Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility FUTUROSCOPE 2021 – METU Media Design diplomakiállítás | Budapesti Metropolitan Egyetem

FUTUROSCOPE 2021 – METU Media Design diplomakiállítás

A FUTUROSCOPE a METU média design alap- és mesterszakon végzett hallgatóinak diplomamunkáit mutatja be. 

2021-ben a Budapest Metropolitan Egyetem egy virtuális kiállítást állított össze az érdeklődők számára, amely december 8. és 22. Között online látogatható meg. A kiállítást Bordács Andrea Németh Lajos-díjas művészettörténész 2021. december 8-án nyitotta meg. 

Szacsva y Pál, a Média Design szak vezetője az alábbi gondolatokat osztotta meg: 

A Futuroscope kiállítások már jó ideje annak az alapgondolatnak szellemében fogantak, mely szerint a média-designeri pályára bocsátott, friss diplomás végzős hallgatóink a hagyományos életterünket kiegészítő virtuális valóság (VR), kiterjesztett valóság (AR) és vegyes valóság (MR) nevek alatt számon tartott, úgynevezett második természet építőiként, és azt egyre élhetőbbé alakító tervezőművészekként fognak elhelyezkedni a kreatív ipar különböző digitális szektoraiban. Ez a gondolat, miszerint a hagyományos designer a „valós világ”, a média designer pedig a „virtuális világ” szebbé, jobbá, élhetőbbé tételéért felelős alkotó volna, egyre inkább pontosításra szorul,  

A jövő média-designere tehát egy olyan, digitális eszközökkel kiterjesztett környezet belakhatóbbá tételén kell, hogy fáradozzon, ahol az új „digitális ökoszisztéma” nem behelyettesíti, hanem kiegészíti az eltűnéssel fenyegető természetet; az új „adatgazdaság” nem megfoghatatlanabbá hanem kiegyensúlyozottabbá és biztonságosabbá teszi a tudományos, üzleti és pénzügyi cserefolyamatokat, az új  információs társadalom az „információs egyenlőség” és a „digitális hummanizmus” elvének tiszteletben tartásával valósul meg.

A 2021-ben Média design alap- és mesterképző szakon diplomázott hallgatóinkat tehát azzal a gondolattal bocsátjuk útjukra, hogy alkotómunkájuk során ne az embert igyekezzenek a technikához idomítani, hanem a technikát próbálják minél emberközelibbé tenni.    

A kiállítók között szerepel Kőrös Attila Márk Média Design BA, illetve Rénes Márton Média Design MA szakos hallgatónk is. Diákjainkat munkájukról, az alkotói folyamatról és jövőbeni terveikről kérdeztük. 


Miről szól a diplomamunkátok? 

Attila: A Come Closer egy interaktív installáció, amely valójában egy 3-4 éves folyamat lezárása. Sok érzelem és múltbeli történés összpontosul ebben a munkámban - ezek az érzelmek egy nagy zajjá gyúródtak az évek alatt. Ezt a zajt ültettem át egy digitális térbe úgy, hogy a néző kézmozdulataira reagáljon. Szerintem bárkinek érdekes lehet, aki valamilyen szinten érdeklődik a digitális, új-médiás művészetek iránt- legyen az a technikai háttér vagy a szellemi tartalom iránti érdeklődés. 

Márton: A Padlás (The Attic) egy 3D animációs rövidfilm. Korok Bendegúzzal közös diplomamunkánk ennek a történetnek az előzetesének elkészítése volt 2-3 percben. A főhős Táncos egy magányos és öreg, elfeledett rénszarvas, aki egy padláson éldegél és többnyire rajzol. Egy téli hideg éjszakán egy váratlan vendég, egy denevér repül be, hogy téli álmot aludjon, és ezzel megtöri a magányát, életében pedig egy új kaland van kibontakozóban. Az előzetest mindenkinek ajánljuk, aki szereti a könnyed gyermeki történeteket és mesés világot, a barátságot és a karácsonyt. Hogyan éltétek meg az alkotói folyamatot? 

Attila: Bevallom, az alkotói folyamat kicsit megterhelő volt, amire a karantén is rátett. Ugyanakkor rengeteget fejlődtem ebben a pár hónapban a technikai oldalon, és a konzulensem is folyamatosan támogatott amiért a mai napig hálás vagyok. Viszont amikor élőben láthattam az installációm, minden nehezebb pillanatot elfelejtettem.  

Márton: Az alkotói folyamat több, mint egy évet vett igénybe, és egy rendkívüli csapatmunka eredménye. Számtalan szakmai kihívást jelentett az elejétől a végéig, és minden képkockáját nagyon szeretjük. Reméljük, egyszer lehetőségünk lesz az egész filmet megvalósítani. Az alkotói folyamatokról és a film sorsáról a facebook oldalán fogunk híreket adni: https://www.facebook.com/TheAttic3D  


Mik a terveitek a jövőre nézve friss diplomásként? 

Márton: Én az egyetemi tanulmányaim alatt is már alkalmazottként dolgoztam, diplomaszerzésemig részmunkaidőben, azóta pedig teljes munkaidőben dolgozom jelenleg Motion Design animátorként és vágóként. Az egyetemi tanulmányaim alatt a mester képzés során mélyebb aspektusokban is megismerhettem a 3D animáció készítés rejtelmeit, és remélem egyszer sikerül is ezen a területen kiteljesedni. Kifejezetten sokat köszönhetek tanáraimnak Kovács Zoltánnak és Tóth Gergőnek, akik nagyon sok tekintetben segítettek ennek felismerésében és irányt mutattak nekem. 

Attila: Szerencsére még az egyetem utolsó évében el tudtam helyezkedni Multimedia Designer gyakornokként, a diploma átvétele óta pedig teljes állásban vagyok a csapat tagja. Emellett továbbra is szeretnék foglalkozni az autonóm alkotásaimmal, pályázni különböző fényfesztiválokra és megjelenni kiállításokon. Az egyetemi évek alatt rengeteg tudást szedhettem össze a különböző szoftverek használatáról és nagyon megugrottak a technikai ismereteim. Valójában ez a tudás az, amit most minden nap hasznosítani tudok. 

 

Csatlakozz te is online kiállításunkhoz! 

A linket Facebook eseményünkben találod: FUTUROSCOPE 2021 ONLINE KIÁLLÍTÓK 

A magyar nyelvű média design mesterképzésen 2021-ben diplomázott hallgatóink: 

Balogh Gabriella, Gulyás Gergő Bence, Keszerice Tünde, Korok Bendegúz Márton, Molnár Dóra, Rénes Márton, Tóth Dávid 

 

A magyar nyelvű média design alapképzésen 2021-ben diplomázott hallgatóink: 

Agócs Bence, Bak Dominika, Beviz Dénes Mihály, Böröcz Lóránt, Bősz Alexandra Nikolett, Csörsz Petra, Dénes Nándor, Domoki Bence, Dudás Gergely Tamás, Fekete Patrik, Feng Jiayun Bálint, Forsman Fanni Silvia, Grawátsch Lili, Gyémánt Levente, Hati Bernadett, Hegyes-Nyíri Imola, Herscovici Márk Dániel, Horányi Soma Áron, Inotay Lilla, István Ildikó Bianka, Jankov Máté, Korpics János Zsolt, Kőrös Attila Márk, Laky Gergő, Lőrinczi Norbert Márk, Mészáros Máté, Mucsi Dominika, Nagy Máté, Nagy-Szabó Viktória Anita, Novák Eliza, Oláh Olivér, Szabó Domán, Szabó Viktória, Szöllősi Bence János, Varga Péter Bence, Varga Vince, Vidus Mónika 

 

Az angol nyelvű alapképzésen végzett hallgatóink: 

Biró Bence Benedek, Gesztesi Fanni Borbála, Iakimova Anastasiia, Katona Bence, Konyári Gábor Balázs, Kovács Levente Tamás, Levy Kocera Noa 

2021. 12. 17.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

metu-balatoni-andras-metu-eloadas-csempe

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetőjének előadása a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tartott előadást Balatoni András, a Magyar Ne …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...