Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Szondi Réka / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szondi Réka / Fotográfia BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Szondi Réka, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Szondi Réka / Fotográfia BA

Nem mások képére szeretnének formálni, hanem a benned lévő lehetőségeket látják meg és ezeket segítenek fejleszteni, de csak akkor, ha engeded és te is ezt akarod.”

Szondi Réka a METU Fotográfia BA szakán diplomázott. Munkáira nagy hatással vannak átélt életeseményei és álmai. Utóbbi diplomamunkájában és egyik kedvenc egyetemi projektjében is megjelenik ezzel különleges, kicsit szürreális atmoszférát teremtve.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Kiskoromban nagyon sokat rajzoltam, úgy gondoltam, hogy a grafikusi pályát fogom választani, de végül gimnáziumi éveim alatt rátaláltam a fotográfiára. Éreztem, hogy megtaláltam a számomra legmegfelelőbb eszközt az alkotásra, önkifejezésre. Többet szerettem volna tanulni róla, érteni akartam, hogy hogyan és miként épül fel egy portfólió, mitől válik egy kép, projekt, tartalmassá és erőssé.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Divatspecializáción az összes feladatot nagyon szerettem, kifejezetten a szabadon értelmezhetőket. Kettőt emelnék ki, az egyik Almási J. Csaba feladata, az ikonikus portré. Ennél a feladatnál egy számunkra tetszőleges hírességnek a stílusát, kisugárzását kellett megfognunk. Én Marilyn Mansont választottam, ő számomra egy nagyon meghatározó előadó volt a gyerekkoromból.  
 
A másik feladat pedig Tóth Melindáé, aminél egy instagram gridben kellett gondolkoznunk, tehát 1x1-es formátumú képekben, ehhez pedig az 'Álom' címszót kaptuk meg. Visszatérő rémálmom fő karakterét valósíthattam meg képekben, ami nagyon sokat segített nekem az álom feldolgozásába is.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Divatspecializáción egy magazin rekreációja volt a diplománk hivatalos formátuma. Az én fő témám a szürrealizmus volt és ehhez kerestem egy olyan magazint, ami többször is publikált innovatív, elvontabbnál elvontabb divatanyagokat, így a választásom a brit AnOther magazinra esett. 
 
Azért választottam ezt a témát, mert a METU-n töltött éveim alatt gyakran foglalkoztam az álmokkal, álomszerű képi technikák megvalósításával. Ezért a magazinomban szereplő összes anyagnak megvan a maga története és mondanivalója, amik reflektálnak az életemben tapasztalt eseményekre, álmaimra. 
Ezzel a témával és a képek megalkotásához használt technikákkal (bemozdulás, mesterséges intelligencia) megszeretném mutatni, hogy a divat maga is egy önkifejezési forma, lehetőségekkel teli és sokkal több van benne, mint azt gondolnánk. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Elsőre féltem a fotográfia technikai részétől, mert engem a képi világ jobban érdekel, mint a technika. Az Egyetem tele van kiváló tanárokkal, akik megmutatták nekem, hogy nem kell ettől félnem, tekintsek úgy a gépre, mint egy dobozra, ami köztem és a kép között van, amit látok. A technika egy eszköz, ami segít megteremteni azt a világot, amit meg szeretnék mutatni általa. Számomra ez volt az egyik legfontosabb tanulnivaló. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Családias légkör tele inspiráló alkotókkal és személyekkel, akik éreztetik veled, hogy egy közösség tagja vagy. Természetesen ehhez a nyitottsághoz hozzájárul önmagad nyitottsága is.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Nem mások képére szeretnének formálni, hanem a benned lévő lehetőségeket látják meg és ezeket segítenek fejleszteni, de csak akkor, ha engeded és te is ezt akarod.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Más kultúrákkal, izgalmas perspektívákkal szeretném bővíteni a látásmódomat, ezért tervben van a külföldi mesterszak. Aztán meglátom onnantól, hogy hogyan is fog alakulni a jövő. :)  

 

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!