Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Fekete Nóra - Marketing mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Fekete Nóra - Marketing mesterszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Magamat egy vállalkozó szellemű, gondolkodó emberként jellemezném. Fontos számomra a szakmai kiteljesedés, ezért is alapítottam 3 év szabadúszó lét után egy marketing ügynökséget Be Different néven, ami hűen tükrözi mennyire fontosnak is tartom azt, hogy vállaljuk fel a különbözőségeinket a hivatásunkban is. Szívügyem a magyar kisvállalkozások felzárkóztatása és edukálása, ezért kifejezetten ők a célcsoportom, az ügyfeleim, a barátaim. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola?  

Sok jót hallottam és olvastam a METU-ról :) Szerettem volna kipróbálni egy olyan egyetemet, ahol, nem csak az érvényesülhet, aki beleillik egy bizonyos sztenderdbe, és ami sokszínű, ahol a tanárok kiemelkedő szereppel bírnak szakmájukban. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

A METU Marketing mesterszakot mindenkinek csak ajánlani tudom. Több mint 3 éve vagyok vállalkozó marketing területen és még így is sok újdonságot tartogatott számomra a szakunk. A gyakorlatias képzés igazi használható friss tudást ad és emellett megfelelő mennyiségű és kizárólag a témába vágó elméleti anyagot tartalmaz. Az elsajátított tananyag hasznos lehet mind a kis- és nagyvállalatoknál és akár szabadúszóként is. 

Úgy gondolom a METU nagyon kreatív táptalajt nyújt hallgatói számára. Korábbi tanulmányaim során már szinte el is felejtettem milyen jó tanulni, de itt újra megtapasztalhattam nagyon sok év után. Itt olyan emberek is megtalálhatják a helyüket, akik talán kicsit túl érdeklődőek, nyitottak és kreatívak és emiatt a hagyományosabb egyetemek képzésein korlátozva érzik magukat. A METU-n az oktatók, kedvesek nyitottak és segítőkészek, igyekeznek minden tanórába valami színt csempészni. A tananyag friss és piacképes, jó választás volt mikor ide jelentkeztem :) 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Ugyan évek óta a szakmában dolgozom, mégis szerettem volna bővíteni az ismereteim. Az alap diplomám nem marketing területen szereztem és a gyakorlati tudás mellé szerettem volna párosítani egy jól felépített elméleti alapot is. Annak ellenére, hogy tőlem még soha senki nem kérte el a diplomámat, és valószínűleg nem is fogja. 


Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

A Hungarian Startup University, nagyon szeretem az újdonságokat és az újszerű megoldásokat az oktatásban. Ez a kurzus, pont ebben segít és új perspektívákat mutat meg a hallgatóknak.  


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen és mi alapján döntsön? 

A készségeihez és képességeihez mérten a leghozzáillőbb szakot válassza. Alapképzésnél különösen fontos, ha több terület érdekli, akkor a legnagyobb rugalmassággal bírót válassza.  

Nagykövetként szeretném visszaadni azt, amit kapok, és úgy érzem a METU-tól sokat kaptam. Továbbá szeretném azt bemutatni, hogy vállalkozóként, már több éve a szakmában dolgozóknak is érdemes energiát fektetni a folyamatos tanulásba és fejlődésbe!  


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Nekem eddig abszolút ilyen: Katona Norbert - nála éreztem leginkább, hogy nem oktat, hanem tudást akar átadni. Mindezt úgy, hogy már az első óra alkalmával felmérte, milyen szinten van a csoportunk, milyen irányba vigye el a tananyagot. A beadandó feladatok kereteit meghatározva ugyanakkor kellően teret hagyott a kreativitásnak. Mottója: "Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog. " Szent-Györgyi Albert 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra? 

Azt, hogy az oktatók hagyják kibontakozni a hallgatókat, megadják a szükséges kereteket, segítséget, de a diákra bízzák a meglévő információk és inspirációk alapján az alkotást. Hallgató helyett alkotók lehetünk. 


Mit jelent számodra az alkotás szó? 

Kreativitás, önmegvalósítás és marketing. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen? 

Az ebédlő, itt mindig össze lehetett futni egy-egy kedves ismerőssel, vagy csak elvonulni órák között kicsit dolgozni vagy tanulni. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Abszolút pozitív, élvezem, hogy nem kell utazni, ha szombaton 8-kor kezdődik egy óra elég előtte fél órával felkelni. Hogy bármikor és bármilyen élethelyzettel összeegyeztethető. Különös fun fact az, hogy az online oktatás alatt jó néhány csoporttársammal sokkal elmélyültebb lett a barátságunk. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek? 

A szakmám szuperhősének nem tudok egyetlen embert megnevezni, hiszen a marketing szakmának rengeteg részterülete van, és a szakértők főleg ezzel az egy-egy kisebb, specifikusabb területtel foglalkoznak. Rengeteg nagyon jó szakértő van, ugyanakkor a legtöbben nem nézik teljes egészében a képet. Bízom benne, hogy 5-10 év múlva én lehetek az szakmai hős, akinek ez a szuperképessége.  

Egyébként nem nagyon vagyok otthon a szuperhősök terepén. De úgy gondolom, olyan ember lehet valaki szuperhőse, aki hűen tükrözi azt a fajta értékrendet, az elhivatottságot és a hitet amiért érdemes élni. Az én szememben ez az ember Cynthia Nixon. Egy kicsit polihisztor: színésznő, LMBTQ aktivista, 2018-ban indult a New Yorki kormányzójelölti posztért. 


Miben látod a METU szupererejét?  

Kreativitás, haladás, piacképes tudás, piaci igények kielégítése és a legszuperebb tanárok! 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Nagyon szeretném a METU szuperhősét nőnek látni. :) Már az öltözékén, arcvonásain is látszik, hogy egy borzasztó kreatív figura. Ugyanakkor otthon van a számokban és az üzleti dolgokban is. Mindig érdeklődő és kíváncsi. Tudásszomja kiolthatatlan. 


Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemességéhez? 

Azt gondolom a mesterszakos diplomamunkám lesz ez, ami talán leginkább alkotásként lesz jelen az életemben. A tanárok mind arra biztattak minket, hogy olyan témát keressünk, amit igazán szeretünk és szívügyünk. Ez számomra igazán inspiráló, alig vágyom, hogy legyen egy kis szabadidőm belekezdeni az alkotás folyamatába. 


 Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

A legtöbb oktatómmal szívesen beszélgetnék és biztosan sok kérdésem lenne. Nehéz egyet kiemelni, de ha megtenném talán Papp-Váry Árpád lenne az. Úgy érzem ő biztosan rengeteg érdekes dolgot tudna mesélni, de mivel eddig még nem volt közös óránk, így nem volt lehetőségem jobban megismerni. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Azt hiszem ez a 2 év, amit a marketing mesterképzésen töltöttem önmagában egy olyan alkotói utazás, amit hiba lenne bárkinek is nem megtapasztalni. Ennek az útnak a végső produktuma a szakdolgozatom és államvizsgám lesz. Ez alatt az utazás alatt rengeteg behatás ért: új barátságok, új szakmai kihívások, talán még jobban meg is szerettem, ami a hivatásom és még elhivatottabb lettem. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Részt vettem a Startup LAB - kreatív gondolkodást segítő műhelyében - és pontosan azt kaptam tőle, amit vártam, vagy még többet is. Nagyon jó szakemberekkel találkoztam, akik igazán inspiráló előadásokkal és feladatokkal leptek meg minket. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

A szabadidőmben szívesen tanulmányozom a kiváló magyar borokat, akár online, akár személyes borkóstolók alkalmával. Ebben nagy segítséget, tudásalapot és inspirációt nyújtott számomra Herczeg Ágnes, aki a METU borturisztikai programjának vezetője. Online borkóstolói megszínesítették a karantén szürke hétköznapjait. 


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyv: Nagyon fontosnak tartom a szellemi tudás alapok mellett az érzelmi/pszichológia fejlődést is. Ezért sok ilyen témájú könyvet olvasok, Csernus könyveit kifejezetten imádom, kötelező olvasmánnyá tenném A Nő és A Férfit című alkotását is. Életünk további fontos alkotó elemének tartom még azt, hogy tudjuk merre visz az utunk és mit szeretnénk elérni. Hiszen, ha ez nincs meg, gyakorlatilag bekötött szemmel éljük mindennapjaink. Remek megvilágosodást segítő könyv Allan és Barbara Pease alkotása - A válasz, arról hogyan érhetsz el mindent, amit az élet tartogat számodra? Kiállítás: Életem legmeghatározóbb kiállítása a VAN GOGH ÁLMAI volt. Ha ismét Magyarországra látogat ne habozz megnézni. Vigyázat! Maradandó nyomokat hagy! Előadás: Ha egy dolog van amire azt kellene mondanom nézd meg a Netflixen, az Brené Brown - Merj Bátor Lenni című előadása. Hogy miért? Mert megváltoztatja a gondolkodásmódod és a világhoz való hozzáállásod.  


Milyen zenét szeretsz? 

Aretha Franklin, a 60-as évek és a soul királynője, ő sok inspirációt nyújt számomra, ugyanakkor zeneileg mindenevőnek tartom magam. Minden zenei stílusban megtalálom a kedvenceim. Imádom Beyonce-t, aki egy csodálatos nő, és családanya, Lady Gagát, aki egy igazi előadóművész és Pinket is, akinek megkönnyeztem a budapesti koncertjét. 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

A legtöbb esetben bennem a célok később fogalmazódnak csak meg. A képzésem vége felé közeledve úgy látom, mivel egyedül dolgoztam, szerettem volna egy kicsit valahova tartozni, egy közösségbe és ez sikerült is. És az is, hogy szellemileg jobban elmélyítsem a korábban megszerzett tapasztalatokat. Továbbá szerettem volna bővíteni a kapcsolati tőkém és több hasonló területen tevékenykedő emberrel megismerkedni, ez is sikerült. 


Hogy érzed, fogják segíteni a Budapesti Metropolitan Egyetemen töltött évek a karrierterveidet? 

Azt hiszem igen. Visszakaptam újra a tanulás szeretetét. Olyan kreatív környezetbe kerültem, ahol csodálatos és inspiráló embereket ismertem meg. Szeretnék még többet tanulni és tudni és ezt később vissza is adni. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Azt hiszem összességében az, hogy visszakaptam a tanulásba vetett hitem. A METU megváltoztatta a nézőpontom. Amit elvett tőlem az állami oktatás azt visszakaptam a METU-n. A kíváncsiságom, a tudás vágyam, azt, hogy merjek önmagam lenni bármilyen helyzetben és környezetben, és ezért végtelenül hálás vagyok.