Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Musso Chiara / Kézműves tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Musso Chiara / Kézműves tárgykultúra BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Musso Chiara-val, a Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves tárgykultúra BA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Musso Chiara / Kézműves tárgykultúra BA 

Támogató, szakmájukban elismert oktatók adják át tudásukat, nézőpontjaikat, ezzel elősegítve a szakmai fejlődésünket. 

Musso Chiara a METU Kézműves tárgykultúra BA szakán diplomázott. Már kisgyermekkora óta kirajzolódott előtte szakmája képe, arról pedig, hogy jól döntött, különleges látásmódja és alkotásai adnak bizonyosságot.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Már gyerekként nagyon érdekelt a divat, a tervezés és a legtöbb kézügyességet igénylő foglalkozás, így nem is volt kérdéses, hogy milyen irányban tanuljak tovább. Bár a szakosodás során végül nem kerültem be a divattervező csoportba, úgy érzem, a kiegészítő tervezéssel is létre tudtam hozni olyan tárgyakat, melyek "öltöztetik" viselőjüket. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Szokták mondani, hogy az ember a munkájára saját gyermekeként tekint, ez pedig az én esetemben sincsen másképp. Minden alkotásom nagyon közel áll hozzám, viszont, ha ki kellene emelnem bármelyiket közülük, akkor az a diplomamunkám lenne.  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkám témájának a testdiszmorfiás zavart választottam, illetve az általa keltett illúziók megjelenítését. Nem is gondolnánk, hány ember szenved ettől a mentális zavartól és nincs kibékülve saját tükörképével. Magamat is perfekcionistaként jellemezném, számtalanszor előfordult már, hogy a negatív önkép rányomta a napjaimra a bélyeget. Így ezzel a projekttel kívántam - ha úgy tetszik - kifigurázni ezt a fajta problémát, valamint egy külső szemlélő számára rávilágítani arra, hogy amit az egyik torznak talál, az esetleg másnak szép lehet vagy fel sem tűnik.


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Az évek alatt megismerkedhettem számos különféle technikával, anyag- és kellékbeszerző hellyel és más, kortárs művészek alkotómunkáival is. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Az "inspired by creativity" számomra annyit tesz, hogy ahány művész, annyi ötlet, annyi alkotás. Ez a sokféle alkotás pedig képes elindítani egy láncreakciót, amelyből akárki inspirálódhat. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Támogató, szakmájukban elismert oktatók adják át tudásukat, nézőpontjaikat, ezzel elősegítve a szakmai fejlődésünket.

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Kezdetnek egy webshop létrehozása a cél, aztán apró lépésekkel megyünk tovább. 

 

Téged is érdekel a kézműves világ, és szívesen látnál bele a tervezési folyamatokba? Ismerd meg a METU Kézműves tárgykultúra alapszakot!