gondos eszter

DESIGN – 1. díj

Eszter Divat- és textiltervezés mesterszakunk hallgatója.


PÁLYAMUNKÁJA: DON’T TOUCH ME

A tárgy inspiráció forrása a növény- és állatvilág, ahol a „tüskés” struktúra a természet sajátos fizikálisan védekező mechanizmusa, célja az önvédelem, a távoltartás. A tervező az anyagkísérletek során létrehozott tüskés felületű struktúrát egy anyag tűzésével érte el, amelyből különböző merevségű anyagok kombinálásával térformáló hatás jön létre. A tűzéseket az alapkötések mintázatának megfelelően, optikailag átírva helyezte el, hogy megfigyelhesse a térformáló hatásukat. A tűzés további előnye az alapanyagok összeilleszthetőségének lehetősége, amivel moduláris struktúrát lehet létrehozni, így további variációs lehetőségek adódnak a méretnövelésben és a struktúra formálásában. Egyéb változatok képezhetők a tűzés irányok módosításával, a hordozóréteg bevágásával, a tűzési oldal változtatásával, illetve ezek kombinálásával. A cél a térformáló hatás pontos kiismerése, irányítása, tetszőleges formák létrehozása.

Témavezető: Baráth Hajnal

Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Megerősítést. Örülök, hogy a munkáim ezzel a díjjal elismerést szereztek maguknak.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?

A legjobban mindig is a térformálás érdekelt. Egy olyan technikára találtam rá, amiről szerettem volna minél alaposabb kutatást végezni, annak érdekében, hogy tudatosan tudjam irányítani, és tetszőleges struktúrákat tudjak létrehozni. Számomra nagyon izgalmas és felfedezésekkel teli utat jártam be. Nagyon sokat tanulhattam, és a későbbi munkáimhoz is sokban hozzásegítenek majd a tapasztalatok.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A kutatásaim által szeretnék közelebb kerülni az inspiráció forrásaimhoz. Szeretnék új, egyéni térformáló hatásokat kialakítani.

Miért ezt a szakot választottad?
Szenvedélyem a tervezés. A szakom által olyan tudást szereztem, amivel szabadjára engedhetem a kreativitásomat, és így megjeleníthetem a gondolataimat. Rátalálhattam az egyedi stílusomra és útmutatást kaptam abban, hogy a legjobbat hozzam ki belőle.

Mi inspirál?
A természet növény- és állatvilága. Szeretném megérteni és leképezni a természet különböző, geometrikus szabályszerűségeit.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
Szeretnék megjelenni hazai és nemzetközi művészeti pályázatokon. Szeretnék fejlődni, új technikákat megismerni, tapasztalatokat szerezni.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Kedvenc egyetemi feladatom egy ékszer tervezése volt, ahol több, modulárisan felépített testobjektet készítettem. Nagyon élveztem a feladatot a kezdetektől a végéig, mivel amellett, hogy szabadon alkalmazhattam bármilyen technikát és alapanyagot, rengeteget tanultam. Végezetül sikerült kialakítanom egy egyénileg összeillesztett moduláris technikát, amiben síkbeli alapanyagokból térbeli struktúrát hoztam létre.