Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Erasmus+ oktatási és képzési célú mobilitás | Budapesti Metropolitan Egyetem

Erasmus+ oktatási és képzési célú mobilitás

Pályázz Erasmus+ oktatási vagy képzési célú mobilitás ösztöndíjra és szerezz külföldi tapasztalatot. Az ösztöndíj összege a célországtól függően napi 110-170 EUR megélhetési támogatásból, illetve 20 - 1500 EUR utazási támogatásból áll.

Pályázati határidő: Folyamatos

Mobilitás megvalósítása: 2023.12.31-ig.

Támogatási összeg rendelkezésre állása esetén a pályázat benyújtása később folyamatos. A tervezett kiutazás előtt minimum 1 hónappal be kell nyújtani a pályázatot!

Kérdés esetén ezen a címen fordulhatsz hozzánk: erasmus@metropolitan.huPályázati Feltételek

 • A Budapesti Metropolitan Egyetem főállású, mellékállású, óraadó vagy önkéntes oktatója vagy főállású adminisztratív munkakörben dolgozó munkatársa.
 • Rendelkezik a tervezett oktatáshoz vagy képzésen való részvételhez szükséges nyelvtudással
 • Közvetlen felettese hozzájárul a mobilitásban való részvételhez – önállóan egyeztetni szükséges a pályázat benyújtása előtt
 • Annak érdekében, hogy minél több résztvevőt támogathassunk fő szabályként 5 munkanapos mobilitások megvalósítását tudjuk támogatni, illetve egy félévben egy alkalommal van lehetőség támogatás elnyerésére.
 • hétvégi napok – kivéve különleges indokoltság esetén – nem elfogadottak tevékenységi napként

Mobilitás típusai

Oktatási célú mobilitás:

Minimum 8 óra oktatás 7 nap alatt. Ha több, mint 7 napot töltesz kint akkor részarányosan több a kötelező óraszám is.

Képzési célú és személyzeti mobilitás:

Kapcsolatépítés, más egyetemek hasonló munkaköreinek, struktúrájának megismerése, tapasztalatgyűjtés, jó gyakorlatok feltérképezése, job shadowing, stb.

Oktatóként is van lehetőséged képzési célú mobilitáson részt venni, ez esetben nem kell oktatnod a kint töltött idő alatt.

FONTOS: konferencián való részvétel nem támogatható az Erasmus+ programból.

Hová lehet pályázni

Az Erasmus támogatás Európán belüli tevékenységre pályázható meg.

Ettől eltérő esetben külön felhívást teszünk közzé.

Oktatási tevékenységet csak a METU európai partneregyetemein végezhetsz. Emellett figyelmedbe ajánljuk a Teaching mobility oldalt.

Személyzeti és képzési célú tevékenység esetén az alábbi opciók közül választhatsz:

A) A METU közel 200 európai partneregyeteme közül bármelyikkel felveheted a kapcsolatot: böngészd a https://www.metubudapest.hu/partner-universities oldalt, találd meg a számodra legmegfelelőbb egyetemet. Ekkor egyénileg kell megállapodnotok az út szakmai tartalmáról és időszakáról.

B) Szervezett International Staff Week-ek, melyek között itt válogathatsz: http://staffmobility.eu/staff-week-search. Különböző szakmai témákban szervezett, általában 1 hetes események, ahol kapcsolatépítésre, kulturális programokon való részvételre is lehetőség van tudásbővítés mellett. A fenti egy nemzetközi oldal, így a programon sok más hasonló érdeklődésű résztvevővel is megismerkedhetsz. Személyzet számára különösen érdekes lehet, de oktatók számára is elérhető ez a lehetőség.

C) Egyéni megállapodás alapján bármelyik felsőoktatási intézményhez, ami rendelkezik ECHE-vel (European Charter for Higher Education).

Fontosnak tartjuk jelezni, hogy egyéni kapcsolatfelvétel esetén a fogadó intézménnyel való egyeztetés, email váltás hosszabbra nyúlhat. Emellett előfordulhat, hogy nincsen kapacitás a munkatárs fogadására. Kérjük, hogy ezeket vedd figyelembe a kiutazás dátumainak tervezésekor.

Ösztöndíjak összege

Megélhetési támogatás

Fogadó ország 
1-14. nap
15-60.nap
Magas megélhetési költségű országok:
Dánia (DK), Finnország (FI), Írország (IE), Izland (IS), Lichtenstein (LI), Luxemburg (LU), 

Norvégia (NO), Svédország (SE)

170 € / nap
119 € / nap
Közepes megélhetési költségű országok:

Ausztria (AT), Belgium (BE), Ciprus (CY), Németország (DE), Görögország (EL), Spanyolország (ES), 
Franciaország (FR), Olaszország (IT), Hollandia (NL),  Málta (MT), Portugália (PT)

140 € / nap
98 € / nap
Alacsonyabb megélhetési költségű országok

Bulgária (BG), Csehország (CZ), Észtország (EE), Horvátország (HR), Magyarország (HU), 
Litvánia (LT), Lettország (LV), Lengyelország (PL), Románia (RO), 
Szerbia (RS - a 2019-es pályázati felhívástól kezdődően), Szlovénia (SI), 
Szlovákia (SK),  Macedónia (MK), Törökország (TR)

110 € / nap
77 € / nap


Utazási támogatás

A megpályázott intézmény távolságának függvényében. A számítás alapja minden esetben a hivatalos Erasmus Distance Calculator által megállapított távolság. Átalányösszeg, tehát nem irányonként értendő.

 • 10 - 99 km: 20 EUR 
 • 100 - 499 km: 180 EUR 
 • 500 - 1999 km: 275 EUR 
 • 2 000 - 2 999 km: 360 EUR 
 • 3 000 - 3 999 km: 530 EUR 
 • 4 000 - 7 999 km: 820 EUR 
 • 8 000 km vagy annál több: 1500 EUR 

A támogatás felhasználása

A megélhetési támogatás a kint munkával töltött napokra jár, melyet részvételi igazolással kell alátámasztani. Ezen felül +2 nap megélhetési támogatást biztosítunk az első kint töltött munkanap előtti, és az utolsó kint töltött munkanap utáni napra. Ettől függetlenül lehet korábban menni-később jönni, de több napra nem biztosítunk támogatást.

Annak érdekében, hogy minél több résztvevőt támogathassunk fő szabályként 5 munkanapos mobilitások megvalósítását tudjuk támogatni, illetve 1 félévben 1 mobilitásra van lehetőség jelentkezni.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az Erasmus támogatás csak hozzájárulás a kiutazás költségeihez, és előfordulhat, hogy nem fedezi minden kiadásod.

A támogatási összeg bármire fordítható, nem kell elszámolni vele, nincs szükség számlák benyújtására.

Az esetleges részvételi díjhoz szintén a támogatási összeg nyújt hozzájárulást, külön erre nem tudunk támogatás biztosítani. (általában szervezett staff weekek esetén kérnek ilyet)

Ha már biztos a kiutazásod, akkor elkezdhetsz szállást foglalni, repülőjegyet venni a támogatási összeg megérkezése előtt is. Ugyanakkor kérünk, hogy vedd figyelembe, hogy nem vis maior okokból meghiúsult kiutazás esetén nincs módunk a már megtörtént kiadásokat megtéríteni.

Lépésről lépésre

 1. Kapcsolatfeltével a fogadó intézménnyel vagy jelentkezés a Staff Weekre. A kapcsolatfeltével egyéni úticél esetén több időt is igénybe vehet, így ezzel mindenképp számolj a kiutazás dátumának tervezésekor.
 2. Részletek tisztázása a fogadó intézménnyel, szükség esetén a részvételi díj befizetése (főként Staff Week esetében fordul elő)
 3. A Mobility Agreement elkészítése, hiánytalan kitöltése. Szükséges rá a résztvevő és a fogadó intézmény aláírása.
 4. Amennyiben már biztos a fogadási szándék, a jelentkezés benyújtása a METU-n az aláírt Mobility Agreementtel együtt (lásd: "A pályázat benyújtása" részt)
 5. A Nemzetközi Koordinációs Iroda tájékoztatja a résztvevőt a pályázat eredményéről és kezdeményezi a szerződéskötést.
 6. Szerződéskötés a támogatási összegről a METU-val.
 7. Kiutazás
 8. Záródokumentáció benyújtása (lásd: "Beszámoló" részt)


A pályázat benyújtása, szerződéskötés

Pályázni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://forms.office.com/r/yUWydEnn2T

A kitöltéshez szükséges bejelentkezni a METU-s Office 365 jelszavaddal.

Ha elfelejtetted, vagy nem használtad eddig a METU-s Office 365 fiókodat, kérj segítséget a passadmin@metropolitan.hu emailcímen.

Mit kell feltölteni?

 • a pályázó, valamint a fogadó fél általaláírt Mobility Agreeent for Teaching vagy Mobility Agreement for Training dokumentumot a tervezett mobilitás típusától függően. (az oldalon a „Hasznos dokumentumok” között találod.
 • Oktatási vagy tréning terv: a tervezett tevékenységek, célok, várt eredmények és hatások – ezt a Mobility Agreementben is ki kell tölteni
 • Bankszámla igazolás - a számot ellenőrizzük, hogy helyesen szerepeljen a szerződésben. Az utalás EUR-ban történik, így érdemes EUR bankszámlaszámot megadni. Online bank print screen megfelelő, az egyenlegedet kérjük, takard ki rajta.
 • Biztosítás neve és száma - az Európai Egészségbiztosítási Kártya megfelelő, vagy egyéni biztosítás kötése szükséges a támogatási szerződés megkötéséhez.

A formailag és tartalmilag megfelelt pályázatok automatikusan megítélésre kerülnek amennyiben a forrás rendelkezésre áll és a jelentkező megfelel a feltételeknek. A jelentkezési felületen ezért már a szerződéskötéshez szükséges adatokat is kérjük, hogy a szerződéseket mielőbb elő tudjuk készíteni.

Szerződéskötés

A támogatást nyert pályázatok esetében a jelentkezéshez feltöltött adatok alapján a Nemzetközi Koordinációs Iroda előkészíti a szerződést és emailben továbbítja. Ha minden adat megfelelő, akkor 3 kinyomtatott és aláírt példányt kell eljuttatni részünkre postai úton vagy belső postával:

Postai úton a központi címre: Nemzetközi Koordinációs Iroda, 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9.

Belső postával: Nemzetközi Koordinációs Iroda, Infopark C épület

Beszámoló

A beszámolót a hazaérkezéstől számított 30 naptári napon belül kell benyújtani egyrészt az alábbi űrlapon: https://forms.office.com/r/G7dFzPPH7g

Az alábbi dokumentumokat kell feltölteni:

 • 1 oldalas szakmai beszámoló angolul vagy magyarul.
 • Confirmation of Erasmus+ teaching/training activity – részvételi igazolás a fogadó fél által aláírva
 • Európai Bizottság online kérdőívének kitöltése: EU Online Survey - automatikusan, a megadott e-mail címre kerül kiküldésre a rendszer által

A pályázat benyújtása a pályázat feltételeinek elfogadását jelenti. Vitás kérdés esetén mindenkori hivatalos Erasmus Programme Guide az irányadó.

Kiegészítő támogatási lehetőségek

FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ VAGY TARTÓSAN BETEG RÉSZTVEVŐK ERASMUS+ KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁSA

Támogatás Erasmus+ mobilitási ösztöndíjat elnyert fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók és munkatársak számára. A támogatás igénylésére a felhívásban megadott módon lehet jelentkezni.

ZÖLD UTAZÁS

Magasabb utazási támogatás azok számára, akik a célországba és hazanem repülővel, hanem zöld utazási móddal jutnak el. Ilyen pl: vonat, busz, autómegosztás (saját autó, egyedül nem elfogadható). Igénybevétel esetén jegyek bemutatása és büntetőjogi nyilatkozat kitöltése kötelező.

Hasznos dokumentumok, linkek