Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás | Budapesti Metropolitan Egyetem

Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Pályázz Erasmus+ ösztöndíjra és tanulj külföldön! Erasmus cserediákként havi 540 - 600 EUR ösztöndíjjal tölthetsz egy vagy két szemesztert (3-12 hónap) a METU egyik partner egyetemén az Európai Unióban, valamint Svájcban vagy Törökországban. 

Pályázati határidő: 2023. március 12. 23:59 - a 2023/24-es tanév őszi vagy tavaszi szemeszterére


Virtuális fogadóóra hétfőn és szerdán 10:00 - 11:00:  https://zoom.us/j/99259574078 (Meeting ID: 992 5957 4078)


A PÁLYÁZÁS FELTÉTELEI:

 • A mobilitás kapcsolódjon jelenlegi tanulmányaidhoz és segítse a szakmai fejlődésedet – csak olyan intézménybe pályázz, ahol a letölthető partnerlista alapján a METU-nak van szerződése a képzési területeden

 • A pályázáskor aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezz, ami aktív marad az Erasmus+ időszak teljes ideje alatt. 

 • A tervezett mobilitás időtartama legalább 3, legfeljebb 12 hónap lehet a jelenlegi képzési szinteden (BA vagy MA) 

 • A METU nappali vagy levelező tagozatán tanulj (BA, MA, Felsőoktatási szakképzés, Szakirányú továbbképzés). 

 • Legyen legalább 1 lezárt féléved a pályázáskor, és legalább 2 lezárt féléved a kiutazás megkezdéséig. MA hallgatók esetén nem szükséges lezárt félévvel rendelkezni. 

 • Tanulmányi átlagod (súlyozott átlag) legyen minimum 2.8 a pályázat benyújtását megelőző két aktív félévben. (1 lezárt félév esetén a benyújtást megelőző félévben). MA hallgatók esetén a BA diploma átlagát veszi a Bizottság figyelembe. 3.2 alatti átlag esetén a jelentkezővel interjú készül.  

 • Ha végzős művész hallgató leszel a kiutazás idején: a szakvezető és a konzulens jóváhagyását is szükséges feltölteni a jelentkezési lapon. 

 • Rendelkezz a választott fogadó egyetemen szükséges nyelvtudással (általában minimum B2-es szint). A képzés nyelvét, ami a legtöbb esetben angol, a partnerlistában ellenőrizd. 

 • Egy képzési ciklusban (BA vagy MA) maximum 12 hónapot tölthetsz Erasmus+ ösztöndíjjal  


HOVA LEHET PÁLYÁZNI?

Erasmus partnereink tudományterület szerint csoportosított listáját ITT találod – görgess le és TÖLTSD LE a legfrissebb, részletes listát az európai partnerekről(„LIST OF ERASMUS+ PARTNERS BY STUDY FIELDS – Download it from here”)

 • Az Erasmus ösztöndíjprogram keretében európai partnereinkhez lehet pályázni.Ha nem európai egyetemre pályáznál, arról ITT olvashatsz bővebben.
 • Tájékozódj a téged érintő legfontosabb kérdésekről (pl. kurzusok, szükséges nyelvtudás, szállás, havi költségek, egyéb lehetőségek stb.) az intézmények honlapján
 • Olyan intézményekre pályázz, ahol elérhető a te tudományterületed (lásd a letölthető listán)
 • Hozz felelős döntést és jelölj meg több intézményt, hogy minél nagyobb esélyed legyen!
 • Szükség esetén vedd fel a kapcsolatot a partnerintézmény Erasmus irodájával emailben, a honlapjukon található címen


ÖSZTÖNDÍJAK ÖSSZEGE

A nyertes pályázók a pályázott intézmény országának megélhetési költségeitől függően havi 560-600 EUR támogatásban részesülnek és tandíjmentes vendéghallgatói státuszt kapnak a választott partnernél. 

Svájcban a fogadó intézmény a Swiss-Europan Mobility Program (SEMP) program keretében biztosítja az ösztöndíjat, ami jelenleg havi 440 CHF.

 • Havi 600 EUR: Dánia, Finnország, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország,Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Hollandia, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország

 • Havi 540 EUR: Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia,Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország


HOGYAN PÁLYÁZZ?

A pályázat benyújtása és a program teljes adminisztrációja a DreamApply felületen történik. Minden jelentkezőnek létre kell hoznia egy saját felhasználót.

A pályázat benyújtásához látogass el erre az oldalra: https://exchange.metropolitan.hu/


Az alábbi dokumentumokat kell feltöltened:

 • A fogadó intézmény által elvárt szintű nyelvtudás igazolása államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy az Idegen Nyelvi Intézet igazolásával, vagy emelt szintű érettségi bizonyítvány másolatával történhet. Az elvárt szintű nyelvtudást a letölthető partner excel táblázatban találod, illetve az egyetemek honlapján.

 • Egy mindhárom megjelölt egyetemet tartalmazó, 300-500 szavasangol nyelvű motivációs levélben térj ki arra, mit szeretnél tanulni, melyik egyetemeken, miért ezeket választottad és mit vársz a mobilitástól? Itt nem csak a személyes, hanem szakmai szempontokat is ki kell fejteni. Hogyan kapcsolódik a nemzetközi környezetben megszerezhető tapasztalat az itthoni tanulmányaidhoz és a későbbi terveidhez? 

 • A művész hallgatóknak csatolniuk kell az alkotásaikat bemutató portfoliójukat is. 

 • A kiutazás idején végzős művész hallgató esetén a szakvezető és a szakdolgozati témavezető hozzájárulását is fel kell tölteni. – FONTOS: kérjük, vedd figyelembe,amennyiben nem itthon töltöd az utolsó szemesztert, nem garantált, hogy abban félévben diplomázni tudsz.
  Opcionális: Tudományos eredmény, társadalmi tevékenység igazolása, például TDK, OTDK, ESN, nemzetközi hallgatói versenyek, kiállítás, önkéntes munka a METU-n, egyéb szakmai elismerések. 


 • A pályázatodban legfeljebb 3 intézményt jelölhetsz meg. Érdemes ezt kihasználni, mert a rangsorolás során előfordulhat, hogy a nyertes pályázónak nem jut hely az elsőként megjelölt intézményben. Ilyen esetben automatikusan a 2., ha ott sincs hely, akkor a 3. intézményhez kerül besorolásra 

KIVÁLASZTÁS FOLYAMATA

A határidőre benyújtott és formailag megfelelt pályázatokat a Nemzetközi Bizottság hagyja jóvá. Azokban az esetekben, amikor egy adott intézménybe a fogadókészséget vagy a támogatási keretet meghaladó számban jelentkeznek hallgatók, akkor azok a hallgatók élveznek elsőbbséget, akiknek jobbak a tanulmányi eredményei. Azonos tanulmányi eredmények esetén a bizottság a következő pontban meghatározott további elemek alapján állapítja meg a kiutazók névsorát. A kiválasztás eredményéről a pályázók írásos értesítést kapnak. Ezt követően kerül sor a további teendőkről szóló online tájékoztató fórumra.

Az elbírálás további szempontjai a tanulmányi eredmények azonossága esetén:

 • A képzés nyelvének megfelelő nyelvtudás 
 • Művész hallgatók esetén a portfóliójuk 
 • Egyéb szakmai, tanulmányi elismerések
  (TDK, OTDK, nemzetközi tanulmányi verseny, kiállítás stb.) 
 • Egyetemi közéleti tevékenység

A pályázattal kapcsolatban itt tudsz további információt kérni:

Elektronikus úton:
erasmus@metropolitan.hu

A METU-n benyújtott pályázat alapján a nyertes hallgatókat nomináljuk a fogadó egyetemre, ahol ismét be kell nyújtani egy – a fogadó intézmény által meghatározott – jelentkezést. Ekkor a fogadó intézménynek joga van visszautasítani a nominált hallgató jelentkezését a saját meghatározott szempontjai alapján. A fogadó intézmények kiválasztási szempontjairól a METU nem tud tájékoztatást adni.

KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK

NYELVI FELKÉSZÍTÉS TÁMOGATÁSA

Az Európai Bizottság online felkészítő rendszerével támogatja az angol, német, francia, olasz, holland és spanyol nyelvekből történő felkészülést. A külföldi felsőoktatási intézmény által a szorgalmi időszak megkezdése előtt esetlegesen megrendezésre kerülő nyelvi kurzus a hallgató számára opcionális. A nyelvi kurzus idejére is tudunk ösztöndíjat biztosítani.  

ERASMUS+ ESÉLYEGYENLŐSÉGI KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁS

Az esélyegyenlőségi támogatásra a kiírásban szereplő kategóriákba tartozó hallgatók pályázhatnak. A kiegészítő támogatásra a Tempus Közalapítvány által megadott formanyomtatvány benyújtásával lehet pályázni, a TKA által meghirdetett időszakokban: általában májusban és októberben. A pályázatokat az intézmény által megszabott határidőig az Intézményi koordinátorhoz lehet benyújtani. A pályázatokat a Tempus Közalapítvány bírálja el. (További információért látogass el a Tempus Közalapítvány honlapjára.)

FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ VAGY TARTÓSAN BETEG RÉSZTVEVŐK ERASMUS+ KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁSA

Támogatás Erasmus+ mobilitási ösztöndíjat elnyert fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók és munkatársak számára. A támogatás igénylésére a felhívásban  megadott módon lehet jelentkezni


"ZÖLD UTAZÁS" TÁMOGATÁS

Egyszeri 50 EUR támogatásra jogosult az a résztvevő, akik a fogadó országba csak zöld utazási móddal jut el (vonat, busz, bicikli, autómegosztás, stb.) Nem minősül zöld utazási módnak a repülő és a hajó. A támogatás igénybevételéhez a teljes eljutásnak zöld módon kell történnie (nem megfelelő tehát a repülő+busz használata). A zöld utazás igénybevételét szerződéskötéskor kell jelezni és jeggyel, számlával kell igazolni.

Tippek: mire figyelj a pályázás során?

Hogyan válassz?

 • ezen Erasmus+ program keretében csak európai partneregyetemekre tudsz pályázni úgy, hogy ösztöndíjat kapj. Ha nem európai helyre pályáznál, nézd meg EZT az oldal.

 • 1 félévre van lehetőség jelentkezni – őszre vagy tavaszra. Rendelkezésre álló támogatás esetén őszi félévről általában van lehetőség a tavaszi félévre hosszabbítani, a projekt felépítése miatt azonban tavaszi félévről a következő tanév őszi félévére nem lehet.

 • Gondold át a tanulmányi előmeneteledet! Igénybe veheted a Hallgatói Információs Központ segítségét isaz előre haladásod megtervezésében, illetve a diplomázáshoz szükséges határidők feltérképezésére.

 • Erasmus kurzusok: általában nem a saját évfolyamodba csatlakozol be a fogadó egyetemen, hanem egy külön „Erasmus kurzus” listáról válogathatsz. Ezek nem kell, hogy teljesen megegyezzenek a METU tantervedben található kurzusokkal. Mindenképpen tájékozódj a partneregyetem oldaláról, hogy milyen kurzusok elérhetőek náluk!

 • Csábítóan hangzik a spanyol tengerpart? Minden más jelentkező számára is. Nagyon gyakori a túljelentkezés a legjobban hangzó nagyvárosokba. Ne csak ilyen egyetemekre pályázz, hogy ne csússz le a lehetőségről! Remek partneregyetemeink vannak kisebb városokban és Nyugat-Európán túl is számos lehetőség vár!

 • Az ösztöndíj nem hivatott és nem tudja fedezni a kint tartózkodás teljes költségét – tájékozódj a fogadó ország árairól, a kiegészítő támogatási lehetőségekről és vedd figyelembe a pályázáskor, hogy mekkora összeget tudsz szánni a kiutazásra. Kintléted alatt a helyi szabályoknak megfelelően vállalhatsz munkát.

 • A nagyvárosokban gyakran nehézséget okoz a lakhatás – érdemes lehet feltérképezni a kollégiumi opciókat és a lakhatási helyzetet a megpályázott városokban. Az utóbbi időben Hollandiában és Berlinben vannak kifejezetten nagy nehézségek e téren. 

 • Vedd komolyan a szükséges nyelvtudást – ha a partner nem indít angol nyelvű kurzusokat, akkor megfelelő nyelvtudás esetén nehézségeid lesznek a tárgyak elvégzésében, illetve akár a kinti adminisztrációban.

 • Nyelvtudásodat a METU felé igazolhatod az Idegennyelvi Intézet által kiadott dokumentummal, de a partner később kérhet hivatalos nyelvvizsgát – ennek mindig nézz utána a partner honlapján


Tanulmányi előmenetellel kapcsolatban

 • Abszolválás: ügyelj arra, hogy csak aktív hallgatóként tudsz kiutazni, ezért nem abszolválhatsz – nem teljesítheted minden tárgyad – kiutazás előtt. A HIK tud részletes tájékoztatást nyújtani a tantervedről.

 • Diploma félévben történő kiutazás esetén a mobilitást le kell zárni és a kint elvégzett tárgyakat el kell ismertetni az abszolválási határidőig, ellenkező esetben sajnos nem tudsz az adott félévben diplomát szerezni.

 • Diploma félévben történő kiutazás tapasztalataink alapján nem a legideálisabb a szigorú határidők és a partneregyetemeken a METU-tól eltérő tanév rendje miatt. Az igazolások kiadása és a kurzusok elismertetése előfordul, hogy nehézséget okoz akár rajtad kívül álló, adminisztratív adottságok miatt. A tanév rendjéről a fogadó egyetem honlapján, vagy emailben tájékozódhatsz.

 • Művész karos hallgatók számára a gyakorlati követelmények miatt nem javasolt a diploma félévben történő kiutazás, amennyiben szeretnének záróvizsgázni és diplomát szerezni.

 • Teljesítés a fogadó egyetemen: minimum 20 kreditet kell teljesítened a fogadó egyetemen. Ha a METU-n ez kredittúllépéshez vezet, akkor nem kell érte fizetned.

 • Önköltséges hallgatók: a kiutazás alatt a METU-n fizetned kell az önköltséget, mert aktív hallgatónak kell maradnod.

 • Nappalis státusz: a fogadóegyetemen akkor is nappalis hallgató leszel, ha itthon nem az vagy.

Lépésről lépésre az Erasmus félévedrőltaggle vége


TÁMOGATOTT PÁLYÁZÓKNAK

Támogatott pályázók számára naprakész információk és dokumentumok elérhetőek a Coospace felületen: https://coospace.metropolitan.hu/CooSpace/Scene-68415


Szerződéskötés feltételei

 • Aktív hallgatói jogviszony a teljes mobilitási időszak alatt.
 • Alárt Learning Agreement/Tanulmányi Szerződés
 • Érvényes Európai Uniós egészségbiztosítási kártya, vagy egyéb releváns biztosítás
 • Amennyiben az adott országban szükséges, érvényes tanulói vízum.
 • Online nyelvi szintfelmérő teszt (OLS) kitöltése
 • Korábban teljesített Erasmus mobilitás esetén a hallgató nem lépheti túl a jelen pályázati felhívásban elnyert maximálisan odaítélhető 12 hónapos keretet képzési ciklusonként.
 • Kitöltött és aláírt Step by Step Guide  
 • Utaláshoz szükséges banki adatok igazolása
 • Fogadólevél (Letter of Acceptance) a fogadó intézménytől

A személyes dokumentumok érvényessége és egyéb a mobilitás megvalósulásához szükséges bármilyen igazolás/igazolvány/engedély igénylése és megszerzése a hallgató egyéni felelőssége.

A felsorolt dokumentumok hiánytalan megléte szükséges a szerződéskötéshez. Kiutazás csak minden fél által aláírt szerződés birtokában lehetséges. A szerződéskötésre személyesen van lehetőség. Kiutazás akkor lehetséges, ha azt a mindenkori egészségügyi helyzet lehetővé teszi.

További tájékoztatás az egészségügyi helyzettel kapcsolatban a TKA honlapján érhető el!

Beszámolás 

 • A METU felé fennálló tandíj-, és egyéb fizetési kötelezettségek teljesítése
 • A Tanulmányi Szerződés “After the mobility” részének benyújtása/Transcript of Records
 • Certificate of Study Period
 • Európai Uniós kérdőív (EU Survey)
 • Kint szerzett kreditek elismertetése a METU-n
 • 1-2 oldalas, szöveges, képes élménybeszámoló a kint töltött időszakról

Egyéb hasznos információk

 • Amennyiben mégsem élnél az ösztöndíjjal, jelezd mihamarabb az outgoing.erasmus@metropolitan.hu email címen.
 • Nyertes pályázat esetén jelölünk (nominálunk)  abba az intézménybe, amit a Bizottság jóváhagyott, de végleges ösztöndíjas státuszra csak akkor teszel szert, ha a kinti intézmény pozitívan visszaigazolja a jelentkezésedet. 
 • A kinti egyetemmel neked kell kommunikálnod és egyeztetned a részletekről. A határidők betartása, illetve az általuk igényelt papírok megküldése a te feladatod. 
 • Az Erasmus-program sok egyéb előnye mellett önállóságra is nevel. Ha elakadsz, segítünk, de a problémát nem oldjuk meg helyetted.
 • A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok összegyűjtését ne halaszd az utolsó pillanatra!
 • Hiányosan kitöltött Tanulmányi Szerződés/Learning Agreement esetén nem tudjuk megkötni a támogatási szerződést.
 • A fogadó intézményben elvégzendő kurzusokat minden esetben intézetvezetőddel/tanszékvezetőddel kell egyeztetned.
 • A szerződéskötéshez szükséges bankszámla igazolást a számlavezető bankodtól tudsz igényelni, vagy az online bank felületről egy print screen is megfelel.

Hasznos dokumentumok támogatott pályázóknak

Támogatott pályázók számára naprakész információk és dokumentumok elérhetőek a Coospace felületen: https://coospace.metropolitan.hu/CooSpace/Scene-68415