Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Perina Marcell / Fotográfia | Budapesti Metropolitan Egyetem

Perina Marcell / Fotográfia

Best of METU diploma 2023: Interjú Perina Marcell-lel, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Perina Marcell / Fotográfia 

Az egyetem gyakorlatiassága és a feladatmegoldó tanításmódjának előtérbe helyezése segített nekem abban, hogy kreatívan és önállóan, egyéni tervek szerint közelítsem meg a kiadott feladatokat. „

Perina Marcell METU Fotográfia szakán diplomázott. Kedvenc egyetemi feladata inspirált a diplomamunkájához, amelynek igazán izgalmas és megindító témát választott.

  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Mindig is volt egy igen erős vonzódásom a vizuális kultúra felé. Végül a fotográfiában találtam meg a kreativitásom kiteljesedését, mellesleg ennek a médiumnak van egy erős technikai oldala is, amely nagyon vonz kicsi korom óta.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Kedvenc egyetemi feladatom a diplomamunkám volt, amely a testi fogyatékosság, a sport és a magánélet kapcsolatával foglalkozik. A 2. tanév folyamán kaptunk két olyan feladatot Korniss Pétertől, melynek megnevezései "Együtt csapatban" és "Hátrányos helyzetben" voltak. Az utóbbi tulajdonképpen a diplomamunkám előfutára volt, mivel nagyon hasonló témakörrel foglalkoztam ott is.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám címe "Huszárvágással az Életbe", melynek főszereplője Hajmási Éva paralimpiai vívó. A témáját tekintve a testi fogyatékosság traumája és annak a feldolgozása a sport segítségével. Évával 2021-ben ismerkedtem meg egy korábbi fotós feladatom során, és már akkor nagyon érdekelt a paravívás mint mozgásforma, illetve az ehhez kapcsolódó szubkultúra. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Tanáraim sokfajta nézőpontot ismertettek meg. Szakmai tapasztalatuk révén mi is betekintést nyerhettünk a médium apróbb, de legalább annyira fontos részleteibe a kezdetektől fogva. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Az egyetem gyakorlatiassága és a feladatmegoldó tanításmódjának előtérbe helyezése segített nekem abban, hogy kreatívan és önállóan, egyéni tervek szerint közelítsem meg a kiadott feladatokat.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Összetartó diákközösség, szakok közötti együttműködés és networking – ezek mind elég jelentősek a Fotográfia szakon. A tanárok pedig a harmadik év végére versenyképessé tesznek minket mind tárgyi tudásban, mind érvényesülés terén.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

A fotográfia rendkívül sok lehetőséget rejt magában, hiszen számos területen el lehet helyezkedni vele. 
Legfőbb célom a tapasztalatszerzés és a referenciák gyűjtése lenne az elkövetkező évben. A saját anyagokkal való foglalkozást és kísérletezést is fontosnak tartom, mivel az egyedi látásmód folyamatos csiszolása alakítja ki az egyéni stílust. 

 

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!