Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Gulyás Aliz / Média design MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Gulyás Aliz / Média design MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Gulyás Alizzal, a Budapesti Metropolitan Egyetem Média Design MA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Gulyás Aliz / Média design MA 

Ha nyitott vagy, a METU-n sok tudást szívhatsz magadba, ráadásul igazi szakemberektől. Ha szeretnéd, fogják a kezed, ha szeretnéd, szabad utat engednek és a háttérből támogatnak. 

Gulyás Aliz a METU Média design MA képzésén diplomázott. Számára a szak jó lehetőséget biztosított arra, hogy a lehető legváltozatosabban élhesse meg a kreativitását, ebben pedig az a technikai háttértudás is sokat segített neki, amelyet a METU-n kapott.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Érdekelt a történetmesélés, és a vizualitás is kezdett egyre inkább foglalkoztatni. Azért választottam a Média design szakot, hogy megismerkedjek különféle műfajokkal, technikákkal és ezáltal rátaláljak a saját utamra, vezessen akár a játéktervezés, akár az animációkészítés világába. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

A legjobban a mozgóképes feladatokat szerettem - a 2D és 3D animációk készítését. Mindig izgalmas volt egy új projekten ötletelni, megtervezni a koncepciót, majd a szoftverekben kísérletezni különféle megoldásokkal. Hanggal is szerettem foglalkozni, annyira, hogy végül diplomafilmemhez is én készítettem el a hangdesignt. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkaként egy 3D animációs rövidfilmet készítettem, amely a Káprázat címet kapta. A filmben egy nő útját követjük nyomon, aki egy találkozóra igyekszik, azonban a helyszínre érkezve egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik vele. Csak magára számíthat, ha ki akar szabadulni a szorult helyzetből. A projektet a „nem-helyek” fogalom inspirálta: az a kérdés foglalkoztatott, hogy a nézőből miként váltanak ki érzéseket a filmekben megjelenő helyszínek, díszletek. 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Megismerkedtem szoftverekkel és kreatív megoldásokkal, ezzel is bővítve az eszköztáramat, amit mozgóképes munkákhoz használhatok. Mindemellett belekóstolhattam például a játéktervezés, a projection mapping és a VR területébe is. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Amikor sok kreatív elme gyűlik össze – gondolok itt mind a tanárokra, mind a hallgatókra –, abból szuper dolgok születnek. Mindenki másban jó, mindenki más szemszögből közelíti meg a projekteket, így rengeteget lehet egymástól tanulni. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Ha nyitott vagy, a METU-n sok tudást szívhatsz magadba, ráadásul igazi szakemberektől. Ha szeretnéd, fogják a kezed, ha szeretnéd, szabad utat engednek és a háttérből támogatnak. Amennyiben szívesen kipróbálnád kreativitásodat a legkülönbözőbb területeken, tetszeni fog ez a szak. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Vannak filmes terveim, amelyeket szeretnék a diplomamunkámhoz hasonló animációs stílusban megvalósítani. Szívesen dolgoznék a jövőben élőszereplős filmeken is. 

 

Te is szeretnél technikai tudásban élen lenni a szakmában? Ismerd meg a METU Média Design MA képzését, hogy jobban kirajzolódhasson a kép!