Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility COLLABART – BUDAPEST, AMSZTERDAM | Budapesti Metropolitan Egyetem

COLLABART – BUDAPEST, AMSZTERDAM

A Budapesti Metropolitan Lab prezentációi a Magyar Nemzeti Galériában

 

A 2015-ben elindult progresszív műhely a digitális technológia változásaira reagálva és annak trendjeit követve a különböző igényekre ad megoldásokat interdiszciplináris projektek megvalósításával.

A Liget projektek célja a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően újabb narratívák keresése a múzeum modern társadalomban betöltött szerepére.

Időpont: 2017. január 13., 18 óra 
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Megközelítés:közvetlenül gyalogosan a Budai Vár és a Dísz tér felől, a Duna-partról a Clark Ádám térről (Siklóval is), vagy a Várkert Bazáron át, a Palota Lifttel 19.30- ig a várfal aljától, a Palota útról (Dózsa György térnél) a Palota szintjéig.

 


PREZENTÁCIÓK

A projektek résztvevői Egyetemünk művészeti képzésének mesterszakos hallgatói: Animáció, Design- és művészetmenedzsment,Belsőépítész környezettervező művész, Divat- és textiltervezés, Formatervező művész, Mozgóképművész,Tervezőgrafika.

 

Mikro beton múzeum installáció#Liget projekt

Projekt vezető: Szilágyi Csilla

A résztvevők elkészítették a Liget mikro múzeumát, emléket állítva a kivágott fáknak, tisztelegve a megőrzött természeti értékek előtt. 20x20 cm-es beton objektekbe öntötték  gondolataikat a régi és az új Ligetről, növényekről, emlékekről, tervekről, álmokról, és a vágyott múzeumokról.

Magyar Zene Háza#Liget projekt

Projekt vezető: Koroknai Zsolt DLA

A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, amely a tervek szerint a hangok világát mutatja be speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül. A projekt célja a „Hang képzése és a hang érzékelése” installáció tervezése volt innovatív lehetőségek kutatásával.

Köszönet: Batta András, Horn Márton, Sőrés Zsolt
Tárgyakadémia 100+

Projekt vezető: Frazon Zsófia

A kurzus  kutatási és kiállítási projekt egyben. A közös munka során a múzeumi gyűjteményi tárgyak és a hallgatók mindennapi tárgyai és történetei kerültek egymás mellé. Így olyan tudások és tapasztalatok értek egymásba, amelyek lehetővé tették a valódi együttműködést és részvételt. A témaválasztás, a tárgyválogatás, a forgatókönyvírás, a kiállítás formai és vizuális elemei is mind a közös munka eredményeként születtek meg.

A Tárgyakadémia 100+ a Néprajzi Múzeum (Mai tárgyak, mai emberek, társadalmi múzeumok című OTKA kutatás) muzeológusai és a Budapesti Metropolitan Lab együttműködésében valósult meg.

 Távol lévő művek – Befogadás és interpretáció

Projekt vezető: László Zsófia

A közös munka fókuszában a műalkotás, a befogadás és az interpretáció fogalmának komplex vizsgálata állt egy olyan kizárólag interpretációs elemekből álló kiállítás létrehozásával, amelyben azt vizsgálták, hogy a képi, szöveges, hangzó és más egyéb elemekből álló interpretációs szövet mennyiben képes egy műalkotás felidézésére.

Köszönet: Imre Mariann


Dosgolpes

Projekt vezető: Megyesi Zsuzsa

A projekt betekintést adott a művészeti startupok világába egy konkrét példa, a Dosgolpes mobil flamenco táncpadló példáján keresztül. A hallgatók kapcsolódó online platformon és mozgóképes anyagokon dolgoztak. Végeredményének bemutatója  - interaktív multimédia installációja, pop-up concept store/pop up fotó kiállítás -  az amszterdami Bimhuisban valósul meg.

Köszönet: Rendek Péter, Imre BarnabásKözöm - közöny

Projekt vezető: Róbert Júlia

Szakmai konzulens: Gyombolai Gábor

A csoport a félév során közös egyeztetés valamint különböző dramatikus módszerek és korábbi „jógyakorlatok” segítségével keresett olyan társadalmi problémákat, amelyek kapcsán fontos lenne változást előidézni. A hallgatók által választott téma végül a „Kép és valóság: az önreprezentáció formái és az önreflexió hiánya a virtuális térben” lett. Erre a témára készült egy társadalmi beavatkozásként is felfogható művészeti alkotás.

 

Pop Up Cinema

Projekt vezető: Liszka Tamás

Világszerte megváltoztak a filmnézési szokások, ezzel együtt a mozik szerepe is. A projekt célja az első magyar pop-up mozi teljes koncepciójának kidolgozása volt, amely a technikai megvalósíthatóságon túl a mozi napjainkban betöltött szerepének újraértelmezését is magába foglalta.

 Interaktív városi séták

Projekt vezető: Balázs Juli

Szakmai konzulens: Zsigó Anna

A projekt célja az volt,  hogy a hallgatók különböző handheld eszközök (okostelefonok, iPad, tablet stb.) lehetőségeire is gondolva készítsenek városi sétát, amely a néző aktív közreműködésére épít.

 A prezentációk kísérő eseményei

 

Saját magunkat szőjük szövetté

Mindenkinek ismerős dolgok

Dosgolpes

 

 

Partnerek


                       

       

           


A programokon való részvétel ingyenes.

 A Budapesti Metropolitan Lab Facebook oldala