Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu Diploma 2023 / Felszeghy Áron / Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Felszeghy Áron / Fotográfia BA

Best of METU diploma 2023: Interjú Felszeghy Áronnal, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Felszeghy Áron / Fotográfia BA 

A METU teret ad, hogy megtaláld és kibontakoztathasd önmagad, segít és támogat, hogy megleld az utadat.

Felszeghy Áron METU Fotográfia BA (Riportfotográfia specializáció) szakán diplomázott. Már középiskolás évei alatt megismerkedett a fotózás szépségével, de ami még ennél is kedvesebb, hogy a METU-val is, hiszen szinte minden évben ott volt a nyílt napunkon, míg végül ő is igazi metus alkotó lett.  


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

A fotográfiával még a középiskolában ismerkedtem meg, és ott ébredtem rá, hogy ez az, ami igazán érdekel, ezzel szeretnék majd foglalkozni. A képek segítségével tudom igazán kifejezni, megmutatni önmagam. A METU Fotográfia szakával először az Educatio kiállításon találkoztam, majd gimnazistaként több éven keresztül jöttem el újra és újra a nyílt napokra. Megtetszett a METU szellemisége, a tanárok közvetlensége, szakmaisága, hogy a tanítás mellett aktív alkotók is.  
Szeretek tájékozott lenni, tudni, hogy mi történik a körülöttem és a világban, ennek a megmutatása inspirál és ehhez számomra a legjobb eszköz a fotográfia. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Nagyon szerettem Révész Tamás ‘Szívügyem’ feladatán dolgozni. Mindig is vonzottak a hagyományos, kétkezi munkák, így örömmel készítettem el a fotósorozatomat Tóth Gézáról, a gödöllői Tóth pékség tulajdonosáról és pékjéről. Jó érzés volt megmutatni, ahogyan a kenyér készül.  
 
Különleges élmény volt számomra elkészíteni Korniss Péter ‘Hátrányos helyzetben’ című feladatát, melyben Kovács Zsolt, egy velem egykorú, mozgássérült fiatal felkészülését kísérhettem végig a 2022-es Vivicitta félmaratonra, ahol 3. helyezést ért el. Nagyon büszke vagyok a teljesítményére, látva, hogy mennyi erőfeszítés van a felkészülés és a mindennapjai mögött.   
 
Izgalmas munkát jelentett Kőrösi Máté dokumentumfilmes feladata, melyben egy helyszínt és annak atmoszféráját, sokszínűségét kellett bemutatni néhány percben. A filmem helyszínéül a budapesti Fővám teret választottam. Nagyon élveztem mind a forgatás, mind a vágás részét, igazán kreatív feladat volt. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

Diplomamunkámat volt középiskolám fejlesztő tanáráról, Szabó Tündéről készítettem. A sorozat aktualitását a tavalyi évben indult pedagógus megmozdulások adták. Tündét elsősorban mint fejlesztő pedagógust, tanárt mutatom be igen sokrétű munkájában, majd magánemberként, családja körében. Elhivatottsága, szakmaisága, rátermettsége, sokoldalúsága, fáradhatatlansága motivált a fotósorozat elkészítésében, mely végül Tünde által narrált multimédiaként valósult meg. Számomra ő testesíti meg, hogy milyen egy igazi tanár. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Sok segítséget kaptam a látásmódom kialakításában, a gondolkodásmódom fejlesztésében, például, hogy milyen szempontok szerint, hogyan állítsak össze egy fotósorozatot.  
A tanáraim mindig odafigyeléssel mentoráltak az egyetemi évek alatt, az általuk készített munkák pedig volt, hogy inspiráltak és ötletet adtak egy-egy feladat megvalósításához.  

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

A METU-n lehetőségünk volt kísérletezni, kipróbálni magunkat sok dologban a fotográfia területén, melyhez a tanárainktól inspirációt, útmutatást, támogatást kaptunk, hogy alkothassunk.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A METU teret ad, hogy megtaláld és kibontakoztathasd önmagad, segít és támogat, hogy megleld az utadat. Az együtt töltött idő alatt pedig egy igazán jó közösség jöhet létre, mint ahogy nálunk történt. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

A fotós vállalkozásomat szeretném fejleszteni, és megismerni a fotográfiához kapcsolódó további területeket is.  

 

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia BA képzését, és lásd tisztábban a képet!