Editor's Cut Filmklub

Az EDITOR'S CUT FILMKLUB a Metropolitan mozgóképes szakjainak nyilvánosan látogatható eseménysorozata.Az általunk nagyrabecsült elődök közül hárman, akik már nem lehetnek közöttünk: Morell Mihály (1911-2013), Zákonyi Sándor (1915-1981) és Szécsényi Ferencné, Médi (1928-2009), aki az SZFE-n mindannyiunk mestere volt.

A 2013-ban Szabó Gábor HSC Balázs-Béla díjas filmoperatőr által indított nagysikerű Fényíró Filmklubot követően ezúttal a filmkészítést egy másik szemszögből, a vágók munkája felől közelítjük meg. A 2017. februárjában induló, szemeszterenként tíz alkalomból álló filmklub vetítései után minden alkalommal más-más filmalkotó lesz a vendégünk, hogy minél nagyobb betekintést adjunk a filmes csapatba, kivel is dolgozik szoros munkakapcsolatban egy vágó az operatőrön és a rendezőn túl, hogyan is készül a film, műfajtól függetlenül.

A programsorozat megálmodója, házigazdája és gyakran moderátora Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Képalkotás alapszakunk Mozgóképkultúra és média szakirányának, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

Miklós Mari a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének alapító elnöke, aki többek között az Oszkár díjra nominált Jób lázadását vágta. Főbb rendezők, akikkel dolgozott: Gát György, Dobrai György, Zsombolyai János, Zolnai Pál, Kamondi Zoltán, Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Gárdos Péter, Sándor Pál és Koltai Róbert. Több nemzetközi produkció vágója volt itthon és külföldön, többek között: Zsigmond Vilmossal, Menahem Golan-nal.


Miklós Mari Xantus Jánossal, 1979. Xantus János fotója.


A beszélgetéseket harmadéves Kameraman szakos hallgatóink rögzítik, Mozgóképművész mesterszakunk mozgókép-vágó specializációs hallgatói vágják, archiválják, és a METU YouTube csatornáján megtekinthetőek.

Helyszín: METU Rottenbiller utcai campus, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. M404-es terem.

A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek.
A terem férőhelye 120 fő, érkezési sorrendben töltjük fel az esemény helyszínét.

A filmek nagy részét a Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével vetítjük.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!