Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról | Budapesti Metropolitan Egyetem

Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

A Designfröccs esemény a Concept Agency by Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében jött létre, 2023. március 31-én. Helyszín a veszprémi KUNSZT, a téma pedig a grafikai tervezés, zenei arculat és design, amely izgalmas péntek délutáni program helyiek és távolabbról érkezők számára is. 

A beszélgetésben résztvevők Kovács Vera, tervezőgrafikus a METU alumnája és óraadó oktatója, Megyesi Klára, hallgató és Tóth Andrej oktató. A moderátori szerepet Molnár Péter, tervezőgrafikus vállalta. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A beszélgetés első kérdéseként és a kezdeti izgalom oldásaként rögtön személyes élmények kerültek fókuszba, azzal, hogy a kérdező a beszélgetők zenei kapcsolódásaira kérdezett rá. Andrej számára az A38-as tervezési élmények meghatározóak voltak, a különböző zenekari plakátok, a stíluskavalkád lehetőséget adott számára kreatív kibontakozásra és számos zene műfajban való elmélyülésben. Ez a tapasztalat egyébként szakmai karrierjét végig kíséri, hiszen a zeneiség a saját oktatói munkájában is szerepet kap, és személyes kedvenceként is az A38-as projekteket említi.  Vera számára érdekes módon a lelki mélypontoknál nem volt segítség a zene, sokkal inkább nehezítette az élményei feldolgozását, de például az Interstellar című film zenéjét végtelenítve képes hallgatni munkája során. Klára is a végtelenítést említi, szerinte segíti az érzelmi elmélyedést és az egyre inkább belefeledkezést a folyamatos ismétlődő zene, amellyel szerintem többen egyetértettünk a közönség soraiból. 

Vera kedvenc projektjeként is egy zenei inspirációjú projektet említ, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak tervezettet, amelynél kitér egy kedves személyes történettel arra is, hogyan változott meg a zenei ízlése 11 évesen a Linkin Park Hybrid Theory című albumával, annak borítóján lévő katona mennyire hipnotikusan hatott rá, és habár most már inkább a komolyzene az, amit hallgat az In The End c. Linkin Park szám még mindig számos emléket megmozgat benne. Klára számára ilyen zenekar a Depeche Mode, amelynél a végtelen zenehallgatás érzelmileg is jó hatással van rá. 

A beszélgetés zárásaként Péter arra volt kíváncsi, ki hogyan használja a zenét a munkájában. Andrej itt oktatói munkájából kiemelte, hogyan viszi be a zenét óráira, hogyan segít a zene a nemzetközi hallgatóknak kilépnie a komfortzónából és ez az élmény hogyan segít elmosni a kulturális és társadalmi határokat. 

Veránál a tipográfiai tervezésnél is megjelenik a zene, hiszen számára a betűtervezésnél Jancsó Áron Musikal betűtípusa egy meghatározó munka volt, ezután kezdett saját betűket tervezni, amely elmondása alapján teljesen beszippantotta.  

Kláránál a Papírjaguár című projekt volt egy komoly zenei ihletésű projekt, amelyet a VEB2023 projekt keretén belül tervezett az egyetemen. Ebben az albumban Beck Zoli dalszövegek által inspirált grafikái jelennek meg. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A több mint 60 perces kötetlen és jó hangulatú beszélgetés számos személyes történettel, gondolattal és érzéssel gazdagított minket nézőket, ezáltal közelebb kerülve ahhoz, hogy hogyan is készülhetnek kedvenc zenekaraink plakátjai, és hogyan kapcsolódik össze a tervezőgrafika és a zeneiség.  

A program zárásaként a Labek & Chrobakduo elektronikus, népzenei elemekkel és melankolikus gitár dallamokkal zárta az estét. 

2023. 04. 04.

Hírek

Művészet
METU alkotói sikerek a 11. Friss Hús Fesztiválon

Az elmúlt időszak legsikeresebb Friss Hús fesztiválon 2023-ban öt METU alkotó filmje is szerepelt.

friss-hus

METU alkotói sikerek a 11. Friss Hús Fesztiválon

Az elmúlt időszak legsikeresebb Friss Hús fesztiválon 2023-ban öt METU alkotó fi …

Művészet
BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

BC4LS A BC4LS egy virtuális és fizikai tudásközpont, amelynek fő célja, hogy reflektáljon korunk egyik legnagyobb kihívására, a hosszú távú fenntarthatóságra, pozicionálja Budapestet és Magyarországot a nemzetközi kulturális életben, valamint globális szellemi erőteret hozzon létre és működtessen...

bc4ls-kep

BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

BC4LS A BC4LS egy virtuális és fizikai tudás …

ÜzletMűvészet
Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon design-üzleti fenntarthatósági verseny, melynek során két METU-s csapat, a LOTUS és a BIOVIBES is különdíjat nyert el nagyszerű munkájával...

eco-fashion

Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon de …

ÜzletMűvészet
Művészet
METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákverseny, mely során több METU-s alkotó is díjazásban részesült csomagolástervével...

hungaropack

METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezé …

Művészet
MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont ösztöndíjasai május 5-én a Budapesti Értéktőzsdére látogattak...

mnb-mybrand-excellence

MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott M …

Üzlet
Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rendez, immár tizenegyedik alkalommal.

metu

Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rende …

Üzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem a Dubai GETEX-en

A Globális Oktatási és Képzési Kiállításon (GETEX) járt a METUAz idei év áprilisa eseménydús volt a METU számára, hiszen sok más neves felsőoktatási intézmény mellett, Egyetemünk is kiállított a Dubaiban megrendezésre kerülő GETEX rendezvényen...

getex-dubai

A Budapesti Metropolitan Egyetem a Dubai GETEX-en

A Globális Oktatási és Képzési Kiáll&i …

Művészet
METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület idén május 10-12. között rendezte meg immár 10...

savaria-filmszemle

METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület id& …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...