Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Bráz Noémi / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bráz Noémi / Divat- és textiltervezés mesterszak

“A divat folyamatosan fejlődik és alakul, sosincs megállás, újabb és újabb réteg tárul fel, ez jelent kihívást!”

Noémi Kézműves alapszakunkon végzett 2014-ben, Divat- és textiltervezés mesterszakunkon idén diplomázott.
Munkáira jellemző a kreativitás és a felismerhető egyediség, önmaga legyőzése. A divat, számára a legszínesebb paletta, ahol határok és szabályok nélkül bármit megtehet. Folyamatosan új szabásvonalakkal, mintákkal, textúrákkal kísérletezik, munkája során az alapanyagot is ő maga hozza létre. Különböző textúrák, anyagstílusok keverésével igyekszik egyedit alkotni. Tanulmányai során aktívan vett részt a közösségi munkákban, jó szervező, pontos és megbízható. Mindvégig segítette a kampuszon folyó szakmai munkát. Többször volt az egyetem Nyílt Napjainak előadója. Tevékenyen vett részt oktatáson kívüli projektekben is, kiállítás rendezésében, divatbemutató szervezésében.Munkáival szerepelt több hazai és külföldi divatbemutatón is, többek között a London Fashion Weeken, több alkalommal a Marie Claire Fashion Daysen, a Fresh Fishes kiállításon a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Galériájában, a dunaszerdahelyi WLF Divatshown, a Kosice Fashion Weeken, a Krakkói Divathéten.Számos díjat hozott el különböző divatpályázatokon, divatversenyeken, mint az EFU divatpályázata, a Lenovo X Elle Divattervező Pályázata, a Jól áll neked a tolerancia divatpályázata. Tanulmányai mellett saját márkát épít NOEN márkanév alatt, folyamatosan szerepel online és print divatmagazinokban, szakmai oldalakon (Zsiráf Magazin, Pumpkin Paradise, Hype and Hyper, Rúzs és Selyem, Joy magazin, Duna TV kívánságkosár).Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Ezt a területet tartom az egyik legkreatívabbnak, és legtöbb kihívással rendelkezőnek. Folyamatosan fejlődik és alakul, sosincs megállás, újabb és újabb réteg tárul fel.Miért ezt a szakot választottad?
Születésemtől egy rendkívül kreatív környezetben nőttem fel, és már kicsiként is nagyon hajlottam a művészetek felé. Az évek múlásával sem volt kérdés, hogy valamilyen szinten a kreatív iparban fogok tovább tanulni, 15 évesen a Képző- és Iparművészeti Középiskola textil szakára vettek fel, ezután számomra nem volt kérdés, hogy ezt a vonalat folytatom tovább.Mi inspirál?
Majdnem minden témában tudok inspirációs értéket találni, de ha saját magamból kell kiindulni, akkor legtöbbször a rajzaimból, festményeimből inspirálódok.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Valamilyen szinten mindegyik feladatot szerettem, mindegyikből sokat tanultam, és mindegyik végére láttam a fejlődést. Talán a Mulánt és az Anilint emelném ki. A Mulán az alapanyag fejlesztés miatt az Anilin a kollekciózás miatt a kedvencem.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diploma munkám a "vonal,mint kézjegy" vizsgálata, annak nem rendhagyó módon való felhasználása öltözékek formájában. Kortárs alkotók munkáit és saját grafikáim vizsgáltam, majd bizonyos jegyeket átültettem különböző varrási és kötési technológiákba.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
A jövőbeli tervem: továbbhaladni ezen az úton, saját brand kialakítása, és folytatni tanulmányaimat doktori fokozaton.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nagyon hiányozni fog a METU, tanárok, ott dolgozók és az egész miliő. Az ott eltöltött 5 év alatt sokat megtanultam a szakmáról és magamról, úgy érzem, hogy tanáraimnak hála helyes irányba fejlődött személyiségem, és olyan tudást és tapasztalatot szereztem tőlük, ami nemzetközi viszonylatban sem hagy cserben, igyekszem majd a továbbiakban büszkévé tenni őket és az egyetemet is remélhető sikereimmel :).


Galéria