Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility CINEMASCOPE FRESH I 2024 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Cinemascope Fresh I.

mozgóképes diplomafilm válogatás 

Április 26. 19:00 | Corvin Mozi 

 

A METUSCOPE Filmszemle 2024 bemutatja: CINEMASCOPE FRESH I. 

Az CINEMASCOPE FRESH I. a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) mozgóképes szakjainak legkiemelkedőbb, legfrissebb diplomafilmes válogatásának első felvonása. A változatos témájú és technikájú rövidfilmek először láthatók nagyvásznon, megosztva a közönséggel az alkotók gondolatait. 

16 éven aluliak számára nem ajánlott! A VÁLOGATÁSBAN SZEREPLŐ FILMEK:

Zriki Semszi: A telep királya 

Hossz: 16:46  

Király a környék legjobb alvilági bunyósa. Egy újabb megnyert meccs után kap egy kihagyhatatlan lehetőséget, melyet, ha elvállal, profi bokszolóvá válhat. Szíve szerint élne is vele, de váratlan események sorozata kételyeket vet fel Királyban a jövőjét illetően. Választania kell a várandós barátnője és a saját vágyai között, mindezt egy végső, mindent eldöntő bokszmeccs közepette.  

 

Fekete Dániel: El innen 

Hossz: 14:21   

Egy lány autója lerobban a semmi közepén. Úgy dönt, hogy a kocsinál vár megmentőjére. A szőke herceg helyett azonban valaki más bukkan fel az út mellett… 

 

Csiszár Gergő: Moneta 

Hossz: 12:41 

Katalin életét meghatározta a szerelem. Gábor egészen fiatal kora óta jelen volt a lány, nő, asszony életében, ami – lehet, hogy Katalin tudta nélkül – elrepült; Gábor miben- és holléte pedig megkérdőjeleződött. A konyhában, a piacon, és a temetőben Katalint útján kíséri szerelme. Katalin néha mindennek ellenére mégis elveszik: a konyhában, a piacon, és a temetőben. Van, hogy Gáborban felejti ott magát, van, hogy gondolataiban. Gábor marad a konstans, az idős, bizonytalan asszony foszlányos emlékei között, aki saját életének cammogó ritmusát a férfi nélkül már nem képes felvenni.  A Moneta című rövidfilm egy 12 perces dráma, amely a sorsokat átívelő szerelem formáit és a demencia által sújtott élet nehézségeit ízlelgeti Katalin egy napján keresztül. 
A rövidfilm nem egy asszony története, akinek létezésének értelmét a betegsége és társa nélkül már nehéz értelmezni.  
Ez egy történet arról, hogy hogy töltjük meg a jelent a múlttal, embert szerelemmel, életet tragédiával és tragédiát értelemmel – ha muszáj.  
A kérdés pedig örökérvényű: mi van, ha elfelejtenek? 

 

Hetényi Máté: Nibiru 

Hossz: 21:30  

Egy fényérzékeny kisfiú mozgássérült édesapjával él egy lakókocsiban az erdő szélén. Egy nap az élet választás elé állítja a fiút: maradjon-e az apját ápolni, vagy a szerelmet és a szabadságot válassza? 

 

Flaisz Vanda: Lány az emeleten 

Hossz: 13:14   


 

A közös otthon falai között a huszonéves Janka rádöbben, hogy munkája egyhangúságának csapdájába esett. Míg Beni beletőrödik a stagnáló életükbe, Jankában felébred a változás iránti vágy, amikor lehetőséget kap a munkahelyváltásra. Azonban nemcsak saját vágyaival, hanem Beni törekvéseinek bizonytalanságával is szembesül.  A nyílt és őszinte kommunikációtól ódzkodó fiatal pár Janka állásinterjújának reggelén úgy sodródik el egymástól, hogy nem értik még teljesen döntéseik jelentőségét.