Campus Mundi ösztöndíjak

FONTOS! A Tempus Közalapítvány közleménye:


Az EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001 számú, 2016. január 1-én indult és 2021-ig tartó Campus Mundi kiválósági projekt keretében a felsőoktatási hallgatók külföldi részképzés, szakmai gyakorlat és rövid tanulmányút megvalósításához igényelhetnek ösztöndíjat. Ezúton tájékoztatjuk, hogy a 2019/2020. tanévi külföldi részképzésre benyújtott és támogatott pályázatok száma kimerítette az erre a tanévre tervezett létszámot, ezért a külföldi részképzés pályázattípusra vonatkozó felhívást és pályázati lehetőséget a mai napon, 2019.10.24-én felfüggesztjük.
A korábban már benyújtott pályázatok bírálata folyamatban van, azokról várhatóan 2019. november végén dönt a Tempus Közalapítvány kuratóriuma.

A 2020/2021. tanévi kiutazásokra vonatkozó pályázati felhívást várhatóan jövő év elején tesszük majd közzé.

Külföldi szakmai gyakorlatra egyelőre változatlanul – folyamatosan – lehet pályázatot benyújtani, rövid tanulmányútra pedig majd a tavaszi fordulóban, várhatóan 2020. április 10-i határidővel lehet majd pályázni.

Tempus Közalapítvány
Felsőoktatási egység

CAMPUS MUNDI ösztöndíjak

Miért jó a Campus Mundi ösztöndíj?

Mert támogatásával hallgatóink bekapcsolódhatnak a nemzetközi tudományos életbe, új országokat fedezhetnek fel, külföldi szakemberekkel ismerkedhetnek meg! A Campus Mundi ösztöndíjprogram kiemelkedő összegű támogatást nyújt a felsőoktatási hallgatók szakmai céljainak megvalósításához. A 2016 és 2021 közötti időszakban tanévente várhatóan 1 500 hallgató számára biztosítja az ösztöndíjat a program.

Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Interkulturális környezetben tehetnek szert nem mindennapi élményekre, miközben nyelvtudásuk fejlődik és magabiztosabbá válnak. Amennyiben külföldi partneregyetemeink egyikén szeretnél tanulni egy szemesztert - akár egy teljes tanévet az államközi egyezményeknek köszönhetően - vagy szakmai gyakorlatot szeretnél külföldön teljesíteni, esetleg egy szakmai konferencián tartanál előadást vagy kutatnál, akkor ez az ösztöndíj Neked szól!

Hova lehet pályázni?

Részképzés esetén a METU külföldi partnerintézményei közül lehet választani, beleértve az Erasmus+ partnereket is, de ebben az esetben kötelező benyújtani az Erasmus+ pályázatot is. Az aktuális partnerlistát itt töltheted le. 

ÚJDONSÁG! Freemover hallgatóként (vendéghallgatóként) mostantól bármely külföldi egyetemen tanulhatsz, nem csak a METU partner intézményiben.
Ez esetben a pályázatodhoz a külföldi Egyetemtől fogadónyilatkozatot (Letter of Acceptance) kell szerezned.

Szakmai gyakorlat fogadó helye bármely külföldi intézmény lehet, ahol a szakos tanulmányokhoz kötődő szakmai gyakorlatot vagy kutatási tevékenységet biztosítani tudják. 

Mik a pályázati feltételek

Legalább középszintű nyelvtudás szükséges a tanulmányok vagy a munka nyelvéből.

  • Külföldi részképzésre egy lezárt félév után benyújtható a pályázat (alap- és osztatlan képzésen a külföldi félév megkezdése előtt 2 lezárt félév szükséges), valamint aktív hallgatói jogviszony szükséges a külföldön töltött időszak alatt.
  • Külföldi szakmai gyakorlatra 1 lezárt félév után lehet már pályázni, de frissdiplomás hallgatóként is teljesíthető a külföldi szakmai gyakorlat! Várjuk szakirányú továbbképzési szakokról is a jelentkezéseket. Külföldi szakmai gyakorlat passzív félévben is megvalósítható, frissdiplomásként pedig az abszolutórium megszerzése után 12 hónapon belül is teljesíthető a tervezett gyakornoki tevékenység.
  • Mester- és PhD-képzés alatt külföldi rövid tanulmányút keretében konferencia-előadás vagy poszter-prezentáció megtartására, továbbá kutatási vagy művészeti tevékenység megvalósítására lehet pályázni. 

Mekkora támogatást kaphatok

Kiemelkedően magas támogatások várnak a nyertes pályázókra:

  • részképzés és szakmai gyakorlat esetén az ösztöndíj mértéke a célországtól függően havi 200 000 – 350 000 Ft - ehhez a szociálisan rászoruló hallgatók havi 35 000 Ft kiegészítő támogatást is pályázhatnak, illetve tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élők a betegségükkel kapcsolatban felmerülő többletköltségek finanszírozásához is nyújthatnak be kiegészítő támogatási igényt; 
  • rövid tanulmányút megvalósításához célországtól és az időtartamtól függően 7 440 és 24 800 Ft/nap között lehet a támogatás összege. Az 1000 km-nél távolabbi utazásokhoz útiköltség-támogatás is igényelhető.

Meddig jelentkezhetek?

Külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén folyamatosan lehet jelentkezni, de javasolt a tervezett tevékenység kezdő napja előtt 3 hónappal benyújtani a pályázatot. A pályázatírás megkezdése előtt kérjük, egyeztessenek a Nemzetközi Irodában az egyetemi határidőkkel kapcsolatban!

Rövid tanulmányútra évente két pályázati fordulót hirdet a Tempus Közalapítvány, a pályázati határidő minden évben április 10-e 23.00 óra és október 10-e 23.00 óra. További részletek a Tempus Közalapítvány honlapján!

Kitől kérdezhetek

A megpályázható partneregyetemekről, a külföldi szakmai gyakorlati lehetőségekről és a pályázati folyamatról az Egyetem Campus Mundi intézményi kapcsolattartója ad felvilágosítást: Kopasz Károly – campusmundi@metropolitan.hu

A Campus Mundi részképzés, szakmai gyakorlat és rövid tanulmányút lehetőségeiről a Tempus Közalapítvány honlapján található általános információ. 

További hasznos Campus Mundi linkek

Letölthető infógrafikák

Katt ide!

Dokumentumok

Minden dokumentumra igaz, hogy csak eredeti pecséttel és aláírással ellátott dokumentumok szkennelt változata fogadható el. Elektronikus aláírás, illetve beillesztett pecsét nem megfelelő!

A partnerlista elérhető itt

A pályázathoz kapcsolódó kötelező formanyomtatványokat és egyéb hasznos dokumentumokat ITT találod.