Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Fügedi Zsófia / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Fügedi Zsófia / Fotográfia BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Fügedi Zsófiával, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Fügedi Zsófia / Fotográfia BA

Megtanultam, hogy nem a legjobbnak, hanem egyedinek kell lenni.

Fügedi Zsófia a METU Fotográfia BA szakán diplomázott. Azért végezte el a képzést, mert szerette volna saját érzéseit és a társadalomban zajló eseményeket, problémákat, kérdéseket a fotózás művészete által átadni és kivetíteni.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Mindig is a vizuális művészetek inspiráltak, már a gimnázium alatt is a média- és a rajzszakköröket, órákat részesítettem előnyben. Fontosnak tartottam a társadalmi kérdéseket és úgy éreztem ezeknek a közvetítésére, megvitatására kiváló csatorna lehetne a fotográfia.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Riportfotón kezdtem, de egyre inkább úgy éreztem, hogy az alkotói folyamat áll hozzám közelebb. Kedvenc munkáim főleg a laborban készültek, azon belül is az archaikus eljárások érdekeltek, mint a fotogram vagy kemogram. Illetve több munkámat is analóg módon készítettem el.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkám során a jungi pszichológiával, azon belül is az álomvilágban megjelenő archetípusokkal foglalkoztam. A belső női és férfi énünket reprezentáló anima és animus karakterét formáltam meg oly módon, mely során álomsémákat, illetve saját tapasztalatokat használtam fel. Fontosnak tartottam, hogy kialakítsak egy szimbólumrendszert, amit minden esetben befolyásol az adott térség kultúrája és nemi sztereotípiái. Az álombéli karakterek megformálását egy misztikus atmoszféra is erősíti az anyagban. További érdekessége, hogy a modern kori terápiák során sokszor foglalkoznak álmok vizualizálásával a traumák gyógyítása szempontjából, így egyfajta felhívó jelleggel is bír a munka, hogy mennyi mindent megismerhetünk a személyiségünkről az álmainkon keresztül.  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Nagyon sok segítséget kaptam a tanáraimtól, akik hatalmas szaktudással rendelkeznek, mindig igyekeztek a legtöbbet kihozni belőlem.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Tetszik az Egyetem fluiditása. Az, hogy minden feladatomat saját magam képére tudtam formálni, mindig szabadon használhattam a kreativitásomat és ezt díjazták is a tanárok. Megtanultam, hogy nem a legjobbnak, hanem egyedinek kell lenni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Sok lehetőségre tudsz szert tenni a METU-n, amiket érdemes kihasználni. Azt tanácsolnám, hogy ne halogassanak egyetlen projektet sem. Ha van egy jó ötlet, akármilyen zavaros is az eleje, nem szabad feladni, ötletelni kell tovább és értékelni a feladat folyamat jellegét. Illetve ne féljenek segítséget kérni, ötletelni a tanárokkal, mert nyitottak az új gondolatokra.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

A fotózás, mint szerelemgyerek és alkotói munka van most jelen az életemben, viszont szeretném magamat más területeken is kipróbálni, ezért a Média Design BA szakon folytatom tovább tanulmányaimat. 

 

Téged is érdekel a fotózás világa, és szeretnél a legjobbaktól tanulni? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!