Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility FRAZON ZSÓFIA | Budapesti Metropolitan Egyetem

FRAZON ZSÓFIA

etnográfus muzeológus, kurátor, Néprajzi Múzeum

A múzeumi munkával párhuzamosan alapvetően alakult át tudományos érdeklődése. Míg korábban a fogalmak és az elméletek határozták meg tudomány kérdéseimet, addig a múzeumban fogékonnyá vált a tárgyak és a jelentéseik kibontására, a tudományos tartalmak térre és vizuális nyelvre fordítására. Múzeumi kontextusban is alapvetően kortárs társadalmi jelenségekkel foglalkozik, etnográfusként pedig elsősorban a hétköznapokhoz és a mindennapi kultúrához kapcsolódó tapasztalatokon és gyakorlatokon keresztül. A szövegek írása és értelmezése mellett viszont ma sokkal inkább érdeklik a terekben és formákban megfogalmazható következtetések, ami azt is jól mutatja, hogy a múzeum olyan hely, ahol a „tudományos tudás” érthetővé és élvezhetővé válhat.

A múzeumok gyűjteménye, a gyűjteményi tudás, a tereptapasztalatok és ezek kiállítási bemutatása tehát olyan komplex értelmezési keret, amely nemcsak a speciális szaktudományi tudás, hanem a szélesen vett kulturális gondolkodásmód számára is remek terep és kihívás. Az elmúlt években és különösen az elmúlt 5-6 évben a tárgyak, a jelentések, a szövegek és a múzeumi kiállítóterek összefüggései foglalkoztatják.