Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Kallai Milos / Fotográfia MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kallai Milos / Fotográfia MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Kallai Miklóssal, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia MA szakon végzett hallgatójával. 

Best of METU diploma 2023 

Kallai Milos / Fotográfia MA 

„A kiadott kreatív feladatok segítségével könnyű volt megtalálni a fotográfia hozzám közelebb és kevésbé közel álló területeit is.” 

Kallai Milos a METU Fotográfia MA szakán diplomázott. A levelező képzés során olyan elméleti és gyakorlati órákon vehetett részt, amelyek által tisztábban látja ma, hogy a fotográfia mely területén is szeretne igazán kiteljesedni.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

A fotográfia egy szerteágazó, viszonylag demokratikus művészeti ág, mely sok lehetőséget biztosít a kísérletezésre. A legjobban a 70-es évek közepén kialakult amerikai és olasz fotográfia és azok utóhatásai inspirálnak (New Topographics, John Gossage, Guido Guidi).

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

A félévenként szabadon választható projektfeladatok, melyek segítségével könnyebb volt megtalálni a diplomamunkához szükséges témákat és formanyelvet. Emellett az fotóelméleti kurzusokra készülő dolgozatok írását is élveztem.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkám egy fotókönyv, mely középpontjában az ember és természet kapcsolata, az egyéni tájtapasztalat és a séta fontossága áll. A könyv narratíváját egy természetben tett séta mintájára építettem fel. A képeken megjelenő emberi nyomokból következtethetünk arra, hogy hogyan próbáljuk gazdasági, rekreációs vagy akár tudományos célokból a természetet a nekünk legmegfelelőbb módon használni, szabályozni. A könyv hátsó borítójára illesztve egy zine található, ami a séták során, a természetben gyűjtött tárgyak fotóit tartalmazza. A zine képein a mérés és katalogizálás gesztusai láthatóak. 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Egyrészt a feladatokra kapott visszajelzésekkel, ezen a téren nekem Lisztes Edina segített a legtöbbet, aki főként pedagógiai jellegű kérdéseivel egyengette a fejlődésemet. Másrészt pedig Pfisztner Gábor kurzusain tanultam sokat, akivel egészen friss elméleti szövegeket olvastunk.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

A kiadott kreatív feladatok segítségével könnyű volt megtalálni a fotográfia hozzám közelebb és kevésbé közel álló területeit is.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A METU segítségével több területen kipróbálhatod magad, számomra pedig a levelező rendszerű képzés is nagy könnyebbséget jelentett. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Szeretnék további fotókönyveket készíteni. 

 

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia MA képzését, és lásd tisztábban a képet!