Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Temesvári Levente / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Temesvári Levente / Fotográfia BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Temesvári Leventével, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Temesvári Levente / Fotográfia BA 

Számomra mindig nagyon fontos volt az, hogy ne korlátozzanak, ne kössék a gondolataimat csomóba, és a METU megadta azt a lehetőséget és közeget, amelyben úgy élhettem ki a kreativásomat, ahogyan csak akartam.

Temesvári Levente a METU Fotográfia BA szakán diplomázott. Azért esett a METU-ra a választása, hogy vizuális történetmesélését korlátok nélkül élhesse meg és adhassa át. Művészetében arra keresi a választ, hogy a "A környezetünk produktumai vagyunk vagy a döntéseinké?"


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

A fotó számomra egy olyan önkifejezési forma, amin keresztül mások megismerhetik a gondolataimat, azt ahogy én látom a világot. A történeteket, amiket elmesélnék nekik vizuálisan láthatják. 
Annak érdekében jelentkeztem fotószakra, hogy ezen képességeimet minél magasabb szintre fejleszthessem, és ez hajt engem abban, hogy olyan történeteket adjak át a képeimmel, amik felett átsiklana az átlagember.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Az 5. félévben Pettendi tanár úrnak kellett készítenünk egy olyan anyagot, amiben a családi fotóalbumaink hatására létrehozunk egy reflexiót. Az én családom albumai tele vannak olyan képekkel, amiken az ember van a középpontban és éppen valahol tartózkodik. 
Én ezt megfordítottam és azokról a helyekről készítettem tájképeket, ahol tinédzserként rengeteg időt töltöttem. Olyan képeket hoztam létre, amelyek egy albumba téve, évekkel később visszanézve rengeteg sztorit hoznának fel bennem. Ennek megfelelően narráltam is a projektet, és készítettem egy YouTube videót, ahol a képekről és a mögöttes történetükről beszélek benne.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám Újpalotáról, a 15. kerület 1/3-át adó lakótelepről szól. A témaválasztás evidens volt - itt nőttem fel, ezt kutattam, itt fotóztam, a személyiségem meghatározó, sarkos pontja ez.  
Arra kerestem (keresem) a választ, hogy az identitásunkat, személyiségünket, döntéseinket hogyan befolyásolja az a hely, ahol felnőttünk. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Számomra mindig nagyon fontos volt az, hogy ne korlátozzanak, ne kössék a gondolataimat csomóba, és a METU megadta azt a lehetőséget és közeget, amelyben úgy élhettem ki a kreativásomat, ahogyan csak akartam. 
Az iránymutatás, a visszajelzés, a szakmai és emberi tanácsok mind adottak voltak és hatalmas szerepet játszottak. Egyszer sem próbált senki egy általa előre elképzelt víziót rám erőltetni, ezért pedig nagyon hálás vagyok.
 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Azt az egyfajta "éhséget" képviseli számomra ez a mondat, ami engem is hajt előre, hogy egyre jobb legyek, egyre több mindenre keressem a választ.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Szerintem a METU egy fantasztikus választás akkor is, ha valaki határozott iránymutatásra vágyik és akkor is, ha kiteljesedni szeretne azon az úton, amin már elindult. 
Itt minden szakmai és emberi segítséget megkaphat mindenki, ha nyitott rá. 
Ezeket a lehetőségeket felhasználva hihetetlen dolgokat lehet létrehozni, teljesen függetlenül az adott személy választott szakjától.
 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Megpróbálom vizuális kutatómunkával megtalálni arra a kérdésre a választ, hogy "A környezetünk produktumai vagyunk vagy a döntéseinké?". 
A MOME Fotó MA tagozatán fogok ennek érdekében továbbtanulni, és ha ez az időszak nem elegendő számomra ahhoz, hogy elégséges választ találjak, akkor még egy doktori képzés is tervben van. 
Ezzel szorosan összefonódva szeretnék hosszú, nagy intervallumot felölelő fotográfiai projekteket létrehozni a világ legkülönbözőbb pontjain, egyetemen tanítani, illetve ezek mellett természetesen fotósként dolgozni, de utóbbi adott már. 

 

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!