám kombinációt pedig a szerző vagy cím szerinti ABC alapján adjuk.

Milyen könyveket találok az olvasósarokban?

Nálunk Te is alakíthatod szolgáltatásainkat és könyvválasztékunkat. A késedelmi díjakból befolyt összeg egy részét a Ti kívánságaitok szerint költöttük és költjük el. Így jött létre az Olvasósarok, ahol sok-sok érdekes szépirodalmi, ismeretterjesztő és kreativitást fejlesztő könyvet, bestsellereket és idegen nyelvű szépirodalmat is ajánlunk a kikapcsolódni vágyóknak. Várjuk ötleteidet a könyvtárainkban található kívánságládákba, de elküldheted e-mailben is, a lib@metropolitan.hu címre. Használd ki a lehetőséget, és kívánj tőlünk! :)

toogle vége

ADATBÁZISOK

Hogyan tudok cikkeket keresni?

Ha szakdolgozathoz, házi dolgozathoz, kiselőadáshoz keresel cikket, használd a hasznos linkek gyűjteményünket! További segítségért fordulj bátran a könyvtárosokhoz! Vedd igénybe a „Fogjalj könyvtárost” lehetőséget.

Mire jó az EBSCO adatbázis?

Az EBSCO adatbázis elsősorban angol nyelvű, lektorált, lehivatkozható és releváns cikkeket tartalmaz nagyon széles témakörben. A cikkeket felhasználhatod házi dolgozathoz, kiselőadáshoz vagy szakdolgozathoz. Az adatbázis a könyvtárba beiratkozott hallgatók részére a könyvtári gépekről és otthonról, a könyvtár honlapján keresztül is elérhető. A belépéshez az olvasójegyed vonalkódja és egy jelszó (METkonyvtar) szükséges. Próbáld ki az EBSCO adatbázist itt!

toogle vége

SZAKDOLGOZAT

Hogyan tudok szakdolgozatokat olvasni?

Szakdolgozatok olvasására mindkét könyvtár összes számítógépén van lehetőség. Írd be a szakdolgozat.metropolitan.hu címet az Internet Explorer vagy a Google Chrome böngészőbe. Ha nem találod a keresett szakdolgozatot a számítógépen, érdeklődj a könyvtárosnál!

A szakdolgozatokat otthonról is elérem?

Nem. Az egyetem belső szabályzata szerint a szakdolgozatok nem olvashatók otthonról.

Van lehetőségem nyomtatni, fénymásolni a szakdolgozatokból?

Az egyetem belső szabályzata értelmében szakdolgozatokat nem lehet sem fénymásolni, sem nyomtatni, sem szkennelni. Kézzel írt jegyzeteket készíthetsz belőlük.

A könyvtári munkagépeket milyen felhasználónévvel tudom használni?

A könyvtári munkagépeket azzal a felhasználóneveddel és jelszóval tudod használni, amelyet az összes egyetemi platformon használsz.

toogle vége

NYITVA TARTÁS

Miért nem vagyunk nyitva péntek délelőtt?

Péntek délelőtt mindkét könyvtárban olyan fontos és hasznos háttérmunkákat végzünk, melyek a könyvtárhasználatot segítik elő. Ezért kérjük, hogy ezekben az órákban ne zavarjátok a munkánkat!

A könyvtár nyitva tart az esti órákban és hétvégén is?

Központi könyvtárunk minden nap este 6-ig nyitva van, szombaton pedig délután 4-ig. Rózsa utcai könyvtárunk fél 5-ig van nyitva, pénteken 6-ig, szombaton pedig 3-ig. Az aktuális nyitva tartásról, esetleges változásokról folyamatosan tájékozódhatsz a könyvtár honlapján.

toogle vége

EGYÉB SZABÁLYOK

Táskával be lehet jönni a könyvtárba?

Igen be lehet jönni, kézitáskával, laptoptáskával, hátizsákkal stb, kivéve a nagyméretű hátizsákot.

A szekrényt/zsetont használhatom-e egész nap?

A könyvtárban kapott zseton a könyvtárhasználat idejére szól. Egész napra a főépület portáján kérhetsz zsetont.

Járulj hozzá figyelmességeddel a sikeres vizsgákhoz!

Kérjük, olyan körülményeket teremts a könyvtárban a tanuláshoz, amelyet Te is várnál társaidtól egy-egy olyan alkalommal, amikor nehéz számonkérés vár rád. A telefonhasználat, a hangzavar és az étkezés mind olyan tényezők lehetnek, amivel hátráltatod a többiek munkáját. Emiatt, kérjük, a könyvtárban mellőzd ezeket! A kényelmes használat érdekében zárható üveges frissítőt behozhatsz, illetve a számítógépekhez kérhetsz fülhallgatót a könyvtárostól. Meglátod, a következő alkalommal Te is hatékonyabban készülsz majd fel nálunk!


Könyvtár. Neked.