erdélyi blanka

ERDÉLYI BLANKA

SZOBRÁSZAT 1., MÁSODIK DÍJ

Blanka 2014-ben diplomázott a Kézműves alapszak kerámia specializációján.

A különböző projektek során lényeges feladatnak tartja az alapos kutatást az adott témában. Fontos számára, bármibe is fog, hogy azt a lehető legjobban felmérje, megismerje. Diplomamunkájával bekerült a Graduation Projects-be, egy rangos nemzetközi szakmai kiállításra.

Középiskolában kezdett el rajzolni, akkoriban azt gondolta grafikus vagy festő lesz. Késöbbiekben ez annyiban módosult, hogy bármi olyasmivel szeret foglalkozni ami mélyebb alkotói folyamatot, kreativitást igényel és mindenképpen kell hozzá a rajzolás. Mindig fontos volt számára az, hogy fejlessze magát, tevékenyen töltse az idejét. Több olyan képzésen vett részt, ahol folyamatosan újabb és újabb technológiákat, irányelveket sajátított el, legyen szó a belsőépítészeti látványtervekről, akár egy 3 darabos kollekció kivitelezéséig. Úgy gondolja nyitottan és elkötelezetten kell hozzá állni a feladatokhoz és kemény munkával létre jöhet a jó munka.

NYERTES PÁLYAMUNKÁJA: FÉNYJELEK 

Az alkotás célja az, hogy egy olyan köztérre elhelyezhető mobil plasztikát hozzak létre, amely tükrök segítségével alkalmas a résztvevők közötti kommunikálására, játékra. amit a természetes reflektálódó fény irányításával tud elérni a plasztika használója. Gömbcsukló segítégével emberi kéz által működtetett, mechanikus mozgatással lehet változtani a fény irányát, amely egy adott tér lehetőségeihez alakítható rendszerben helyezedik el. 

Fotók: Mázsi Boglárka


RÖVID INTERJÚ BALANKÁVAL

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

Tavaly diplomáztam a Metropolitan Kézműves szakának kerámia specializációján, ahol igyekeztem elsajátítani mindent, amire lehetőségem volt. Az első alapozó év befejezése után szakosodtam a kerámia specializációra. Itt, a két év során nagy hangsúlyt fektettek az elméleti háttér kutatásokra, a tervezői gondolkodás elsajátításának módszereire és a klasszikus tárgyészítéshez kapcsolódó techológiák megtanulására is. Az, hogy kézzel foghatóan érzem és értem a különböző anyagok működését, illetve feszegetem a határokat, az addig számomra ismeretlen területen, hatalmas kihívást és rengetes tanulást jelentett.

Miért ezt a szakot választottad?

Amikor felvételiztem meg voltam győződve arról, hogy a textiles vonalat szeretném választani. Nagyjából félév elteltével mégis úgy éreztem, nyitottnak kell lenni ahhoz, hogy új dolgokat ismerhessek meg. Ehhez a fordulóponthoz nagyban hozzájárult egy inspiráló projekt feladat, aminek izgalmas komplexitásának köszönhetően elkezdtem rengeteg időt tölteni a kerámiaműhelyben. Ez volt az a hely, ahol úgy gondoltam valami egészet mást tanulhatok mint eddig.

Mi inspirál?

Nagyon sok minden érdekel, sokféle területen találok olyan pontot, amivel tudok azonosulni, ezért azt is fontosnak tartom, hogy megismerjek más területen tevékenykedő alkotókat.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Nagyon szeretnék továbbtanulni, projektmunkákban résztvenni, de közben jó lenne kipróbálni magamat  valós megrendelések teljesítése kapcsán is. Ehhez  az elinduláshoz idő, pénz és energia szükséges. jó lenne keresni egy műhelynek alkalmas helyszínt is. De szívesen résztvennék egy inkubátor programban is, akár a Metropolitan keretein belül. Mert sok más területhez hasonlóan nagyon nehéz kezdőként érvényesülni.

 

BLANKA KEDVENC FŐISKOLAI MUNKÁI:

BETONPORTÉ SOROZAT

A porté meghatározó eleme a rétegződő felület. A kiinduláshoz fényképet használtam, ahol a rétegeket számítógépes program segítségével osztottam fel. A rétegek aszerint épülnek, hogy milyen távolságban- közelségben van a nézőhöz. Miután a portré legjellemzőbb karakterét kialakítottam. több terv alapján maketteztem meg azt 1:1-es arányban. A megfelelő kompozíciót megtalálva készítettem egy negatívot. Ezután még volt lehetőség a rétegek találkozásának igazítására. Végül erre a felületre önthettem a betont. Így kaptam meg a végleges portrét.

Fotók: Erdélyi Blanka


GÖMB

A Gömb egy sütőedény. Többféle technikát ötvözve valósítottam meg. Az edény falvastagsága asszimetrikus. A felületén kialakított bemarások lehetővé teszi a könyebb kezelhetőséget. Az edény mindkét fele használható tálalásra. A két fél záródása szoros, így tökéletes az étel párolására, rizs, húsok, gomba egyéb zöldségek elkészítésére alkalmas.

Fotók: Mázsi Boglárka


PORTRÉ TANULMÁNY

A tervezési folyamatoknál nagyon fontos a rajzkészség.  A mintázási gyakolatok segítik ezen készség kiterjesztését 3 dimenzióba.

Fotók: Mázsi Boglárka