Editor's Cut Filmklub vol. 1.

Az EDITOR'S CUT FILMKLUB a Metropolitan mozgóképes szakjainak nyilvánosan látogatható eseménysorozata.


Az általunk nagyrabecsült elődök közül hárman, akik már nem lehetnek közöttünk: Morell Mihály (1911-2013), Zákonyi Sándor (1915-1981) és Szécsényi Ferencné, Médi (1928-2009), aki az SZFE-n mindannyiunk mestere volt.

A 2013-ban Szabó Gábor HSC Balázs-Béla díjas filmoperatőr által indított nagysikerű Fényíró Filmklubot követően ezúttal a filmkészítést egy másik szemszögből, a vágók munkája felől közelítjük meg. A tíz alkalomból álló, február 22-én induló filmklub vetítései után minden alkalommal egy-egy vágó lesz a vendégünk, akikkel moderátor vezetésével beszélgetünk a film megvalósítása kapcsán felmerülő kérdésekről. A beszélgetéseket Kameraman szakos hallgatóink rögzítik majd, Mozgóképművész mesterszakunk mozgókép-vágó specializációs hallgatói vágják, archiválják, és a METU YouTube csatornáján megtekinthetőek lesznek.

Időpont: 2017. február 22-ével kezdődően, szerda esténként 19.00 órától

Helyszín: METU Rottenbiller utcai campus, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. M404-es terem.

A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a terem férőhelye 120 fő, érkezési sorrendben töltjük fel az esemény helyszínét. 
 

A programsorozat házigazdája Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

A filmeket a Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével vetítjük.

A HETENTE JELENTKEZŐ FILMKLUB TERVEZETT PROGRAMJA

1. MEGHÍVOTT VENDÉG: Szántó (Komlóssy) Annamária 
IDŐPONT: 2017. február 22.
FILM CÍME: Örökség 
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Editor’s Cut Filmklub a sharepoint BLOG-on és a sharepoint BLOG Facebook oldalán.

Komlóssy Annamária 1980 óta óta Amerikában él és dolgozik mint Annamária Szántó, sikeres pályafutását többek között EMI díjjal jutalmazták. Magyarországon vágóként különböző műfajú és számtalan koprodukciós filmben vett részt többek között Makk Károllyal, Szász Péterrel, Bacsó Péterrel, Zsombolyai Jánossal és Mészáros Mártával. Az Egyesült Államokban televízió sorozatoktól a thirillereken át vígjátékokat, családi-, romantikus-, akció és animációs filmeket, valamint drámákat vágott.

Örökség (r.: Mészáros Márta, 1980)
1936-ban a dúsgazdag, meddő Szilvia "megvásárolja" a szép, intelligens, de szegény Irént, hogy férje, Ákos, a jóképű katonatiszt, aki feleségének köszönheti a karrierjét, ejtse teherbe és a születendő gyermek örökölje a hatalmas vagyont. A terv azonban meghiúsulni látszik: Ákos és Irén egymásba szeretnek...

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.


Operatőrök: Kiss Jenő és Molnár Balázs. Vágó: Vörös Zétény.

2. MEGHÍVOTT VENDÉG: Kármentő Andrásné (Singer Éva)

IDŐPONT: 2017. március 1.

FILM CÍME: Szerencsés Dániel

MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Editor’s Cut Filmklub a sharepoint BLOG-on és a sharepoint BLOG Facebook oldalán.

Kármentő Éva  Balázs Béla- és Filmszemle életműdíjas, Érdemes Művész, több mint 70 nagyjátékfilmet vágott, együtt dolgozott többek között Sándor Pállal, Gábor Pállal, Mészáros Mártával, Bacsó Péterrel, Gyarmathy Líviával, Böszörményi Gézával és Kézdi-Kovács Zsolttal.

Szerencsés Dániel (r.: Sándor Pál, 1983)
Szerencsés Dániel és a barátja, Gyuri 1956-ban úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. A menekülőkkel telezsúfolt határszéli szállóban még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni?

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.


Operatőrök: Molnár Balázs és Császár Dániel. Vágó: Nagy Ákos


3. MEGHÍVOTT VENDÉG: Sellő Hajnal, Szurdi Miklós

IDŐPONT: 2017. március 8.

FILM CÍME: Hatásvadászok

MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Sellő Hajnal Balázs Béla-díjas filmvágó, egyetemi tanár a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Dolgozott többek között Zsurzs Évával, Szurdi Miklóssal, Koltai Lajossal, András Ferenccel és Sólyom Andrással.

Hatásvadászok (r.: Szurdi Miklós, 1983)
A vidéki színházban híre jön, hogy hamarosan megérkezik a híres író. A halálos beteg Gál Szabó azt hiszi, hogy éppen az ő - időközben betiltott - darabjának a próbái folynak. Nincs más hátra, úgy kell tenni, mintha valóban bemutatnák a színművet.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.


Operatőrök: Molnár Balázs és Füzesi Tamás. Vágó: Halasi Barbara.


4. MEGHÍVOTT VENDÉG: Rigó Mária

IDŐPONT: 2017. március 22.

VETÍTÉS: Hiradó-összeállítások

MODERÁTOR: Gödrös Frigyes

Facebook esemény

Rigó Mária Balázs Béla-díjas vágó, az MKE Intermédia Tanszék hagyományos filmkészítés óraadója. Számos dokumentum-, kísérleti- és játékfilm vágója. Dolgozott többek között Enyedi Ildikóval, Erdély Miklóssal, Gárdos Péterrel, Gödrös Frigyessel, Makk Károllyal, Schiffer Pállal és Simó Sándorral.

Fotó: Fábián Éva.

Operatőrök: Kiss Jenő és Császár Dániel. Vágó: Grőger Nándor.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.


5. MEGHÍVOTT VENDÉG: Pósán Zsuzsa

IDŐPONT: 2017. március 29.

FILM CÍME: Álombrigád 

MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Pósán Zsuzsa, a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének egyik alapító tagja, a Magyar Televízió Nívódíjasa. Számos nagy sikert aratott, díjnyertes hazai és nemzetközi játék-, dokumentum-, tévé- és zenés filmben közreműködött. A Queen Budapesten című legendás koncertfilm egyik vágója. Dolgozott Jeles Andrással, Szabó Ildikóval, Zsombolyai Jánossal, Dobray Györggyel, Sándor Pállal, Gyöngyössy Imrével, Sopsits Árpáddal, Richard A. Colla-val, Sas Tamással, és nem utolsó sorban a nemrég elhunyt Kamondi Zoltánnal.

Álombrigád (r.: Jeles András, 1983, 1989)
Meghatározó jelentőségű, korszakalkotó film a Kádár-kori Magyarországról.  Az egyetlen betiltott alkotás a 80-as évekből, melyet csak a rendszerváltás évében, 1989-ben mutathattak be. Műfajilag nehezen kategorizálható, a szocialista rendszer reprezentatív műfajának, a termelési filmnek gyilkosan ironikus paródiájának tekinthető, amely gátlástalanul szétszedi a hagyományos filmnyelvet.
Oláh Gyula brigádvezető elhatározza, hogy brigádjával színre viszi Gelman Prémium című darabját, de az előadás kivitelezése egyre több akadályba ütközik.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.

Operatőrök: Földvári Fatime és Mátéffy Máté Bendegúz. Vágó: Soltész Orsolya.


6. MEGHÍVOTT VENDÉG: Csákány Zsuzsa

IDŐPONT: 2017. április 5.

FILM CÍME: Bizalom 

MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Csákány Zsuzsa Balázs Béla-díjas vágó, aki többek között az Oszkár díjas Mephistót vágta. Életét meghatározó rendezők: Szabó István, Jancsó Miklós, Rózsa János és Gazdag Gyula.

Bizalom (r.: Szabó István, 1979)
Katának és orvos férjének egy időre illegalitásba kell vonulni. Az asszony új személyi iratokkal érkezik új otthonába, idegen férjéhez, akitől válaszokat, részvétet és támogatást remél.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.

Operatőrök: Füzesi Tamás és Földvári Fatime. Vágó: Kervárits Ádám.


7. MEGHÍVOTT VENDÉG: Miklós Mari

IDŐPONT: 2017. április 12.

FILM CÍME: Sose halunk meg

MODERÁTOR: Sára Júlia

Facebook esemény

Miklós Mari Balázs Béla-díjas vágó, a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének alapító elnöke, aki többek között az Oszkár díjra nominált Jób lázadását vágta. Főbb rendezők, akikkel dolgozott: Gát György, Dobrai György, Zsombolyai János, Zolnai Pál, Kamondi Zoltán, Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Gárdos Péter, Sándor Pál és Koltai Róbert. Több nemzetközi produkció vágója volt itthon és külföldön, többek között: Zsigmond Vilmossal, Menahem Golan-nal.

Sose halunk meg (r.: Koltai Róbert, 1993) Tordai Imre színész munkája végeztével rohan az ügetőre. Szokása szerint veszít, de hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek. Vásározó vállfaárus nagybátyja vitte először lóversenyre, vidékre, vásárba, ő ismertette meg vele a szabadság, a nők, az élet ízeit néhány szertelen, furcsa nap alatt. Imi gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat és kockázatot kergető nagybácsit.

Miklós Mari Xantus Jánossal, 1979. Xantus János fotója.

Operatőrök: Vaszari Julcsi és Tamás Péter. Vágó: Nemes Tímea.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.


8. MEGHÍVOTT VENDÉG: Kornis Anna

IDŐPONT: 2017. április 19.

VETÍTÉS: 5-6 filmrészlet, Válogatás-részletek Kornis Anna filmjeiből

MODERÁTOR: Janisch Attila

Facebook esemény

Kornis Anna Balázs Béla-díjas vágó, aki a kísérleti filmektől a filmdrámákig minden műfajban számos filmet vágott, többek között Tarr Bélával, Bódy Gáborral, Kármán Irénnel, Fekete Ibolyával, Elek Judittal, Szomjas Györggyel, Janisch Attilával, Szász Jánossal és Kern Andrással.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.

Operatőrök: Vaszari Julcsi és Györgypál Levente. Vágó: Czeróczki Mór


9. MEGHÍVOTT VENDÉG: Losonci Teréz

IDŐPONT: 2017. április 26.

FILM CÍME: A tanítványok

MODERÁTOR: Székely Gabriella filmkritikus

Facebook esemény

Losonci Teréz Balázs Béla-díjas vágó, 1983-ban Szocialista Kultúráért Érdemérmet kapott. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Palásthy György, Szilágyi Andor, Dobray György, Vitézy László, Erdélyi János és Zsigmond Dezső, Bereményi Géza, Gyarmathy Lívia, Sára Sándor, Koltay Gábor, András Ferenc, Szilágyi Andor és Ledniczky Márton.

A tanítványok (r.: Bereményi Géza, 1985)
Fehér József, a tehetséges parasztgyerek a harmincas évek végén a nagyhírű professzor diákja lesz, aki tanítványaival a közigazgatás reformján dolgozik. Bár az akkori kormány nem nézi jó szemmel a tanszék kutatásait, a tanítványok mégis egy életre elkötelezik magukat a professzor eszméi mellett.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Vörös Zétény.

Operatőrök: Tamás Péter és Györgypál Levente. Vágó: Bottka Eszter Anita


10. MEGHÍVOTT VENDÉG: Palotai Éva

IDŐPONT: 2017. május 3.

FILM CÍME: Eltitkolt évek 

MODERÁTOR: Barkóczi Janka

Facebook esemény

Palotai Éva Balázs Béla-díjas vágó, a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének egyik alapítója és hosszú éven keresztül elnöke volt, számtalan tévéfilmben, dokumentumfilmben és nagyjátékfilmben dolgozott, többek között Szőnyi G. Sándorral, Kovácsi Jánossal, Balogh Zsolttal, Molnár Györggyel, Xantus Jánossal, Meskó Zsolttal, Esztergályos Károllyal, Mészáros Mártával, Zolnay Pállal, Jancsó Miklóssal, Csillag Ádámmal és Takács Máriával.

Eltitkolt évek (r.: Takács Mária, 2009)
11 magyar nő beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik, hogyan fedezték fel identitásukat. Történetek a rendszerváltáson innen és túl: az 56-os forradalomtól kezdve a 80-as évek alternatív kultúráján át a rendszerváltás által lehetővé tett meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig.

Az eseményen készült további fotókért klikk IDE. Fotó: Bottka Eszter.

Operatőrök: Bagi Anna, Grőger Nándor és Vörös Zétény. Vágó: Wild Anna.

PROGRAM ÖSSZEFOGLALÓ

 
IDŐPONT
FILM CÍME

MEGHÍVOTT VENDÉG

MODERÁTOR
1.
2017. február 22.
Örökség (r.: Mészáros Márta, 1980)

Szántó (Komlóssy) Annamária

Miklós Mari
2.
2017. március 1.
Szerencsés Dániel (r.: Sándor Pál, 1983)

Kármentő Andrásné (Singer Éva)

Miklós Mari
3.
2017. március 8.
Hatásvadászok (r.: Szurdi Miklós, 1983)

Sellő Hajnal, Szurdi Miklós

Miklós Mari
4.
2017. március 22.
Hiradó-összeállítások

Rigó Mária

Gödrös Frigyes
5.
2017. március 29.
Álombrigád (r.: Jeles András, 1985)

Pósán Zsuzsa

Miklós Mari
6.
2017. április 5.
Bizalom (r.: Szabó István, 1979)

Csákány Zsuzsa

Miklós Mari
7.
2017. április 12.
Sose halunk meg (r.: Koltai Róbert, 1993)
Miklós Mari
Sára Júlia
8.
2017. április 19.
5-6 filmrészlet

Kornis Anna

Janisch Attila
9.
2017. április 26.
A tanítványok (r.: Bereményi Géza, 1985)

Losonci Teréz

Székely Gabriella
10.
2017. május 3.

Eltitkolt évek (r.: Takács Mária, 2009)

Palotai Éva
Barkóczi Janka