Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás | Budapesti Metropolitan Egyetem

Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Pályázz Erasmus+ ösztöndíjra és tanulj külföldön! Erasmus cserediákként havi 540 - 600 EUR ösztöndíjjal tölthetsz egy vagy két szemesztert (3-12 hónap) a METU egyik partner egyetemén az Európai Unióban, valamint Svájcban vagy Törökországban. 

Megnyílt a tavaszi pályázati időszak, amelynek keretében 2024/25-ös akadémiai évre adhatod be pályázatodat!

Pályázati határidő: 2024. február 25. 23:59

Add be pályázatodat itt: https://forms.office.com/e/bn2RnjRJhE?origin=lprLink

Elérhetőségünk: outgoing.erasmus@metropolitan.hu

Online konzultáció minden hétfőn és szerdán 10:00-11:00 között ezen a linken: https://zoom.us/j/99259574078(Meeting ID: 992 5957 4078) 

Előzetes időpontfoglalás nem szükséges.A PÁLYÁZÁS FELTÉTELEI:

 • A METU nappali vagy levelező tagozatán tanulj. (BA, MA, Felsőoktatási szakképzés, Szakirányú továbbképzés)  
 • A pályázáskor aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned, ami aktív marad az Erasmus+ időszak teljes ideje alatt. Diploma utáni szakmai gyakorlat esetén az aktív jogviszony csak a pályázat beadása és a szerződéskötés ideje alatt szükséges. 
 •  A mobilitás kapcsolódjon jelenlegi tanulmányaidhoz és segítse a szakmai fejlődésedet – csak olyan intézménybe pályázz, ahol a letölthető partnerlista alapján a METU-nak van szerződése a képzési területeden. A partnerlistáért látogass el honlapunkra!   
 • Egy képzési szinten/ciklusban (BA vagy MA) maximum 12 hónapot tölthetsz Erasmus+ ösztöndíjjal külföldön. Kombinálhatod szakmai gyakorlattal  
 • A tervezett mobilitás időtartama legalább 2 (azaz egy szemeszter vagy trimeszter), legfeljebb 12 hónap lehet a jelenlegi képzési ciklusodban/szinteden.   
 • Legyen legalább egy lezárt féléved a pályázáskor, és legalább két lezárt féléved a kiutazás megkezdéséig. MA hallgatók esetén nem szükséges lezárt félévvel rendelkezni.  
 • Tanulmányi átlagod (súlyozott átlag) legyen minimum 3-as a pályázat benyújtását megelőző két aktív félévben. (1 lezárt félév esetén a benyújtást megelőző félévben) MA hallgatók esetén a BA diploma átlagát veszi a Bizottság figyelembe.   
 • Ha végzős hallgató, különösen, ha végzős művész hallgató leszel a kiutazás idején: a szakvezető és a konzulens jóváhagyását is szükséges feltölteni a jelentkezési lapon.   
 • Rendelkezz a választott fogadó egyetemen szükséges nyelvtudással (általában minimum B2-es szint)

  

HOVA LEHET PÁLYÁZNI?

Európán belül a METU partnereinek listáját keresd honlapunkon.

Európán kívül utaznál az alábbi helyekre nyújthatod be pályázatod:

 • Albánia UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU DURRES 1 fő
 • Bosznia-Hercegovina UNIVERSITY OF SARAJEVO 1 fő;
 • Koszovó UBT/Universum 1 fő; 
 • Azerbajdzsán ADA University 1 fő;  
 • Pacific State University 1 fő (20%-os keret terhére);
 • FPT University 1 fő (20%-os keret terhére);
 • Toyo University 1 fő (20%-os keret terhére)
 • Lovely Professional University 1 fő ((20%-os keret terhére)

ÖSZTÖNDÍJAK ÖSSZEGE

A nyertes pályázók a pályázott intézmény országának megélhetési költségeitől függően havi 560-600 EUR támogatásban részesülnek és tandíjmentes vendéghallgatói státuszt kapnak a választott partnernél. 

 • Havi 600 EUR: Dánia, Finnország, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Hollandia, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország. 
 • Havi 540 EUR: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország. 

Svájcban a fogadó intézmény a Swiss-Europan Mobility Program (SEMP) keretében biztosítja az ösztöndíjat, ami jelenleg havi 1430 CHF. 

A METU tandíját azonban továbbra is be kell fizetni. Az Erasmus+ ösztöndíj csak a költségeidhez járul hozzá, de nem biztos, hogy az összes költséget fedezi. Mielőtt jelentkezel, mindenképpen mérlegeld anyagi helyzetedet!


HOGYAN PÁLYÁZZ?

A Pályázat benyújtása Microsoft Form kitöltésével az alábbi linkre kattintva lehetséges: https://forms.office.com/e/bn2RnjRJhE?origin=lprLink

Az alábbi dokumentumokat kell majd feltöltened: 

 • A fogadó intézmény által elvárt szintű nyelvtudás igazolása államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy az Idegen Nyelvi Intézet igazolásával vagy emelt szintű érettségi bizonyítvány másolatával történhet. Az elvárt szintű nyelvtudást a letölthető partner Excel táblázatban találod, illetve az egyetemek honlapján. 
 • Korábbi félév(ek) tanulmányi eredményei a Neptunból lementve (A tanulmányi átlagokról készült képernyő fotó), vagy BA diploma. Kérjük, hogy a megküldeni szánt dokumentumon a Neptun kód jól látható legyen!   
 • Egy mindhárom megjelölt egyetemre vonatkozó, 300-500 szavas angol nyelvű motivációs levél. A levélben térj ki arra, mit szeretnél tanulni, melyik egyetemeken, miért ezeket választottad és mit vársz a mobilitástól? Itt nem a személyes, hanem tanulmányi szempontokat kell kifejteni. Például, hogy hogyan kapcsolódik a nemzetközi környezetben megszerezhető tapasztalat az itthoni tanulmányaidhoz és a későbbi terveidhez?  
 • A művész hallgatóknak csatolniuk kell az alkotásaikat bemutató portfoliójukat is.  
 • A kiutazás idején végzős művész hallgató esetén a szakvezető és a szakdolgozati témavezető hozzájárulását is fel kell tölteni. – FONTOS: kérjük, vedd figyelembe, hogy amennyiben nem itthon töltöd az utolsó szemesztert, nem garantált, hogy abban félévben diplomázni tudsz!
 • Opcionális: Tudományos eredmény, társadalmi tevékenység igazolása, például TDK, OTDK, ESN, nemzetközi hallgatói versenyek, kiállítás, önkéntes munka a METU-n, egyéb szakmai elismerések. Ezeket az elbíráláskor figyelemebe vesszük. 
 • A pályázatodban legfeljebb 3 intézményt jelölhetsz meg. Érdemes ezt kihasználni, mert a rangsorolás során előfordulhat, hogy a nyertes pályázónak nem jut hely az elsőként megjelölt intézményben. Ilyen esetben automatikusan a második, ha ott sincs hely, akkor a harmadik általa megjelölt intézménybe tudjuk felajánlani a mobilitás lehetőségét. 
 • Nem magyar állampolgárnak: érvényes letelepedési vagy tartózkodási engedély/regisztrációs igazolás vagy a menekültstátuszt igazoló okmány másolati példánya. 
 • Észak-Macedóniába, Szerbiába, Törökországba vagy Svájcba pályázóknak: “Hozzájárulás adattovábbításhoz ún. harmadik országba történő adattovábbítás esetén” dokumentum, ami letölthető a Coospace-ről.

 

KIVÁLASZTÁS FOLYAMATA

A határidőre benyújtott és formailag megfelelt pályázatokat a METU Nemzetközi Bizottsága értékeli és hagyja jóvá. A bírálatot bírálati lapon adminisztrálják. A bírálaton összesen 50 pontot lehet szerezni. 

Motivációs levél: 25 pont

Szempontok: 

 • Tartalmi: Egyértelműen és lényegre törően írd meg, hogy a kiválasztott egyetemek hogyan segítik szakmai fejlődésedet. Állítsd fel a sorrendedet és egyértelműen indokold meg annak okát. Válaszold meg, hogy személyes fejlődésedhez mit adhat hozzá a külföldi továbbtanulás, miben szeretnél fejlődni stb.   
 • Formai: a megadott terjedelmet eléri, de nem lép át. Formailag tagolt, logikusan, arányosan szerkesztett.    

Nyelvtudás 10 pont

B1 

3 pont 

B2 

6 pont 

C1 

9 pont 

C2 

10 pont 

Ha más nyelv is kell, akkor arról is kérjük a nyelvvizsgát benyújtani.  

Tanulmányi átlag: 10 pont

3,0 - 3,4 

2 

3,5 - 4,0 

5 

4,1 - 4,5 

8 

4,6 - 5

10

Az utolsó két félév súlyozott átlaga  

egyéb tevékenység: 5 pont 
TDK, OTDK, nemzetközi tanulmányi verseny, kiállítás, mentorálás (buddy). Erasmus+ promóció, stb.
Összesen: 50 pont 

 A kiválasztás eredményéről a pályázók írásos értesítést kapnak. Ezt követően kerül sor a további teendőkről szóló online tájékoztató fórumra. 

A pályázattal kapcsolatban itt tudsz további információt kérni: 
outgoing.erasmus@metropolitan.hu,  

Hétfőn és szerdán 10:00 - 11:00:  https://zoom.us/j/99259574078

A METU-n benyújtott pályázat alapján nyertes hallgatókat nomináljuk a fogadó egyetemre, ahol ismét be kell nyújtani egy – a fogadó intézmény által meghatározott – jelentkezést. Ekkor a fogadó intézménynek joga van visszautasítani a nominált hallgató jelentkezését a saját meghatározott szempontjai alapján. A fogadó intézmények kiválasztási szempontjairól a METU nem tud tájékoztatást adni. 


Fontos tudnivalók, hogy mire figyelj pályázás során

Hogyan válassz?

 • Ebben az Erasmus+ programban csak európai partneregyetemekre tudsz pályázni.
 • Egy félévre van lehetőség jelentkezni – őszre vagy tavaszra. Rendelkezésre álló támogatás esetén őszi félévről általában van lehetőség a tavaszi félévre hosszabbítani, azonban tavaszi félévről a következő tanév őszi félévére nem lehet.
 • Általában nem a saját évfolyamodba csatlakozol be a fogadó egyetemen, hanem egy külön „Erasmus kurzus” listáról válogathatsz. Ezek nem kell, hogy teljesen megegyezzenek a METU tantervedben található kurzusokkal. Mindenképpen tájékozódj a partneregyetem oldaláról, hogy milyen kurzusok elérhetőek náluk!
 • Gondold át a tanulmányi előmeneteledet! Vedd igénybe a Hallgatói Információs Központ segítségét is az előre haladásod megtervezésében, és tájékozódj a diplomázáshoz szükséges határidőkről. Konzultálj a szak- vagy tanszékvezetőddel, intézetvezetőddel arról, hogy számodra mi lenne a leghasznosabb. A Tanulmányi Szerződésbe (OLA) felvenni kívánt külföldi kurzusokat minden esetben kötelező az intézetvezetőddel/tanszékvezetőddel egyeztetned!
 • Nagyon gyakori a túljelentkezés a legjobban hangzó (mediterrán) nagyvárosokba. Ne csak ilyen egyetemekre pályázz, hogy ne maradj le a lehetőségről! Remek partneregyetemeink vannak kisebb városokban és Nyugat-Európán túl is számos lehetőség vár!
 • Az ösztöndíj nem hivatott és nem is tudja fedezni a kint tartózkodás teljes költségét– tájékozódj a fogadó ország árairól, a kiegészítő támogatási lehetőségekről és vedd figyelembe a pályázáskor, hogy mekkora összeget tudsz szánni a kiutazásra. Kint léted alatt a helyi szabályoknak megfelelően vállalhatsz munkát.
 • A nagyvárosokban gyakran nehézséget okoz a lakhatás – érdemes lehet feltérképezni a kollégiumi opciókat és a lakhatási helyzetet a megpályázott városokban. Minél hamarabb kezdj tájékozódni a szálláslehetőségekről!
 • A Dél-európai egyetemeken előfordulhat, hogy nagy szükséged lesz a helyi nyelvre. Tájékozódj az Erasmus alumnusoktól a tapasztalataikról e téren.

Tanulmányi előmenetellel kapcsolatban fordíts kiemelt figyelmet a következőkre:

 • Ügyelj arra, hogy csak aktív hallgatóként tudsz kiutazni, ezért nem abszolválhatsz – nem teljesítheted minden tárgyad – kiutazás előtt. A HIK tud részletes tájékoztatást nyújtani a tantervedről.
 • Diploma félévben történő kiutazás esetén a mobilitást le kell zárni és a kint elvégzett tárgyakat el kell ismertetni az abszolválási határidőig. Diploma félévben történő kiutazás tapasztalataink alapján nem ideális a szigorú határidők és a partneregyetemeken a METU-tól eltérő tanév rendje miatt. Az igazolások kiadása és a kurzusok elismertetése nehézséget okozhat akár rajtad kívül álló, adminisztratív okok miatt, így előfordulhat, hogy nem tudsz diplomázni abban a félévben. A tanév rendjéről a fogadó egyetem honlapján, vagy emailben tájékozódhatsz.
 • Művész karos hallgatók számára a gyakorlati követelmények miatt különösen nem javasolt a diploma félévben történő kiutazás, amennyiben abban a félévben szeretnének záróvizsgázni és diplomát szerezni.
 • Teljesítés a fogadó egyetemen: minimum 20 kreditet kell teljesítened a fogadó egyetemen és minimum 10 kreditet a METU-n kötelező vagy szabadon választott tárgyként elismertetned. Ha a METU-n ez kredittúllépéshez vezet, akkor nem kell érte fizetned.
 • Az önköltséges hallgatóknak az aktív jogviszony fenntartásához szükséges a mobilitás alatt is a METU-n kifizetni az önköltséget. Azonban ez a helyzet feljogosít kiegészítő támogatás igénylésére. Erről a „kiegészítő támogatási lehetőségek” menüpont alatt találsz információt.
 • A fogadóegyetemen akkor is nappalis hallgató leszel, ha itthon nem az vagy.

A nyelvtudást a METU-nál az Erasmusra való jelentkezéskor az Idegennyelvi Intézet által kiállított igazolással igazolhatja - de a partner a későbbi jelentkezéskor hivatalos nyelvvizsgát kérhet. Mindig ellenőrizd a partner oldalán a követelményeket!TÁMOGATOTT PÁLYÁZÓKNAK

Támogatott pályázók számára naprakész információk és dokumentumok elérhetőek a Coospace felületen: https://coospace.metropolitan.hu/CooSpace/Scene-68415


Szerződéskötés feltételei

 • Aktív hallgatói jogviszony a teljes mobilitási időszak alatt.
 • Mindhárom fél által aláírt Online Learning Agreement azaz Tanulmányi Szerződés.
 • Érvényes Európai Uniós egészségbiztosítási kártya. Nem magyar állampolgárok számára érvényes egészségbiztosítás, független biztosítóval. 
 • Amennyiben az adott országban szükséges, érvényes tanulói vízum.
 • Online nyelvi szintfelmérő teszt (OLS) kitöltése.
 • Kitöltött és aláírt Step by Step Guide.  
 • A támogatási összeg utalásához szükséges banki adatok igazolása.
 • Fogadólevél (Letter of Acceptance) a fogadó intézménytől.

A személyes dokumentumok érvényessége és egyéb a mobilitás megvalósulásához szükséges bármilyen igazolás/igazolvány/engedély igénylése és megszerzése a hallgató egyéni felelőssége.

A felsorolt dokumentumok hiánytalan megléte szükséges a szerződéskötéshez. Kiutazás csak minden fél által aláírt szerződés birtokában lehetséges. A szerződéskötésre személyesen van lehetőség. Kiutazás akkor lehetséges, ha azt a mindenkori egészségügyi helyzet lehetővé teszi.

További tájékoztatás az egészségügyi helyzettel kapcsolatban a TKA honlapján érhető el !

Kiutazás csak minden fél által aláírt szerződés birtokában lehetséges. Grant Agreement nélkül tilos megkezdeni a mobilitást! 

Kiegészítő támogatások

Kattints IDE

További fontos információk

 • Amennyiben mégsem élnél az ösztöndíjjal, jelezd mihamarabb az erasmus@metropolitan.huemail címen.
 • Nyertes pályázat esetén jelölünk (nominálunk) abba az intézménybe, amit a Bizottság jóváhagyott, de végleges ösztöndíjas státuszra csak akkor teszel szert, ha a kinti intézmény pozitívan visszaigazolja a jelentkezésedet. 
 • A kinti egyetemmel neked kell kommunikálnod és egyeztetned a részletekről. A határidők betartása, illetve az általuk igényelt papírok megküldése a te feladatod. 
 • Az Erasmus-program sok egyéb előnye mellett önállóságra is nevel. Ha elakadsz, segítünk, de a problémát nem oldjuk meg helyetted.
 • A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok összegyűjtését ne halaszd az utolsó pillanatra!
 • Hiányosan kitöltött Tanulmányi Szerződés/Learning Agreement esetén nem kötjük meg a támogatási szerződést.
 • A fogadó intézményben elvégzendő kurzusokat minden esetben intézetvezetőddel/tanszékvezetőddel kötelező egyeztetned.
 • A szerződéskötéshez szükséges bankszámla igazolást a számlavezető bankodtól tudsz igényelni, vagy az online bank felületről egy print screen is megfelel.
 • Kövesd szoros figyelemmel a teljesítendő feladatokat és a határidőket a mobilitás előtt, során és végeztével. A feladatok nem teljesítése, vagy a határidők elmulasztása jogvesztő hatású.
 • A mobilitásod meghosszabbítására csak őszi szemeszterről tavaszi szemeszterre van lehetőség!
 • A hallgatóknak először a fogadó egyetemmel kell egyeztetniük a lehetőséget.  
 • A hallgatóknak a lehető leghamarabb, de legkésőbb egy hónappal a folyamatban lévő mobilitásuk vége előtt, e-mailben kell kérelmezniük a hosszabbítást, a hivatalos hosszabbítási kérelem kitöltött és mind a hallgató, mind a fogadó fél által aláírt dokumentummal, (Megtalálható a Coospace-en) motivációs levéllel és egy ajánlólevéllel lehet.
 • A METU a folyamatban lévő jelentkezési időszak végén dönt arról, hogy a benyújtott dokumentumok és a projektkeret figyelembevételével támogatja-e a hosszabbítást.

A mobilitás lezárása, beszámolás 

A mobilitás lezárásához szükséges feltételek:

A hallgatónak nincs teljesítetlen, a METU felé fennálló tandíj-, és egyéb fizetési kötelezettsége.

A hazaérkezés után, de legkésőbb a Certificate of Study Period kézhezvételétől számított harminc napon belül benyújtandó, mobilitás lezárásához szükséges dokumentumok:

 • Certificate of Study Period (minimum 60, szakmai gyakorlat esetén vagy 90 nap tanulmányi mobilitás esetén) fizikai mobilitás, amely tartalmazza a mobilitás pontos kezdő és végdátumát A fogadó egyetem állítja ki. 
 • Transcript of Records (kreditigazolás, tanulmányi mobilitás esetén) / Learning Agreement After the mobility (szakmai gyakorlat esetén), amely tartalmazza a sikeresen elvégzett krediteket (fogadó egyetem állítja ki)  
 • (Online) Learning Agreement végleges változata minden fél által aláírva.
 • OLS (Online Language Assessment) nyelvi teszt kitöltése. 
 • EU Survey kitöltése.
 • Írásos beszámoló készítése. A dokumentum egy 1-2 oldalas, minimum 500 szavas, szöveges dokumentum.
 • A fogadó egyetemen sikeresen teljesített legalább 20 kredit. (A METU-n minimum 10 kredit átvétele)


Szükséges dokumentumok támogatott pályázóknak

Támogatott pályázók számára naprakész információk és dokumentumok elérhetőek a Coospace felületen: https://coospace.metropolitan.hu/CooSpace/Scene-68415