Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Csánki Zsófia / Animáció mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Csánki Zsófia / Animáció mesterszak

"Próbáltam minél különbözőbb dolgokban kipróbálni magamat, feszegetni a határaimat, és kihívást állítani magam elé."

Csánki Zsófia Animáció mesterszakunkon diplomázott. Danse Macabre című diplomafilmjét 2019 tavaszán beválogatták többek között a European Film Festival of Lille versenyprogramjába, és szerepelt a CortoDino Film Festival Dino De Laurentiis programjában. Vetítették a Primanima-n és a The International Film school Festival of Tetouan-on, az Ágyálmok című munkáját pedig például 2019-es Anilogue-n láthattuk. Teljes lista az interjú végén! 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Számomra az animáció jelenti a teljes szabadságot az alkotásban. Varázslatosnak találom, hogy egy lefirkált karakter meg tud elevenedni, ahogy elkezd mozogni, lesz hangja, háttértörténete, érzései. Sőt, meg lehet teremteni egy egész fantázia világot is, ami eddig csak a képzelet síkján létezett.  


 


Miért ezt a szakot választottad?
Mindig is szerettem rajzolni, történeteket kitalálni, vonzott a rajzfilmek világa. Kezdetben más művészeti szakok is érdekeltek, de rájöttem, hogy az animációban tudok a legjobban kiteljesedni.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az alapszakot is itt végeztem a METU-n. Egyből gimnázium után jöttem a BA-ra, és a végén azt éreztem, hogy még mindig sokat kell tanulnom, fejlődnöm. Ezért jelentkeztem a mesterképzésre rögtön az alapdiploma után. 

Mi inspirál?
Elsősorban a zene szokott elindítani bennem egy-egy ötletet, amit aztán több impulzus görget előre. Illetve a város. A budapesti környezetben annyi furcsa alak, apró jelenet, elképesztő helyszín van, amit sosem tudok megunni.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Ami az első legmeghatározóbb projektem volt, az a BA-s diplomamunkám, a Danse Macabre. Ez a film bejutott több filmfesztiválra, amikből néhányan volt is alkalmam részt venni. Terveim szerint nemsokára az egész film látható lesz online.Másik nagy szerelemprojektem a mester alatt készített “álomfilm” feladat volt. Témájául a szexuális álmokat választottam, látványában élénk színeket, és szürreális rajzokat használtam.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám “Calliope” egy vegyes technikával készített kb. 8 perces horrorfilm. Mindig is szerettem volna kipróbálni magamat a horror animáció területén, illetve ötvözni különböző technikákat. A történetben egy fiatal fiú felfedez egy Calliope nevű bizarr klubbot, hogy kielégítse kalandvágyát, de fogalma sincs, mi fogja ott várni... Teljesen azonosultam a főszereplőmmel, mert én sem tudtam, mire számítsak, amikor belevágtam ebbe a projektbe, de egy percig sem bántam meg.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nálam leginkább a mesterképzés okozott nagy szakmai fejlődést. Próbáltam minél különbözőbb dolgokban kipróbálni magamat, feszegetni a határaimat, és kihívást állítani magam elé. Kerestem a saját alkotói hangomat, és azt hiszem, már kezdem megtalálni. Rengeteget tanultam, és tapasztaltam, amiben jelentős szerepe volt a konzulenseimnek, akik folyton bátorítottak. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Egyrészt lehetőséged van arra, hogy kibontakoztasd a saját elképzeléseidet, kísérletezz, rátalálj a stílusodra. Másrészt nagyon sok segítséget kaphatsz a fejlődésedhez.

 


Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Őszintén szólva kicsit ijesztő. Szerencsére azonban még velem van a lelkesedésem, ami egy hatalmas fenevad, úgyhogy remélem, ezután sem hagy cserben. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Sajnos a vírus helyzet miatt online folyt le a védésünk. Nagyon hiányzik, hogy vetítővásznon lássam az elkészült munkákat, illetve, hogy megünnepeljük együtt az évfolyammal a megszerzett diplomát.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mindenképp szeretném Calliopét fesztiváloztatni, illetve még valószínűleg az Ágyálmokat is. Ezen kívül viszont alkotni, alkotni, és egy percre sem leállni, bármit is hoz elém a jövő.

 


Fesztivál szereplések

Danse Macabre: 

 • European Film Festival of Lille
 • Bucharest International Dance Film Festival
 • Thessaloniki Cinedance International
 • Choreoscope - The International Dance Film Festival of Barcelona
 • International Meeting on Video-dance and Video-performance
 • INTERNATIONAL FILMSCHOOL FESTIVAL TETOUAN
 • CortoDino Film Festival
 • Moving Body - Moving Image Festival

Beddreams / Ágyálmok:

 • TAF Thessaloniki Animation Festival
 • Anilogue 
 • Primanima
 • Friss Hús