Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility CINEMASCOPE BEST 2024 | Budapesti Metropolitan Egyetem

CINEMASCOPE BEST

mozgóképes diplomafilm válogatás 

Április 27. 19:00 | Corvin Mozi   


A METUSCOPE Filmszemle 2024 bemutatja: CINEMASCOPE BEST  

Az CINEMASCOPE BEST a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) mozgóképes szakjainak elmúlt években született legkiemelkedőbb diplomafilmjeinek válogatása. A változatos témájú és technikájú rövidfilmek először láthatók nagyvásznon, megosztva a közönséggel az alkotók gondolatait. 

16 éven aluliak számára nem ajánlott! A VÁLOGATÁSBAN SZEREPLŐ FILMEK 

Csiszár Gergő: Moneta 

Hossz: 12:41 

 

Katalin életét meghatározta a szerelem. Gábor egészen fiatal kora óta jelen volt a lány, nő, asszony életében, ami – lehet, hogy Katalin tudta nélkül – elrepült; Gábor miben- és holléte pedig megkérdőjeleződött. A konyhában, a piacon, és a temetőben Katalint útján kíséri szerelme. Katalin néha mindennek ellenére mégis elveszik: a konyhában, a piacon, és a temetőben. Van, hogy Gáborban felejti ott magát, van, hogy gondolataiban. Gábor marad a konstans, az idős, bizonytalan asszony foszlányos emlékei között, aki saját életének cammogó ritmusát a férfi nélkül már nem képes felvenni.  

A Moneta című rövidfilm egy 12 perces dráma, amely a sorsokat átívelő szerelem formáit és a demencia által sújtott élet nehézségeit ízlelgeti Katalin egy napján keresztül. A rövidfilm nem egy asszony története, akinek létezésének értelmét a betegsége és társa nélkül már nehéz értelmezni. Ez egy történet arról, hogy hogy töltjük meg a jelent a múlttal, embert szerelemmel, életet tragédiával és tragédiát értelemmel – ha muszáj. A kérdés pedig örökérvényű: mi van, ha elfelejtenek? 

 

Zriki Semszi: A telep királya 

Hossz: 16:46  

   

Király a környék legjobb alvilági bunyósa. Egy újabb megnyert meccs után kap egy kihagyhatatlan lehetőséget, melyet, ha elvállal, profi bokszolóvá válhat. Szíve szerint élne is vele, de váratlan események sorozata kételyeket vet fel Királyban a jövőjét illetően. Választania kell a várandós barátnője és a saját vágyai között, mindezt egy végső, mindent eldöntő bokszmeccs közepette.  

 

 

Hetényi Máté: Nibiru 

Hossz: 21:30  

 

Egy fényérzékeny kisfiú mozgássérült édesapjával él egy lakókocsiban az erdő szélén. Egy nap az élet választás elé állítja a fiút: maradjon-e az apját ápolni, vagy a szerelmet és a szabadságot válassza? 

 

Flaisz Vanda: Lány az emeleten 

Hossz: 13:14   

 

A közös otthon falai között a huszonéves Janka rádöbben, hogy munkája egyhangúságának csapdájába esett. Míg Beni beletőrödik a stagnáló életükbe, Jankában felébred a változás iránti vágy, amikor lehetőséget kap a munkahelyváltásra. Azonban nemcsak saját vágyaival, hanem Beni törekvéseinek bizonytalanságával is szembesül.  A nyílt és őszinte kommunikációtól ódzkodó fiatal pár Janka állásinterjújának reggelén úgy sodródik el egymástól, hogy nem értik még teljesen döntéseik jelentőségét.     

 

Ádám Csaba-Venczel Zsolt: Külön bánásmód /Rügyek/ 

Hossz: 16:00 

 

Timi (23) most került át az Onkológiai osztályra. Egy szabálykövető precíz ápoló, aki próbál megfelelni, hogy minél jobban végezze a hivatását. Megismeri Júliát (78), aki az osztályon fekszik súlyos állapotban. Timi próbál mindent megtenni, hogy Júlián segítsen, de a nő már nem akarja a segítséget, egyet akar, hogy véget érjen a szenvedése. Timi látva Júlia szenvedéseit választás elé kerül, hogy a szabályos utat kövesse, vagy a helyeset. 

 

Guzmics Blanka: Éjjeli Express  

Hossz: 20:18 

 

Alex (26) egy aszexuális srác romantikus kapcsolatot szeretne létesíteni legjobb barátnőjével Elizzel (25), aki, pedig nimfomániás. Alex megpróbál mindent megtenni, hogy Elizzel való kapcsolatukat egy magasabb szintre emelje, valamint, hogy érzelmeit végre bevallja a lánynak. Eliz szívét randik, közös programok, odafigyelés és segítségnyújtással szeretné elnyerni, de egyhamar szembesül vele - Eliz függősége miatt -, hogy a nem kívánt utat is meg kell próbálnia. A test és a lélek körforgása, az önzőség és az önzetlenség egyensúlyának megtalálása, egy toxikus kapcsolatból való kilépés, illetve az önmagunk megismerése és elfogadása témákat mind taglalja a film.