Diploma 2012

Sikeresen zajlottak le a napokban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Alkalmazott Művészeti Intézetében a második végzős művészévfolyam diplomavédései. A három alapszak öt szakirányán összesen hatvannyolc hallgató munkáiból szemezgettünk.


Az Elektronikus ábrázolás szak elektrográfia szakirányon Kiss Ildikó az informatikai tevékenységű GAUSS KFT. számára tervezett ARCULATotFodor Beatrix az egyik XXI. századi  társadalmi problémára, a gyermekkori elhízásra kívánta felhívni a figyelmet munkájában: kisiskolásoknak szóló SPORTRENDEZVÉNY ARCULATát dolgozta ki. Szakács Judit TEKERJ VELEM HOLLANDIÁBAN! című művészkönyvében az Erasmus ösztöndíja során tett utazásait egy elektronikus napló formájában dolgozta fel, ötvözve a kézi grafikát számítógépes megoldásokkal, ezzel egy digitális, animációs naplót létrehozva.


Kiss Ildikó - Gauss Kft. arculata; Fotó © Kiss Péter

 

Fodor Beatrix - Sportrendezvény arculat


 

Szakács Judit - Tekerj velem Hollandiában


A Kézműves szak szövő-textilművesség szakirányon Valicsek Ildikó: STEP névre keresztelt, elemekből épülő MOBIL SZŐNYEGe szem előtt tartja az újrahasznosítást, az egységekből való építkezés a lakások funkcionális igényeire reagál, minimál szemlélete kihangsúlyozza mobilitását. A tervező színkódok ajánlásával tovább tágítja a vásárló igényeinek való megfeleltetést. Takács Gabriella KÉZZEL SZŐTT, RÉTEGELT KABÁTja a hagyományos kézműves szövésmódozatok és a hozzárendelt, nagymértékben újrahasznosított anyagok alkalmazásával többrétegű, az alkalomnak megfelelő, 10 féle variációban felvehető kabátot hozott létre. Majoros Rella SÍKBÓL A TÉRBE szövéskísérleteiben a rugalmas és rugalmatlan anyagok szerkezetbe emelésével nagyméretű textil objekteket mutatott be.Valicsek Ildikó - STEP mobilszőnyeg; Fotó @ Rácmolnár Milán


Takács Gabriella - Kézzel szőtt, rétegelt kabát; Fotó @ Rácmolnár Milán
 

Majoros Rella - Síkból a térbe; Fotó @ Kántor Katalin
 

A festett-nyomott textilművesség szakirányon Kiss Orsolya FORMA- ÉS MINTAVARIÁCIÓKat készített TÁSKÁRA: alternatív anyagokat, elsősorban műanyag fóliákat használt alapanyagnak.  A csomagolófólia, szemeteszsák, selyem és poliészter összeolvasztásából létrejövő alapanyagot textilszerűen alakította, varrás nélkül, hőpréses eljárással, szitanyomással. Változatos formai megoldásokkal dolgozott, a kezdeti kisebb, laptáska formájú darabokat továbbfejlesztve kézitáska és hátitáskává alakítható válltáska született.

Kiss Orsolya - Forma és mintavariációk táskára; Fotó @ Kiss OrsolyaAz öltözék és kiegészítő szakirányon Gajdics Péter TESTOBJEKTEK című munkáját a szabad formaalakítás, újszerű anyag-, neoprene kísérletek jellemzik. A lendületes formák szép összhangját erősíti az anyaghasználat, mely teljes egészében manuálisan előállított háromrétegű kasírozott habszivacs. A formai megoldásokat a camouflage jegyében a ruhába integrálható táska hangsúlyozza ki. A minimal art jegyében hozta létre Komjáti Beáta Zita IKONOK nevet viselő kabátruháit, ahol a konstruktív vonalvezetés, a visszafogott színek engednek teret a formáknak. Az építészeti szerkezeti elemek finoman jelennek meg a ruhákon, hol grafikai, hol áttört szerkezet formájában. Az alapanyag különleges papírhatása még inkább visszahozza a  konstruktív építészet határozott vonalait. Játékos formák és vidám színek: Verner PANTON ihlette Betnáth Sonja Djiwati-t a SZÍNEK, FORMÁK, FÉNYEK az öltözködésben PROJEKTjében. A Panton székek sík lapokból való térformálása köszön vissza, az emberi test által a két dimenzióból a három dimenzióba emelés. Az elemek kontúr vonalai egy-egy Panton szék "alaprajzát" követik, figyelembe véve az emberi test ergonometriáját. Az élénk színek az egyes formák karakterét még inkább kihangsúlyozzák.


Gajdics Péter - Testobjektek; Fotó @ Murphy Morticián


Komjáti Beáta Zita - Ikonok; Fotó @ Huiber Anikó
 

Betnáth Sonja Djiwati - Színek, formák, fények; Fotó @ Gálos Viktor


A kerámia szakirányon Smid Dávid SM DRUM nevű kerámia ütőhangszerét saját zenei tapasztalataira is alapozva hozta létre. Kiindulása a többnyire szertartásokon, rituálékon használt afrikai eredetű „udu” edényhangszer. A következetesen felépített kutatás eredményeként gazdag zenei hangzást nyújtó, ölbe vehető hangszer sajátos ütős játékra, több hang megszólaltatására is képes.


Smid Dávid - SM Drum; Fotó @ Jónás Jácint


Környezetkultúra szak környezetprezentáció szakirányon Tillinger Adrienn a FÜZÉRRADVÁNYi Károlyi-kastély parkjának kilenc pavilonját választotta diplomájának témául, ahová egy vidéki MŰVÉSZTELEP koncepcióját dolgozta ki és helyezte el a fő funkciókat. Munkájára a frissesség, a lényegre, a letisztultságra való törekvés jellemző.
Kovács Brigitta diploma helyszíne a Révész utcában található Riverloft irodaház volt. Az 1914-ben épült műszaki telepet az ipari működést követően katonai kórházzá, majd 2007-es teljes felújítás során irodaházzá alakították. Az építmény ipari jellegének és nyitott karakterének megőrzése volt a cél, amikor az irodaépületnek az egyik földszinti részébe LOFT GALÉRIÁt, a fölötte lévő szintre pedig BELSŐÉPÍTÉSZ STÚDIÓt tervezett. Hermann Adél: DIVATTERVEZŐ STÚDIÓ KILALAKÍTÁSA A DUNAKANYARBAN egy Maróti Géza által tervezett, ’20-as évek elején épült villába, és a mellette lévő telken képzelt el egy olyan épületegyüttest, mely amellett, hogy egy iparművész otthona, egyedi megrendelésre és eladásra kiskollekciós iparművészeti ruhatervezés és gyártás helyszíne. Adél gyakorlati munkáiból kialakított szakmaszeretet kisugárzik terveiből, megfelelően használva a stílus-, anyag- és szerkezetismeretet.


Tillinger Adrienn - Füzérradványi művésztelep
 

Kovács Brigitta - Loft galéria és belsőépítész stúdió


Hermann Adél - Divattervező stúdió kialakítása a Dunakanyarban


A diplomamunkákból válogatott tárlat tekinthető meg a művészeti képzések pótfelvételi nyílt napján a Galéria 009-ben, a BKF a Rózsa utcai campusán, augusztus 1-jén 17 órától.

Elektronikus ábrázolás szakos végzőseink válogatott diploma kiállítása szeptemberben a Ráday utcai Art9 Galériában lesz látható.

Hallgatóink további munkáival a Design Hét Budapest fesztivál programjai keretében lehet majd találkozni.

2012. 07. 17.

Hírek

KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja

nordicligt20_hircsempe

BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja …

Művészet
Művészet
Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle csempe

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban …

Művészet
Művészet
Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése

Az Év Publikációja Díj csempe

Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése …

Művészet
Művészet
Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban

Uruguay Cartel Poster Festival 2020 hírcsempe

Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban …

Művészet
Művészet
3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny hircsempe

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...