Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu Diploma 2023 / Bezzeg Gyula / Fotográfia MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bezzeg Gyula / Fotográfia MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Bezzeg Gyulával, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia MA szakon végzett diákjával.   

Best of METU diploma 2023 

Bezzeg Gyula / Fotográfia MA

„Egy idő után viszont azt éreztem, hogy ezen az úton nem tudok már egyedül feljebb jutni. Eljutottam arra a szintre amikor már képes voltam meglátni és belátni a hiányosságaimat, s útközben találkoztam a METU-val.”

Bezzeg Gyula a METU Fotográfia MA szakán diplomázott. Hivatásában a múlt lenyomatának megragadása varázsolta és indította el, az egyetemi évek során viszont sikerült önmagát felfedezve jobban elmélyedni a fotográfia világában.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

A múlt átmentése a jelenbe, azaz a jövőbe. A legeslegelején a fotográfia ezen "képessége" kápráztatott el. Azóta a fotográfiával való viszonyom már teljesen megváltozott, de a múlthoz és az emlékekhez való ragaszkodásom indított el az utamon.  
Egy idő után viszont azt éreztem, hogy ezen az úton nem tudok már egyedül feljebb jutni. Eljutottam arra a szintre amikor már képes voltam meglátni és belátni a hiányosságaimat, s útközben találkoztam a METU-val.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Minden projektben megleltem az örömöt, de főleg a kihívást. Természetesen az önálló munkák mindig jobban inspiráltak, de a tanárainktól is kaptunk olyan feladatokat, amelyek erősen fejlesztették a képességeinket. Illetve az említett önálló sorozatok kapcsán is hatékony volt a közös munka.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám a Határeset címet viseli, és a nemzeti kisebbségi lét kérdéseivel foglalkozik, magát a problematikát pedig a vajdasági magyar kisebbség példáján keresztül ragadja meg. Azért választottam ezt a témát, mert én magam is határon túli magyar vagyok, és ez a jelenség mindig is foglalkoztatott, hisz ez határozta meg a személyiségemet, az identitásomat. Nagy kihívás volt képekkel kommunikálni egy ilyen elvont fogalmat és jelenséget. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Nagy élmény volt számunkra, hogy a tanárainkkal együtt alkothattunk. Sokat meséltek saját tapasztalataikról, különböző munkáikról és megoldásaikról. Ez nem csak szakmailag fejlesztett bennünket, hanem emberileg is. A munkafolyamatok nagyon gyakran önismereti folyamatok voltak. Saját magunkat is meg kellett ismerni ahhoz, hogy felismerjük, milyen módon tudjuk feldolgozni az adott témát.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Az alkotói megnyilvánulás kibontakozási lehetőség.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Azt mondanám, hogy ragadja meg ezt az egyedülálló alkalmat! Amennyit befogad, annyit fog kapni.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Több fotós projekt-ötletem van. Igazából csak választani kell és belevágni a munkába. 

  

Téged is érdekel a fotózás világa, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Fotográfia MA képzését, és lásd tisztábban a képet!