Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Amikor a tánc házasságot köt az animációval… | Budapesti Metropolitan Egyetem

Amikor a tánc házasságot köt az animációval…

Mától megnézhető online Csánki Zsófia Danse Macabre című, a METU Animáció alapszakán készült diplomafilmje 


Csánki Zsófia Animáció mesterszakunkon diplomázott idén júniusban. Danse Macabre című alapszakos diplomafilmje számtalan fesztiválon látható volt, beválogatták többek között a European Film Festival of Lille, a CortoDino Film Festival Dino De Laurentiis programjába, vetítették a The International Film school Festival of Tetouan-on is. Az Ágyálmok című munkáját pedig például a 2019-es Anilogue-on, a Primanima-n, vagy a Friss Húson is láthattuk. 

Hírünk apropója, hogy a Danse Macabre augusztus közepétől nyilvánosan is megtekinthető online formában a METU Animation vimeo csatornánkon. A történet egy lepusztult, sivár szobában játszódik. A főszereplő egy haldokló ember, akit a betegsége annyira legyengített, hogy tolószékbe kényszerült. A film az elmúlás három stációját dolgozza fel: kiszolgáltatottság, küzdelem, és a szintézis: elfogadás. Mindegyik szakaszt az ember halálhoz való viszonyulása határozza meg. A Danse Macabre a kortárs tánc nyelvén beszéli el a történetet, ami a rajzanimáció által valósul meg.
A film konzulense Csáki László és Muhi Klára, a zeneszerző/hangdesigner Pongor András volt.A film kapcsán kérdeztük Zsófit az elkészülésről, az inspirációról, a készülés folyamatáról.

„A Danse Macabre az első diplomafilmem, amit a METU Animáció alapképzésének utolsó évében készítettem. Fontos volt számomra, hogy kipróbáljam magamat a táncfilm területén, mivel a tánc kisgyerekkorom óta fontos részét képezi az életemnek. Nagyon izgalmasnak találom, hogy a mozdulatok kifejező ereje képes elmesélni egy történetet, vagy hangulatot teremteni, főleg ha mindez az animáció nyelvére van lefordítva. Ahol a tánc eléri a fizikai határát a valóságban, azt a rajzanimációval tovább lehet gondolni egy fiktív fantáziavilágban. 

A film témáját egy kisebb balesetem inspirálta, ami után sokáig korlátozottak voltak a lehetőségeim a mozgás, de leginkább a tánc terén. Ez a tehetetlenség indította el a Danse Macabre ötletét. Mindenekelőtt azt szerettem volna kifejezni a filmmel, hogy a tánc végső soron a felszabadulás szimbóluma, még ha előtte más formában is megjelenhet, mint egy harc, vagy elnyomás. A haláltánc motívumra később találtam rá. Érdekesnek találtam az ötletet, hogy a táncpartner nem egy fizikai lény, hanem egy testet öltött metafora. Ennek a víziónak a megjelenítésére az animáció tökéletes eszköz volt.” Kiss Melinda tanszékvezetőnket, Animáció alap- és mesterszakunk vezetőjét is megkértük meséljen a film készülésének oktatói oldaláról, valamint magáról a táncanimáció műfajáról.

„A mozgás, ritmus és lendület alapvető elemei az animációnak, ám vannak olyan rövidfilmek, amelyekben ezek a jellemzők kiemelten nagy hangsúlyt kapnak. Különleges hatású, a nézőt teljesen magával ragadó alkotások ezek, hiszen olyan mélységű emberi összetevőket szólítanak meg, amelyek ősidők óta meghatározó részei az általános kultúrának. 

A Danse Macabre egy ilyen film. Fő motívuma a tánc, erre alapozva válik kifejezővé, szenvedélyessé, és nem utolsósorban hitelessé, hiszen a mozgásművészet az alkotó személyes életében is fontos szerepet játszik. A dinamikus, formai szál mellett, egy erős filozófikus vonal is jelen van a filmben, amely az üzenetét és dramaturgiai súlyát hivatott erősíteni. Az emberi lét korlátai, buktatói és az elmúlás gondolata szintén olyan fogalomkörök, amelyek állandó jelleggel foglalkoztatják az emberiséget.

Zsófi és a film teljes stábja kivételes szorgalommal és kitartással fejlesztette a filmet. Nem létezett számukra sem technikai, sem más természetű akadály, és büszkén mondhatjuk, hogy ennek minden értelemben meglett az eredménye.

Örömmel tölt el, hogy mindezeket az értékeket mások is felismerték, úgy mint fesztiválzsűrik, nézők és animációrajongók szerte a világban. Ennek köszönhetően a Danse Macabre nagyon szép nemzetközi fesztiválszereplést tudhat magáénak.”


És íme a film!Zsófiról bővebben
Best of METU Diploma interjú
Behance oldal
Vimeo csatorna

Szívből gratulálunk Zsófinak, a stábtagoknak és további hasonló sikereket kívánunk szakmai karrierjükhöz!
FESZTIVÁL SZEREPLÉSEK

Danse Macabre: 
- European Film Festival of Lille
- Bucharest International Dance Film Festival
- Thessaloniki Cinedance International
- Choreoscope - The International Dance Film Festival of Barcelona
- International Meeting on Video-dance and Video-performance
- International Filmschool Festival Tetouan
- CortoDino Film Festival
- Moving Body - Moving Image Festival

Beddreams / Ágyálmok:
TAF Thessaloniki Animation Festival
Anilogue
Primanima
Friss Hús

2020. 08. 11.

Hírek

Művészet
Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktatóink és hallgatóink színvonalas alkotómunkájának és pályázati eredményességének, amely egyben egyetemünk, képzéseink számára is kitüntetés...

aranyermescsemp

Pro Arte Aranyérmes hallgatónk és Mestertanár Aranyérmes oktatónk az OTDK kitüntettek között

A két aranyérem óriási elismerése oktat&oacut …

Művészet
Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében...

tdksajcsemp2

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai hallgatók körében

Nagy sikerrel zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia az &U …

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sajtóközlemény2023.11.22. (szerda)A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését...

csempe5208

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

QS Stars Minősítés és Reimagine Education Shortlist Sa …

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önmagad legjobb verzióját” a Sapientián!

marcsempe

Felhívás a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban történő részvételre

Tanulj Te is a METU egyik legfontosabb külhoni partneregyetemén, és „érd el önma …

Művészet
Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Flóra művészettörténésznek, a Művészet- és Designelméleti Intézet egyetemi docensének Lantos címmel könyve jelent meg...

lantoscsemp

Megjelent Dr. Mészáros Flóra könyve: Lantos monográfia

Egyetemünk oktatójának  Dr. Mészáros Fl&oa …

Művészet
myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktatási intézményeknek lépést kell tartaniuk az új kihívásokkal...

HRcsemp

myBRAND - A hallgató fejlődése a Budapesti Metropolitan Egyetemen HR képzésének középpontjában

Az oktatás világa folyamatosan változik, és az oktat …

BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

Update: Kihirdették a BC4LS Fenntarthatósági Design Pályázat eredményét: 1.helyezett Lagzi Kata, Tervezőgrafika MA Pályamunka címe: From Waste to no waste (konzulens: Emődi Nikoletta)Rövid leírás: Projektünk céljául azt tűztük ki, hogy második életet adjunk a mindennapokban keletkező konyhai hulladékok számára...

bc4ls-kep

BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

Update: Kihirdették a BC4LS Fenntarthatósági Design P& …

Művészet
METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, független designiroda és környezetbarát földvirág a Budapesti Metropolitan Egyetem díjazottjai és kiállítói között...

FTillu

METU-s díjazottak és kiállító a Magyar Formatervezési és a Design Menedzsment Díj 2023-as elismertjei között

Tavirózsából inspirálódott okosbója, f …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...