Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Budai Bálint: Földrengés Törökországban kiállításmegnyitó és kerekasztalbeszélgetés | Budapesti Metropolitan Egyetem

Budai Bálint: Földrengés Törökországban kiállításmegnyitó és kerekasztalbeszélgetés

  • Kezdődik
    2023. 03. 03. 18:00
  • Vége
    2023. 03. 03. 20:00
  • Helyszín
    METU Rózsa utcai campus, 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6, III. emelet (Korridor Galéria)

"A lelkem még próbál magához térni a kint látottaktól”


Szeretettel várunk minden szakmabelit és a szakma iránt érdeklődőt 2023. március 3-án, pénteken, a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campus III. emeletén, Budai Bálint végzős Fotóriporter hallgatónk Földrengés Törökországban c. egyedülálló kiállítására és kerekasztal beszélgetésre.

A kerekasztal beszélgetés témája a krízishelyzetben való fotográfiai munkát fogja körbejárni. 

résztvevők: Budai Bálint, Hajdú D. András.

Moderátor: Taskovics Dorka

A kiállítást megnyitja Korniss Péter.

Fotó: Budai Bálint

A 2023-as törökországi és szíriai földrengések legnagyobbrészt Törökország déli és központi részén, valamint Szíria északnyugati és északi részén pusztítottak. A 7.8-es erősségű földrengés, majd az ezt követő utórengések elképesztő rombolást végeztek a két országban. Épületek ezrei dőltek össze,  a halálos áldozatok száma mára már átlépte az ötvenezret. A mentést hátráltatta a kíméletlen hideg és a megsemmisült infrastruktúra. A mentőcsapatok versenyt futottak az idővel, hiszen a kritikus 72 óra elteltével drámaian romlik a romok alá szorultak túlélési esélye.

A 22 éves Budai Bálint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat fotósaként és önkénteseként vett részt a mentési munkálatokban. Bálint a szolgálat mindennapjainak dokumentálását választotta diplomamunkájának témájául a METU fotóriporteri szakirányán.

A szimulációk, továbbképzések és a kisebb rutinszerű mentések világából azonban egyszerre csak a törökországi földrengés epicentrumában találta magát. Másfél órát kapott, hogy összekészüljön, és a mentés első napjaiban gyakorlatilag ő volt az egyetlen magyar fotós a helyszínen.