Coming soon!

A 2015-ös tanév diplomavédései előtt bemutatjuk Animáció alapszakos végzőseinket, vizsgamunkájukat, eddigi alkotásaikat.

 

FRAGOR

Hegedűs Orsolya, Szabó Eszter és Tarnóczai Bianka diplomafilmje sci-fi-mese lesz arról, hogyan kerültek az égre a csillagok...

A hét percre tervezett,  2D animációs hagyományos „rajzfilm“ egy fogságában fellázadó csillagról szól, akinek öntudatra ébredésével társai is lerázzák láncaikat – a szó szoros értelmében –, hogy megszabaduljanak az őket fogva tartó hiú „titánoktól“, bolygójuk uraitól...

A filmben a végzősöket Czanik Georgina másodéves hallgató segíti.


 

ISAK

Ászity Boglárka északi atmoszférájú animációs diplomafilmjének főhőse Isak, az erdész, a nagyvárostól távol eső erdő magányos lakója. Tömegiszonya miatt még a havonta megjelenő favágókat is nagy ívben kerüli. Mindennapjait az erdő gondozása tölti ki. A  hegyoldalban álló telefonfülkén keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal, innen jelenti rendszeresen, mit végzett a héten. A vonal túlsó végén egy folyton morgolódó diszpécser férfi várja hívásait, aki soha nem szalasztja el az alkalmat a szurkálódásra. Ám egy napon kedves hangú nő veszi fel a telefont…

A film 2D animációs technikával készül, a rendező írásából, saját grafikai tervei alapján. Munkatársai a Médiaművészeti Intézet különböző szakjairól kerültek a stábba, így Brauner Máté a Mozgóképkultúra és médiaismeret BA szak, Tokár Dániel a Mozgóképművész MA szak vágó specializációjának végzőse,  valamint az Animáció BA szakról Barta Kinga elsős hallgató. Az animációs egyedi filmek műfajában hosszúnak számító, 10 percesre tervezett alkotás fiatal zeneszerzője Wettl Mátyás.

Ászity Boglárka a BKF Médiaművészeti Intézetének hallgatóiból szerveződött, az Anilogue-szpotokat készítő SLAG-csoport tagjaként és Mészáros Bori: The Last Yeti című filmjének egyik forgatókönyvírójaként a KAFF-on is jelen van.
 


 

ANIMÁCIÓS ŐSBEMUTATÓ A ZENEAKADÉMIÁN

Kádár Réka végzős Animáció alapszakos hallgatónk Apámmal élek című készülő diplomafilmjének „nyersverziója“ szokatlan helyen, a Zeneakadémia Elektronikus zenei médiaművészet szakának diplomavédésén került először közönség elé. A film zenéjét és hangdesignját ugyanis Cselenák Zsolt, a Zeneakadémia harmadéves hallgatója készítette diplomamunkája részeként. A közös alkotás létrejöttét a film zenei konzulense, Szigetvári Andrea zeneszerző, a szak vezetője segítette annak a spontán együttműködésnek a keretében, amely animációs műhelyünk és e szak közt az elmúlt négy évben alakult ki, s amely kapcsolat egyre dinamikusabbá válik.

Kádár Réka filmjében két évfolyamtársa, Gonda Julianna és Képíró Mónika fest, rajzol, fázisol, de a stáb oszlopos tagjai a tavaly végzett Kívés Enikő és Kovács Dóra is. A másodévesek közül Adorján Éva és Czanik Georgina vállalt animátori feladatokat a produkcióban.

Az Apámmal élek című alkotás egy lányról szól, akinek édesapja Svédországba költözik új családjával. A lány beköltözik a hátrahagyott, üres lakásba...

A filmben a rendező novellájából írt érzékeny narrációját halljuk saját előadásában, a képi világ bázisául pedig írásához készült szabadkézi illusztrációi szolgálnak, amely rajzok 2D animációs technikával kelnek életre, megőrizve az eredeti művek könnyed vonalvezetését, melankolikus hangulatát.


 

 

AZ ÚSZÓ - A TRÜKKASZTAL REANIMÁCIÓJA

Az Animáció alapszak klasszikus műtermében zajlanak A úszó című papírkivágásos technikával készülő diplomafilm felvételei. A hagyományos és korszerű technológiát kreatív módon ötvöző alkotást fázisról-fázisra animálják a hallgatók, minden kockát egyenként exponálva, ahogy a trükkasztalon dolgozó nagy elődök is tették korábban. A muzeális értékű berendezések nagyszerűen kombinálhatók a szak naprakész digitális eszköztárával, Magyarországon egyedüli lehetőségként az animációs képzésben.

Az úszó című film rendezői-animátorai Horányi Réka és Burján Gergő, a stáb tagjai a multifunkciós Bíró vid, illetve Szakály Réka másodéves hallgató. A film alapmotívuma a küzdelem, tervezett hossza három perc, ami a választott technikával kivételes intenzitást igényel, hisz egy másodpercnyi(!) mozgó anyaghoz 25 kockát szükséges exponálni, s a filmkép, ahogy a mellékelt werkfotókon is látszik, több rétegű...


 


BLACK OUT - EGY IRODISTA ÉLETE ANIMÁCIÓS SZEMMEL

Mészáros Bori és Rádóczy Zsuzsi közösen írták, tervezik és rendezik diplomafilmjüket. Az animációs munkálatokban másodéves hallgatók – Gacs Juli, Orosz Tina, Pataki Szandra, Márton Noémi – segítik őket. A stáb hónapok óta részletes gyártási terv alapján, rendkívül összehangoltan, szigorú időbeosztással dolgozik a 7 percesre tervezett rövidfilmen, rajz-, fotó- és kollázsanimációs technikával.

Az izgalmas vizualitású alkotás főhőse átlagos irodista, akinek egyhangú, sivár élete van. Főnöke rendszeresen akadékoskodik, lehordja apróságokért, megkeseríti hősünk életét, aki mindaddig elfogadja a sorsát, míg egy nap a munkahelyén hirtelen áramszünet nem lesz. Ez a rendkívüli helyzet előcsalja természetes ösztöneit és megszökik... Hogy mi történik ezután, kiderül június végén a diplomavédésen!

Egy kis előzetes a diplomafilmből IDE KATTINTVA látható

Mészáros Bori és Rádóczy Zsuzsi júniusban a KAFF-on is több munkával szerepelnek. Az alkotók filmjeit az Animáció szak YouTube csatornáján nézheted meg.


 

TÁMOGATOTT DIPLOMAFILMTERV

Dell’Edera Dávid végzős Animáció alapszakos hallgató Balkon című diplomafilmtervére - amely a BKF és az Umbrella Stúdió koprodukciójában készül - 600 000 Ft támogatást ítélt meg a Magyar Média Mecenatúra szakmai zsűrije a Macskássy Gyula elnevezésű, animációs filmek létrehozását segítő pályázatának ezévi első fordulóján.

A Balkon az első nyertes BKF-es filmterv az MTVA-NMHH mozgóképes pályázatain, s Dávid a hat támogatott alkotó közt olyan mesterekkel együtt kapott bizalmat, mint Jankovics Marcell és Richly Zsolt.

Az artisztikus vizualitású, 2 és 3D technikát egyaránt alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről.

ANIMÁCIÓS MŰHELYTITKOK 3D-BEN

Bárczy Örs az Animáció alapszak végzős hallgatója speciális, a 3D animáció műhelytitkaiba is betekintést kínáló alkotói showreelt készített munkáiból és készülő diplomafilmjéből. Az informatív, artisztikus demo zeneszerzője Szűcs Bertalan, ugyancsak végzős alapszakos animációs hallgató.

A film sikeres „ősbemutatója“ a Share Point/Trafó Animációóó című estjén volt. Örs ősztől a Bournemouth University 3D Computer Animation MA szakának hallgatója lesz.

Örssel a szofter.hu készített interjút, amit IDE KATTINTVA olvashattok el. Lejjebb megnézhetitek Örs diplomamunkájának, a Hey Deer "így készült" videóit.


2015. 05. 12.

Hírek

Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja

nordicligt20_hircsempe

BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja …

Művészet
Művészet
Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle csempe

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban …

Művészet
Művészet
Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése

Az Év Publikációja Díj csempe

Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése …

Művészet
Művészet
Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban

Uruguay Cartel Poster Festival 2020 hírcsempe

Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban …

Művészet
Művészet
3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny hircsempe

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...