Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Domokos Csilla / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Domokos Csilla / Divat- és textiltervezés mesterszak

"Mindig valamilyen vizuális élmény aktiválja bennem az alkotási vágyat."

Csilla Divat- és textiltervezés mesterszakunkon diplomázott. Kézműves alapszakos diplomájáról olvashattok az iEmma Fashion cikkében, munkáját a Velencei Biennálé Venice Design 2018 METU-s installációjában is megnézhetik az érdeklődők.

   


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Gyerekkorom óta érdekelt a divat, szerettem öltözködni és előszeretettel készítettem a Barbie babáimnak ruhákat. Rajzolni, festeni is imádtam, ami Apukámtól jön, aki antik bútorok felújításával foglalkozik, és szintén sokat alkot.

Miért ezt a szakot választottad?
Az általános iskola elvégzése után célirányosan ebbe az irányba indultam el, így a szakközépiskolát is ennek fényében kerestem, majd az érettségi után az egyetemeken is a művészeti képzéseket kutattam elsősorban. Egyszerűen szerettem volna divattal és tervezéssel foglalkozni, amiket a legjobban szeretek.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az alapszakot is a METU-n végeztem, öltözék szakirányon. Előtte a Modell Divatiskolába jártam, ahol alapszinten megtanultam modellezni, szabni, varrni.

Mi inspirál?
Mindig valamilyen vizuális élmény aktiválja bennem az alkotási vágyat. Leginkább valamilyen művészeti ágból vagy népcsoportból szoktam inspirálódni, de nyomon követem a trendeket is. Előző félévben például egy afrikai törzs, a maszájok hagyományos ékszerei, arcfestése és öltözködésük indítottak el a tervezésben, egy évvel ezelőtt pedig a Bauhaus plakátjait tanulmányoztam.

 Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az első munka, aminél már úgy érzem kezdtem megtalálni a stílusomat, az az alapszakos diplomamunkámra készített kapszulakollekció, az EQUAL, ami az op-artból inspirálódott és a nemi egyenlőség fontosságára hívta fel a figyelmet. Mivel itt fordult elő először, hogy saját téma alapján tervezhettünk, ezért nagyon közel áll a szívemhez, és elindított bennem egy komolyabb tervezői gondolkodást.

   


A másik kedvencem a modern massai kapszula kollekció, amit az előző szemeszterben készítettem, és úgymond megágyazott a mester diplomámnak. Egyrészt ebben a projektben is saját témát kutathattunk, ami az előbb említett maszáj törzs volt, másrészt a konzulensem Konsánszky Dóra volt, akitől nagyon sokat tanulhattam és olyan dolgokat hozott ki belőlem a kísérletezési fázisban, amikre korábban azt hittem nem is vagyok képes.

   Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A mester diplomám az AFRO-THERAPY elnevezést kapta. A témám az afrofuturizmus volt, amivel az afrikai törzsek és irányzatok után kutatva találkoztam, és amint elkezdtem olvasni róla, azonnal megfogott a különcségével és fontos üzenetével. Ugyanis ezáltal a feketék egy új, reményteli, előrehaladott világot képzelnek el, visszakövetelik a fekete identitást egy sci-fi vagy fantasy középpontjába helyezkedve, ahol vágyak, lehetőségek teljesülnek. Azokat a művészeket kutattam, akik ebben a témában alkottak és a művek mellett a gondolatiságból is merítkeztem a tervezés során.

A kollekció unisex, tehát mindkét nem számára hordhatók a darabok. Az öltözékek között szerepelnek síkkötőgéppel kötött ruhák és többségüket applikációkkal láttam el, amik emberi arcokat formálnak. A ruhadarabok bő szabásúak, kényelmesek, az anyagok - melyek között van kordbársony és jersey - kellemes tapintásúak.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A témavezető tanároknak és a technikai dolgokban segítő szakembereknek nagyon sokat köszönhetek, mindig segítettek, amikor szükségem volt rá, és sokat tanultam tőlük a szakmához való hozzáállásról és kitartásról is.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szerintem nagyon jó az egyetem felszereltsége, a divat műhelyben különösen sok gép áll rendelkezésre, illetve olyan tanárok tanítanak itt, akik a szakmájukban elismertek, és sok tapasztalattal rendelkeznek, így rengeteg hasznos ismeretre tehetnek szert, akik itt tanulnak. Emellett számos gyakorlati tárgy van, ami egy ilyen szakon elengedhetetlen.

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Egyelőre nagyon furcsa, mert hihetetlenül gyorsan elrepült ez a két év, de igyekszem feldolgozni és belevágni a jövőbeli terveim megvalósításába.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Nagyon kellemes! A bizottság nagyon kedves volt és önbizalmat adott a tanáraim és az opponensem jelenléte, dicsérő szavai. A diplomázó csoporttársaimmal pedig biztattuk egymást az előadások előtt, próbáltunk jókedved csempészni az amúgy feszült helyzetbe. Szerintem egy összetartó kis csapat alakult belőlünk az évek során.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék pár évig tervező mellett dolgozni, hogy több tapasztalatot gyűjtsek, amikor pedig már elérkezettnek látom az időt, beindítani a saját márkámat.


 


Csilla Behance oldala