BETON kurzus és workshop

A Szövetség’39 Művészeti Bázis szervezésében 2014-ben negyedszer indult el a BETON kurzus és workshop, amelyre elsősorban építész, forma- és terméktervező, valamint szobrászhallgatók jelentkeztek. A fiatalok februártól először elméletben, áprilistól május közepéig pedig gyakorlatban ismerkedtek a betonnal. A BETON kurzus és workshop 2014-es hívószava a „hibrid”, és ezen belül a diákok választhattak, hogy ékszert, bútort vagy valamilyen köztéri beavatkozást készítenek. A fiatalok 3-5 fős csapatokban dolgoztak április 12-27. között a VALYO (Város és Folyó) Csoport műhelyében, az Igor Metropol épületében.

A BETON kurzus és a workshop célja, hogy a különböző intézményekből érkező hallgatók önálló ötleteket valósítsanak meg, és közösen tapasztalják meg a terv, az anyag, a csapatmunka, a projektvezetés, a városi jelenlét és az építészeti szerepvállalás együttes kihívásait. A tavalyi workshopon a diákcsapatok egyebek mellett helyrehoztak egy megrongálódott padot, befejezték egy díszkút újjáépítését, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel játékos módon. Mivel a program fontos eleme a tudásmegosztás, a korábbi évek résztvevői most már mentorként osztják meg tapasztalataikat az új diákokkal. A teljes mértékben non-profit workshop hazai cégek és szakemberek támogatásából, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre. A fiatalokat idén külső konzulensként már 14 aktív, fiatal alkotó- és tervezőművész, valamint építész segítette, akik szintén elkötelezettségből csatlakoztak a programhoz.


BKF-es projekt: CONCREAD
Alkotók: Aleksić Júlia, Fehér Fanni, Koós Bence, Kovács Brigitta, Szász Levente
Konzulens: Szabó Edit
Mentor: Repiszky Eszter, Németh Sára

A tervezők leírása a projektről:

A Szövetség’39 Művészeti Bázis idén negyedik alkalommal rendezte meg BETON Workshopját, melynek keretein belül egy kültéri padot csináltunk betonból. A csapatunk hat fiatalból áll, akik mind itt, az iskola alapképzésén, illetve mesterképzésén tanulnak.

A pad különlegessége, hogy ezt vakokkal együtt és nekik célozva készítettük. Célunk egy olyan moduláris elemekből álló, sorolható ülőbútor megalkotása volt, amely elsősorban az ő és a gyengénlátók igényeire fókuszál.

A tervezés menetét nagyban befolyásolták a látássérültekkel való folyamatos konzultációk. Ezek során különböző részletekre hívták fel a figyelmet, mint például arra, hogy nem szeretnek egymással háttal ülni, fontosak a lekerekített formák… Sokat konzultáltunk velük arról, mi az, amit szeretnek, mi az, ami zavaró, hogy viszonyulnak a betonhoz, mint anyaghoz, hogyan szeretnek ülni?

A workshop folyamán rengeteget dolgoztunk műhelyben, melynek során megismerkedhettünk különböző zsaluzási technikákkal és a betonnal, mint anyaggal. A pad jelenlegi felépítése az előbbi említett konzultációk eredménye.

A 2+1 személyes padot egy Braille-írást tartalmazó középelem bont ketté. A táblán Pilinszky János egyik tájleíró verse olvasható, mely a későbbiekben cserélhető. A pad íves formáját az egyes betonelemek trapéz alaprajza adja állandó távtartási méretek mellett.

Tehát a Concread egy olyan kezdeményezés, mely kapcsolatot kíván teremteni látó és nem látó között, mivel ebben az esetben a látó ember van rászorulva egy nem látó ember segítségére. Ezen kívül a pad meglátogatása szabadidős programot biztosít a vakoknak, valamint egyfajta zarándokhelyként is szolgálhat a vakok számára. A feliratot tartalmazó tábla időnkénti cserélése ráadásul változatos élményt nyújthat a rendszeres használóknak.

Későbbi terveink között szerepel néhány olyan pad kihelyezése a város különböző pontjaira, melyek a Braille-írásos tábla segítségével valamilyen formában kommunikálnak egymással.

A pad a Vakok Intézetének kertjébe került.


2015. 01. 12.

Hírek

Művészet
A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása

beleznay hír

A BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Beleznay Éva urbanista, építész előadása …

Művészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben

Anifilm 2020 csempe

Anifilm 2020

Horesnyi Máté diplomafilmje is versenyben …

Művészet
Művészet
Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban

Athens Animfest 2020 csempe

Athens Animfest 2020 ​

METU-s animációk a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK / Reith András előadása

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja

nordicligt20_hircsempe

BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK / Reith András előadása

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja …

Művészet
Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
Művészet
Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle csempe

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...