Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Decode 2019 - Tűz | Budapesti Metropolitan Egyetem

Decode 2019 - Tűz

Vityi Petra Viola - Farkas Júlia: Tűz
"Legtöbbször az alkotások létrejöttének indokát, a tervezés elindulásának gyökerét egy személyes és specifikus történetben találhatjuk meg, ami az alkotó számára kiinduló pontot, gondolati alapot és a teljes koncepció megalkotásának lehetőségét jelenti."

Az alkotópáros Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában benyújtott projektje a Kárpátok hegyvonulatai között található Gyergyói-medencében, augusztus 20-án gyújtott tábortüzekről szól. Az ünnep estéjén a medence lakói szabad szemmel láthatják a szomszédos közösségek jelenlétét a környező hegyekben. Valójában nem csak a gyergyói falvak tüzei, a budapesti tüzijáték fényei, hanem a világ különböző pontjain élő magyar közösségek tábortüzeinek lángjai is világítanak aznap éjszaka. Ezt az ünnepet integrálták a Föld méreteihez képest elenyészően apró térbe, ahová bekukucskálva megérezhetjük a szinte végtelenségig bővíthető tüzek fényeinek találkozásából létrejövő egységet.Farkas Júlia és Vityi Petra Viola elsőéves Építőművész mesterszakos hallgatóink. Mindketten ipari termék- és formatervező mérnökként végezték alapképzésüket.

Júlia érdeklődése középpontját az emberek, és az általuk szervezett terek, valamint a megalkotott tárgyi világ kölcsönhatása képezi. 

"A mesterképzésen eltöltött évek alatt szeretnék magamban felépíteni egy olyan tervezői attitűdöt és gondolkodásmódot, amivel a tervezési folyamat során hosszútávon működő, harmonikus, az adott helyzetre adható lehető legoptimálisabb megoldásokra találok rá a projektek kapcsán."


   

   

Petra a terméktervezés során fontosnak tartotta, hogy a tervezett tárgy megállja a helyét a kiválasztott térben, így az építészet irányába kezdett érdeklődni.

"Az építőművész szak elvégzése során szeretném vizsgálni a tárgy-ember-tér kapcsolatokat, valamint megismerni mélyebben a tervezési munka művészeti aspektusait, hogy a későbbiekben a művészeti és műszaki szempontokat együttesen tudjam alkalmazni tervezéseim során."