Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Kaizer Anett / Formatervező művész MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kaizer Anett / Formatervező művész MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Kaizer Anett-tel, a Budapesti Metropolitan Egyetem Formatervező művész MA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Kaizer Anett / Formatervező művész MA 

„…a szakmában elismert oktatóink iránymutatásának hála, még a legelrugaszkodottabb ötletből is jó terv kovácsolódott... 

Kaizer Anett a METU Formatervező művész MA szakán diplomázott. Választását hosszas keresgélés előzte meg, hiszen könnyen elveszik az ember a szakmák tengerében. A formatervezésben az esztétika, a funkcionalitás és az ergonómia ötvözésének lehetősége fogta meg, diplomamunkája pedig egy igazán nemes ügyet szolgál. 


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Egészen a gimnáziumi éveim közepéig szilárd meggyőződésem volt arról, hogy orvos leszek. Sok éven át az állatorvosi pálya volt a cél, ami aztán áthajlott a humán orvoslás iránti érdeklődésbe. Szerencsére a gimnáziumi biológia tanárnőm ráébresztett (akaratán kívül ugyan), hogy nem nekem való ez a terület. Ekkor kezdődött hosszas útkeresésem, ahol a marketing szakembertől a programtervező informatikuson át a ménesgazdáig, szinte minden szóba került. Végül a kedves tanárnőm a német különóráimon terelte a figyelmemet a formatervezés irányába, amiért nagyon hálás vagyok neki. 
Visszagondolva mindig is vonzottak azok a dolgok, amik az esztétikai érzék kifejezéséhez kapcsolódnak. A formatervezés az esztétika mellett szerencsére még nagyon sok minden másról is szól, funkcionalitásról, ergonómiáról, üzenetek közvetítéséről, környezettudatosságról, hogy csak néhány példát említsek. Nagyon összetett és izgalmas szakma ez, ami által hasznos, valódi igényekre reflektáló tárgyakat tervezhetek és ez nekem nagyon fontos. 
Inspirációt bármiből tudok meríteni, problémákból, természetből, tradíciókból, bármiből. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Kedvenc egyetemi munkám során egy konzolasztalt terveztem a holland Dutchbone arculatába illően, a feladat során pedig a holland design-t képviselő Dutch Home bútorforgalmazó céggel álltunk kapcsolatban. Ez volt az a feladat, ahol igazán megtapasztaltam a kutatómunka fontosságát egy sikeres tervezéshez. Szerettem volna, ha az általam tervezett termék nem csupán esztétikája miatt lenne beilleszthető a Dutchbone kínálatába, hanem a márka által képviselt értékeket is hordozza, mint például a hagyományok tiszteletét, a kézművesség technikáinak megőrzését, illetve a fenntarthatóságot. Az asztalhoz a fő inspirációm a kékfestés volt. Ez - a széles körben alkalmazott - tradicionális kézműves technika Magyarországon nagyon elterjedt volt egykor, viszont szerettem volna, ha Hollandiával is összekapcsolható. A kitartó kutatómunkának köszönhetően rábukkantam egy projektre, "Indigo: Sharing Blue" címmel, ahol Hollandia kékfestő hagyományát mutatták be. 
 
A bútor áttört frontján látható minta egy több mint 100 éves dúcon látható magyar mintából ered, melynek neve "kis tulipánok". Ez pedig a következő kézenfekvő kapcsolat, hiszen a tulipán Hollandia egyik védjegyének mondható. 
 
A feladat lezárultával a Dutch Home eljuttatta terveinket a Zuiver-csoport tervezőihez, akik értékelték a munkáinkat és értékes visszajelzéseket adtak. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkám fókuszában egy olyan terápiás sporteszköz tervezése áll, amely hosszú távon segítséget nyújthat a Parkinson-kórral élő betegek számára a betegség tüneteinek enyhítése által.  

A tervezés első szakaszában a témaválasztás során eredetileg egy nagyobb csoportot, az idősebb korosztályt céloztam meg. Az inspirációgyűjtés során azonban olyan tárgyakkal találkoztam, amelyek egy szűkebb, ám jelentős létszámú célcsoport felé irányították figyelmemet: a Parkinson-kórral élő betegek felé. A sorsuk mélyen megérintett, illetve személyes kapcsolatom is van a betegséggel, mivel néhány évvel ezelőtt az anyai nagymamámon mutatkoztak kezdődő Parkinson-kór tünetei. mint utólag kiderült, egy gyógyszer mellékhatásaként. Szerencsére az ő esetében létezett megoldás a problémára, abbahagyta a gyógyszer szedését és lassacskán visszanyerte régi egészségi állapotát. Sajnos azonban azoknak, akiknél diagnosztizálták a Parkinson-kórt, nincs ilyen egyszerű megoldás. 
 
Az általam tervezett sporteszköz a tandemkerékpározásból merít inspirációt, amely a - Parkinson-kór esetében biztató eredményeket mutató - "forced exercise" terápiában alkalmazott mozgásforma. A goos névre keresztelt eszköz hibrid rendszerű, hogy önállóan, két eszközt összekapcsolva vagy online a világ bármely tájáról összekapcsolódva is lehessen használni. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Azon kívül, hogy nagyon magas szintű szakmai támogatásban részesültünk, lehetőségünk nyílt több élő projektben részt venni és ezáltal sok hasznos tapasztalatot gyűjteni, például a megrendelőkkel való kommunikációról, illetve a terv prezentálásáról.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Alkotást támogató környezetet, ahol a szakmában elismert oktatóink iránymutatásának hála, még a legelrugaszkodottabb ötletből is jó terv kovácsolódott vagy éppen pillanatnyi megtorpanásból zökkentettek ki minket és tereltek a helyes útra. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A szakmában aktív formatervező oktatóink miatt, akik hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Nekik köszönhetően támogató légkörben volt lehetőségünk kiteljesedni, és a METU műhelyeiben az ötleteinkhez makettet vagy prototípust is tudtunk készíteni. Sok élő projektben van lehetőség részt venni, ami szerintem hatalmas előny sok más képzéshez képest. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Jelenleg egy AV rendszerekkel foglalkozó cégnél dolgozom formatervezőként, de szeretném a nem túl távoli jövőben UX/UI területen is kipróbálni magam. Hamarosan tervezem magam ezen irányban is képezni, hogy később ilyen területen is vállalhassak munkát. 

 

Téged is érdekel, hogy hogyan tehetnéd a környezeted élhetőbbé, praktikusabbá és fenntarthatóbbá? Ismerd meg a METU Formatervező művész MA képzését, hogy átláthatóbb legyen a kép!