Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Amikor a tánc házasságot köt az animációval… | Budapesti Metropolitan Egyetem

Amikor a tánc házasságot köt az animációval…

Mától megnézhető online Csánki Zsófia Danse Macabre című, a METU Animáció alapszakán készült diplomafilmje 


Csánki Zsófia Animáció mesterszakunkon diplomázott idén júniusban. Danse Macabre című alapszakos diplomafilmje számtalan fesztiválon látható volt, beválogatták többek között a European Film Festival of Lille, a CortoDino Film Festival Dino De Laurentiis programjába, vetítették a The International Film school Festival of Tetouan-on is. Az Ágyálmok című munkáját pedig például a 2019-es Anilogue-on, a Primanima-n, vagy a Friss Húson is láthattuk. 

Hírünk apropója, hogy a Danse Macabre augusztus közepétől nyilvánosan is megtekinthető online formában a METU Animation vimeo csatornánkon. A történet egy lepusztult, sivár szobában játszódik. A főszereplő egy haldokló ember, akit a betegsége annyira legyengített, hogy tolószékbe kényszerült. A film az elmúlás három stációját dolgozza fel: kiszolgáltatottság, küzdelem, és a szintézis: elfogadás. Mindegyik szakaszt az ember halálhoz való viszonyulása határozza meg. A Danse Macabre a kortárs tánc nyelvén beszéli el a történetet, ami a rajzanimáció által valósul meg.
A film konzulense Csáki László és Muhi Klára, a zeneszerző/hangdesigner Pongor András volt.A film kapcsán kérdeztük Zsófit az elkészülésről, az inspirációról, a készülés folyamatáról.

„A Danse Macabre az első diplomafilmem, amit a METU Animáció alapképzésének utolsó évében készítettem. Fontos volt számomra, hogy kipróbáljam magamat a táncfilm területén, mivel a tánc kisgyerekkorom óta fontos részét képezi az életemnek. Nagyon izgalmasnak találom, hogy a mozdulatok kifejező ereje képes elmesélni egy történetet, vagy hangulatot teremteni, főleg ha mindez az animáció nyelvére van lefordítva. Ahol a tánc eléri a fizikai határát a valóságban, azt a rajzanimációval tovább lehet gondolni egy fiktív fantáziavilágban. 

A film témáját egy kisebb balesetem inspirálta, ami után sokáig korlátozottak voltak a lehetőségeim a mozgás, de leginkább a tánc terén. Ez a tehetetlenség indította el a Danse Macabre ötletét. Mindenekelőtt azt szerettem volna kifejezni a filmmel, hogy a tánc végső soron a felszabadulás szimbóluma, még ha előtte más formában is megjelenhet, mint egy harc, vagy elnyomás. A haláltánc motívumra később találtam rá. Érdekesnek találtam az ötletet, hogy a táncpartner nem egy fizikai lény, hanem egy testet öltött metafora. Ennek a víziónak a megjelenítésére az animáció tökéletes eszköz volt.” Kiss Melinda tanszékvezetőnket, Animáció alap- és mesterszakunk vezetőjét is megkértük meséljen a film készülésének oktatói oldaláról, valamint magáról a táncanimáció műfajáról.

„A mozgás, ritmus és lendület alapvető elemei az animációnak, ám vannak olyan rövidfilmek, amelyekben ezek a jellemzők kiemelten nagy hangsúlyt kapnak. Különleges hatású, a nézőt teljesen magával ragadó alkotások ezek, hiszen olyan mélységű emberi összetevőket szólítanak meg, amelyek ősidők óta meghatározó részei az általános kultúrának. 

A Danse Macabre egy ilyen film. Fő motívuma a tánc, erre alapozva válik kifejezővé, szenvedélyessé, és nem utolsósorban hitelessé, hiszen a mozgásművészet az alkotó személyes életében is fontos szerepet játszik. A dinamikus, formai szál mellett, egy erős filozófikus vonal is jelen van a filmben, amely az üzenetét és dramaturgiai súlyát hivatott erősíteni. Az emberi lét korlátai, buktatói és az elmúlás gondolata szintén olyan fogalomkörök, amelyek állandó jelleggel foglalkoztatják az emberiséget.

Zsófi és a film teljes stábja kivételes szorgalommal és kitartással fejlesztette a filmet. Nem létezett számukra sem technikai, sem más természetű akadály, és büszkén mondhatjuk, hogy ennek minden értelemben meglett az eredménye.

Örömmel tölt el, hogy mindezeket az értékeket mások is felismerték, úgy mint fesztiválzsűrik, nézők és animációrajongók szerte a világban. Ennek köszönhetően a Danse Macabre nagyon szép nemzetközi fesztiválszereplést tudhat magáénak.”


És íme a film!Zsófiról bővebben
Best of METU Diploma interjú
Behance oldal
Vimeo csatorna

Szívből gratulálunk Zsófinak, a stábtagoknak és további hasonló sikereket kívánunk szakmai karrierjükhöz!
FESZTIVÁL SZEREPLÉSEK

Danse Macabre: 
- European Film Festival of Lille
- Bucharest International Dance Film Festival
- Thessaloniki Cinedance International
- Choreoscope - The International Dance Film Festival of Barcelona
- International Meeting on Video-dance and Video-performance
- International Filmschool Festival Tetouan
- CortoDino Film Festival
- Moving Body - Moving Image Festival

Beddreams / Ágyálmok:
TAF Thessaloniki Animation Festival
Anilogue
Primanima
Friss Hús

2020. 08. 11.

Hírek

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
„Activism and documentary” című beszélgetés a Finn Filmnapokon

Egy rendkívüli panelbeszélgetésnek lehettünk részesei a Toldi Art Moziban a FinnAgora és METU Concept Agency szervezésében.

finn-film-napok-metu-finnagora-concept-agency-panelbeszelgetes-csempe

„Activism and documentary” című beszélgetés a Finn Filmnapokon

Egy rendkívüli panelbeszélgetésnek lehettünk részesei a Toldi Art Moziban a Finn …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...