Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Editor's Cut Filmklub | Budapesti Metropolitan Egyetem

Editor's Cut Filmklub

Az EDITOR'S CUT FILMKLUB a Metropolitan mozgóképes szakjainak nyilvánosan látogatható eseménysorozata.

A 2013-ban Szabó Gábor HSC Balázs-Béla díjas filmoperatőr által indított nagysikerű Fényíró Filmklubot követően ezúttal a filmkészítést egy másik szemszögből, elsősorban a vágók munkája felől közelítjük meg. A 2017. februárjában induló, szemeszterenként tíz alkalomból álló filmklub első évadában a filmvetítések után RÉGI NAGYOK, középkorúak és a felettiek, a második évadban a NAGY NEMZEDÉK - fiatalok, de nem a legfiatalabb generáció, a mostani, harmadik évadban pedig két vágó kivételével minden alkalommal más-más filmalkotó a vendégünk, hogy minél nagyobb betekintést adjunk a filmes csapatba, kivel is dolgozik szoros munkakapcsolatban egy vágó az operatőrön és a rendezőn túl, hogyan is készül a film, műfajtól függetlenül.

A programsorozat megálmodója, házigazdája és gyakran moderátora Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Képalkotás alapszakunk Mozgóképkultúra és média szakirányának, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

Miklós Mari a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének alapító elnöke, aki többek között az Oszkár díjra nominált Jób lázadását vágta. Főbb rendezők, akikkel dolgozott: Gát György, Dobrai György, Zsombolyai János, Zolnai Pál, Kamondi Zoltán, Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Gárdos Péter, Sándor Pál és Koltai Róbert. Több nemzetközi produkció vágója volt itthon és külföldön, többek között: Zsigmond Vilmossal, Menahem Golan-nal.

A beszélgetéseket harmadéves Kameraman szakos hallgatóink rögzítik, Mozgóképművész mesterszakunk mozgókép-vágó specializációs hallgatói vágják, archiválják, és a METU YouTube csatornáján megtekinthetőek.
Korábbi beszélgetések Szántó Komlóssy Annamáriával, Kármentő Évával és Miklós Marival Sharepoint.blogon.

Helyszín: METU Rottenbiller utcai campus, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. M404-es terem.

A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek.
A terem férőhelye 120 fő, érkezési sorrendben töltjük fel az esemény helyszínét.

A filmek nagy részét a Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével vetítjük.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!