Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról | Budapesti Metropolitan Egyetem

Designfröccs- Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

Beszélgetés grafikai tervezésről, zenei arculatról és designról

A Designfröccs esemény a Concept Agency by Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében jött létre, 2023. március 31-én. Helyszín a veszprémi KUNSZT, a téma pedig a grafikai tervezés, zenei arculat és design, amely izgalmas péntek délutáni program helyiek és távolabbról érkezők számára is. 

A beszélgetésben résztvevők Kovács Vera, tervezőgrafikus a METU alumnája és óraadó oktatója, Megyesi Klára, hallgató és Tóth Andrej oktató. A moderátori szerepet Molnár Péter, tervezőgrafikus vállalta. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A beszélgetés első kérdéseként és a kezdeti izgalom oldásaként rögtön személyes élmények kerültek fókuszba, azzal, hogy a kérdező a beszélgetők zenei kapcsolódásaira kérdezett rá. Andrej számára az A38-as tervezési élmények meghatározóak voltak, a különböző zenekari plakátok, a stíluskavalkád lehetőséget adott számára kreatív kibontakozásra és számos zene műfajban való elmélyülésben. Ez a tapasztalat egyébként szakmai karrierjét végig kíséri, hiszen a zeneiség a saját oktatói munkájában is szerepet kap, és személyes kedvenceként is az A38-as projekteket említi.  Vera számára érdekes módon a lelki mélypontoknál nem volt segítség a zene, sokkal inkább nehezítette az élményei feldolgozását, de például az Interstellar című film zenéjét végtelenítve képes hallgatni munkája során. Klára is a végtelenítést említi, szerinte segíti az érzelmi elmélyedést és az egyre inkább belefeledkezést a folyamatos ismétlődő zene, amellyel szerintem többen egyetértettünk a közönség soraiból. 

Vera kedvenc projektjeként is egy zenei inspirációjú projektet említ, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak tervezettet, amelynél kitér egy kedves személyes történettel arra is, hogyan változott meg a zenei ízlése 11 évesen a Linkin Park Hybrid Theory című albumával, annak borítóján lévő katona mennyire hipnotikusan hatott rá, és habár most már inkább a komolyzene az, amit hallgat az In The End c. Linkin Park szám még mindig számos emléket megmozgat benne. Klára számára ilyen zenekar a Depeche Mode, amelynél a végtelen zenehallgatás érzelmileg is jó hatással van rá. 

A beszélgetés zárásaként Péter arra volt kíváncsi, ki hogyan használja a zenét a munkájában. Andrej itt oktatói munkájából kiemelte, hogyan viszi be a zenét óráira, hogyan segít a zene a nemzetközi hallgatóknak kilépnie a komfortzónából és ez az élmény hogyan segít elmosni a kulturális és társadalmi határokat. 

Veránál a tipográfiai tervezésnél is megjelenik a zene, hiszen számára a betűtervezésnél Jancsó Áron Musikal betűtípusa egy meghatározó munka volt, ezután kezdett saját betűket tervezni, amely elmondása alapján teljesen beszippantotta.  

Kláránál a Papírjaguár című projekt volt egy komoly zenei ihletésű projekt, amelyet a VEB2023 projekt keretén belül tervezett az egyetemen. Ebben az albumban Beck Zoli dalszövegek által inspirált grafikái jelennek meg. 

Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A több mint 60 perces kötetlen és jó hangulatú beszélgetés számos személyes történettel, gondolattal és érzéssel gazdagított minket nézőket, ezáltal közelebb kerülve ahhoz, hogy hogyan is készülhetnek kedvenc zenekaraink plakátjai, és hogyan kapcsolódik össze a tervezőgrafika és a zeneiség.  

A program zárásaként a Labek & Chrobakduo elektronikus, népzenei elemekkel és melankolikus gitár dallamokkal zárta az estét. 

2023. 04. 04.

Hírek

Művészet
Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot tartott a METU tervezőgrafikus hallgatóinak, amelyből kiállítás is nyílt.

peterjavorikws

Peter Javorik tervezőgrafika workshop és kiállítás

Peter Javorik lengyel tervezőgrafikus, plakáttervező művész egy hetes workshopot …

Művészet
India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, India) intézet jelenlegi igazgatója Garima Bhalla, és Dr...

indiadivatcsemp

India vezető divatiskolájával kötött megállapodást a METU Művészeti és Kreatívipari Kara

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, Ind …

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányok és Politikatudományi Intézete konferenciát szervezett A platformtársadalom kora? címmel...

platformhírcsemp

Konferencia beszámoló - A platformtársadalom kora? című műhelykonferenciáról

2023. december 4-én a METU KÜT Kar Nemzetközi Tanulmányo …

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára!

CAMPcsempe

Camp America Program

Jelntkezz 2024 nyarára! …

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési portfóliója

fenncsemp

Főszerepben a fenntarthatóság

Online kurzussal bővül 2024 februártól a Budapesti Metropolitan Egyetem képzési …

Művészet
Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-1984)A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói pályázatot hirdet melynek témája Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdászának rendhagyó kötete: A Kopp! Az emberi civilizáció történetével szinte egyidősek a rövid, tömör bölcseletek, amelyeket a legkülönbözőbb élethelyzetek szültek...

koppcsemp

Kopp-Hallgatói pályázat

Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964-198 …

Művészet
Művészet
KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgatójának prezentációja a BME Művészeti Rezidenciaprogramban végzett munkájáról...

lsfkaégjdéjgé

KAOTIKUS (ÚJRA)TERVEZÉS

Vranek Hedvig Divat- és textiltervező mesterszakos hallgat&oacu …

Művészet
Művészet
IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériában

hfghfg

IN MEMORIAM D UEDD UDD

Kondricz Ákos Levente fotográfus hallgatónk önálló kiállítása a PaperLab galériá …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...