Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Finta Simon / Animáció mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Finta Simon / Animáció mesterszak

"Az animáció... annyiféle nyelvezettel rendelkezik, hogy szinte öröm úszni ezek tengerében."

Finta Simon Animáció mesterszakunkon diplomázott.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A tizenvalahány év művészeti tanulmány során kialakulóban volt egyfajta mozgókép iránti nagy érdeklődés bennem, mely az utóbbi időkben csak erősödött. Videó szerkesztése, vágása, hangokkal, zenével való fűszerezésének izgalmas procedúrája rávezetett erre az útra, lassan az animáció területére terelt engem, s továbbra is rengeteg ismeretlenséget tartogat még két-három éves animációs tevékenység után is.

  

Miért ezt a szakot választottad?
Sok lehetőségem nem volt ahhoz, hogy valamilyen mozgóképes szakon képezzem magam; vagy egy nagyon drága filmes képzést, vagy egy olyan filmből leváló mellékszakot, mely nagyon felszínesen ismerteti meg a terület esszenciális tanait, vagy az animációt választom. Az utóbbi sokkal tágabb tárházzal rendelkezett; manuális-digitális rajzolás, fotográfia alapú stop-motion, papírkivágásos animáció, vektoros-pixeles animáció, 2d-3d animáció... annyiféle nyelvezettel rendelkezik, hogy szinte öröm úszni ezek tengerében. S talán, ami legkézenfekvőbb választási indok volt, az az, hogy az államilag támogatott képzésre jelentkezhettem, így már csak igazán akarni kellett, hogy ezen a területen tanulhassak a továbbiakban... nos, nagyon is akartam. 

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az egri Eszterházy Károly Egyetemen végeztem Elektronikus ábrázolás (ami valójában tervezőgrafika) szakon.

  

Mi inspirál?
A szokatlanság. A valóságunk ama része, mellyel nem gyakran foglalkozunk. Nem izgatnak a rutinok, a mechanizált szokásaink. Minden, ami eltér a hétköznapi dolgainktól általában inspirál, mert itt találok rá új, vagy újszerűnek ható, frissítő dolgokra.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
Talán a Péterfy Bori & Love band részére készült lyric videónk. Itt még ismerkedtem a csoporttársaimmal, az új környezettel, várossal, intézménnyel, minden új volt. Chilton Flórával készítettük, számunkra többnyire idegen programokkal, vagy ismert programok idegen funkcióival; megismerkedtünk a Photoshop animáló részével és az After Effects használatával. Így nézve, ami kikerült kezeink alól teljesen korrekt, lélekkel teli munkának tekinthető.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A címe Spiritwalk, azaz Lélekvándorlás. Említettem ugyebár, hogy a szokatlanság az, ami inspirál, s eme projekt kialakulása is ezen alapszik. Maszatos, absztrakt, nem könnyen követhető, de legalább homályos. Röviden arról szól, hogy egy régi időben találjuk magunkat, valamilyen erdőben, s ez az erdő, ahogy haladunk a mély belseje felé, egyre hangosabban kommunikálja emlékeit felénk. Nem tiszta miről is beszél a növények világa, de összegezve valamilyen harcról, az életről és a halálról, a kezdetről és a végről. Nehezen értelmezhető, mint ahogy maga az élet is.
 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Csáki László mérhetetlen optimizmusa és motiváló ereje, Muhi Klára sokszínű szakmai profizmusa, Keresztes Szabolcs és Szigetvári Andrea maximális segítőkészsége, a hangokról való határtalan tudás tárháza és Holló-Leleszi Krisztina kimeríthetetlen gyártásvezetői készsége mind hozzátett ahhoz, hogy mennyit fejlődtem.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Nos, csak az Animációs mesterszak területével kapcsolatban van tapasztalatom e két év leforgása után, így azt mondanám, hogy rengeteg lehetőségünk van a szakma sokoldalú megismerésére, a tanárok maximális energiabefektetéssel igyekeznek megosztani minden szükséges, fontos szakmabeli tudást és az intézmény igen szerethető részén helyezkedik el Budapestnek. Összevetve egy kellemes hely ahhoz, hogy jóízűen folytassuk tanulmányainkat.

 

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Egyelőre még reményteljesnek érzem a helyzetem. Remélem, hogy csakhamar, vagy kevésbé huzamosabb idő után sikerül a szakmán belül elhelyezkednem valahol. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Izgalmas, felemelő. Izgulós létemre, ámbár többnyire sikerült összeszedetten kifejezni magam bármilyen kérdés megválaszolásakor, a testem engedély nélkül felvette a reszketés üzemmódot, amivel szemben egyszerűen nem tudtam mit tenni. Mindenestre pozitív élmény volt, hisz a tanárok, opponensek lelkesek voltak projektjeink iránt. 

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mindenképp fel szeretném használni a tervezőgrafikán és animáción szerzett tudásomat, s ezen területek egyikén dolgozni.