Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Fügedi Áron / Emberi Erőforrás Tanácsadó mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Fügedi Áron / Emberi Erőforrás Tanácsadó mesterszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Egy fiatal HR-es vagyok, aki kis lépésekben szeretné átformálni a hazai HR világot. :) Meg akarom mutatni a világnak, mit jelent ízig vérig HR-esnek lenni, értéket teremteni. Szeretném megmutatni, hogy a HR nem Human Resources, hanem Human Relations.  


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Mert HR-es mesterképzésre szerettem volna jelentkezni, és a METU HR képzése állt hozzám legközelebb és ez tűnt a legjobbnak. Nem tudtam sokat az iskoláról, csak annyit, amennyit annak idején hallottam a BKF-ről korábban. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek? 

Olvassa végig a honlapokat, keressen fel ott tanuló hallgatókat, menjen el nyílt napokra! Kérdezzen az oktatókról, és tájékozódjon Felviről! 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Minden olyan HR-esnek és nem HR-esnek, aki szeretne elmélyülni a HR világában, megismerni a HR egy komplexebb, komolyabb oldalát, akinek nagy tervei vannak a HR-ben. Itt a legjobbaktól tanulhatnak, akik ma Magyarországon ennek a szakmának a krémje. Emellett olyan vezető tanárokkal találkozhatnak, akik ezért a szakért élnek. Azt gondolom, hogy pár éven belül a METU-s HR diploma nagy értéket képvisel majd, és egy biztosítékot jelent a cégeknek arra, hogy olyan mentalitással és tudással rendelkezik a végzett hallgató, ami minden cég számára vonzó. 

Egyértelműen ez a közösség egy olyan értéket képvisel, amit kevés más egyetemen látni. Az oktatók stílusa, a tudásuk messze felülmúl bármit. A HR képzés különösen jó a jók között, több neves HR díjat is nyert. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Mert a HR-be már évekkel ezelőtt beleszerettem, de még nem volt belőle végzettségem. Ez nem csak a szakmám, hanem a hivatásom is.  


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Minden, ami HR-rel kapcsolatos. Nem tudok megnevezni egyet. Minden ad valami újat, valami érdekeset. Még a nehéz órák is adnak valami nagyon jót cserébe!  


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

A jelentkezésem oka az első METU-s évemben tapasztalt pozitív élmények összessége. Szeretném az egyetem leendő polgárainak megmutatni, és a meglévőknek segíteni a tanulmányaink örömét. Úgy érzem, vissza akartam adni valamit abból, amit kaptam az Egyetemtől. 


Melyik a kedvenc helyed a METU-n?  

A kedvenc helyem egyértelműen a körépület ebédlője. Rengeteg jó élmény fűződik oda, sok nagyon szuper emberrel ismerkedtem ott össze. A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Csupán másfél félévet töltöttem offline oktatásban, de számomra a közös, csoportos órai munkák, a tréningek és a szünetekben való közös ismerkedés, kapcsolatépítés a legjobb élmények közé tartoznak. A legjobban a szaktársaim hiányoznak! 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Nagyon gyorsan átállt a METU az online oktatásra, azonban én preferálom az offline oktatást, főleg egy emberi erőforrás szakon. 


 Miben látod a METU szupererejét?  

A közösség összetartó ereje, a közös gondolkozásban való hit, a folyamatos innováció!  


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse?  

Magyarországon viszonylag fiatal a HR szakma ilyen szempontból, talán számomra Poór József lenne a tanácsadás szuperhőse. A tanár úr olyan dolgokat tett eddig szakmai életében, ami felülmúlt minden várakozást. És a mai napig nem pihen! :)  


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Számomra a METU szuperhőse egy szabadságszoborhoz hasonló női alak, aki gondolatátvitellel oktat, és közben valós problémákat old meg.


Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Kedvenc szuperhősöm az apukám, és ő a példaképem is. 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Szupermemória, gondolatolvasás és szupergyorsaság. HR tanácsadóként sokkal könnyebb dolgom lenne. :) 


Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

A METU-n alapvető skill-eket tanulok, és olyan perspektívából szeretnék látni dolgokat, amire eddig nem gondoltam. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Kedvenc oktatóm Dr. Szabó Szilvia tanárnő, aki olyan odaadást tanúsít, a hallgatók iránt, amit szerintem mindenkinek el kellene tanulnia. Empátiával, igazságossággal egybefűzve. 


 "Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Mi itt tudást alkotunk. Új perspektívát, "görbe" tükröt mutatunk a másiknak, a jó értelemben. Megmutatjuk, hogy amit eddig hittünk igazságnak, van másik oldala is. 


 Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Kapcsolat, Stratégia, Elégedettség 


Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemességéhez? 

Amikor dolgozatokat írok, és képzeletbeli pályázati anyagokat, tanácsadási modelleket alkotok meg. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Volt, az egyik szaktársammal a teljesítményértékelésről beszélgettünk, elmondtam, hogy mennyire nehéz, és nem értek vele egyet ahogy a cégek csinálják. Erre csak annyit mondott "Mondj nekem egy dolgot, amit évente egyszer csinálsz, és jó vagy benne" :) 


Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Poór József professzor úrral beszélgetnék. A tapasztalatáról, tanácsáról, az emberi kvalitásokról kérdezném. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Nem vettem részt ezekben, mivel csak egy félévet töltöttem offline képzésben és levelezős vagyok. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Persze hogy fogják! Emiatt is leszek egy nap HR igazgató! 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Videojátékkal főleg. Számomra amellett, hogy kikapcsolódás, fejlesztő hatása is van, akár nyelvhasználatban, logikában, képzelőerőben.  


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

20-as évek Jazz. Nincs nála jobb. Szinte az összes musical. Cole Porter pl. Most épp őt hallgatom.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Az összes tankönyvünk. Zseniálisak! 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Hasonló a munkámhoz. Terveznem kell előtte, kutatnom, és aztán megvalósítanom. El kell képzelnem az emberek reakcióit, kedvét, arcát, és ahhoz tudok párosítani akciót. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Egyik órán egy félretolt asztalnak dőlve nézni és támogatni a szaktársaimat. Kellemes koraőszi délután, napsütés, elárnyékolt szoba, mint egy detektív noir filmben. Valamiért a nyugalom és az öröm, ami megfogalmazódik bennem, ha rá gondolok. Igazi detektív munka volt!