Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Berkes Bálint / Média Design MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Berkes Bálint / Média Design MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Berkes Bálinttal, a Budapesti Metropolitan Egyetem Média Design MA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Berkes Bálint / Média Design MA 

A METU oktatói által nem csak piacképes tudást kap az ember, hanem ráláthat arra is, hogy hogyan működik a szakma napjainkban. Minden barátom, aki itt végzet sikeresen el tudott helyezkedni az általa kiszemelt szakmai munkakörben.” 

Berkes Bálint a METU Média design MA szakán diplomázott. Olyan szakmát szeretett volna magának, amely szerteágazik, és sokszínűsége miatt nehéz benne unatkoznii, és úgy tűnik a Média designban rátalált erre.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

A multimédia-művészet egy folyamatosan változó és fejlődő pionír ágazata a kortárs művészetnek. Saját magamról nem tudnám elképzelni, hogy egyetlen területen horgonyozzak le, úgyhogy a Média design ezért a legjobb választás számomra, amely azt gondolom végig fog kísérni az életem során. Itt nincsenek technikai gátak, az alkotó szabadon adhat teret az elképzeléseinek. Ebben a folytonosságban mindig meg tudom magamnak találni azt az újat, ami képes bennem megtartani a lelkesedést. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

Alapvetően minden esetben a legújabb munkámat mondtam kedvencnek az adott félév során. Így nem hiszem, hogy bárkit meg fog lepni, ha azt mondom, hogy a mesteres diplomamunkám áll most leginkább közel a szívemhez. Rengeteg időt töltöttünk a fejlesztésével, és mi magunk is felnőttünk a feladat nagyságához. Nekem és Csomor Lillának, aki egyben alkotótársam és barátom – örökös mérföldkő marad ez a projekt. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A közösségi alkotói terek folyamatos tágulásával minden tudásra vágyó alkotónak lehetősége van megtalálni a szükséges ismereteket az ő általa kívánt médium elsajátításához. Alkotótársammal közös elhatározás alapján úgy döntöttünk, hogy saját komfortzónánkból kilépve egy új médiumon keresztül mesélünk el egy olyan történetet, ami arra várt, hogy elnyerje az eredetileg neki szánt formáját. Diplomamunkánk a Tentoria címet kapta, ami egy szerelmes levél a kilencvenes évek gyermekeinek, akiket egy ismerős, mégis újszerű érzés fogja emlékeztetni arra, miért is hagyott bennük olyan mély nyomot az a korszak. A Tentoria egy klasszikus elemekkel rendelkező, 2D platformer, amely egy műfaji csavarral egyszerre tud lineáris és nyílt világú lenni.  

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

Az Egyetem számomra nagyszerű oktatókat adott, akik minden lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy az ember megvalósíthassa az elképzeléseit.

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

Szabadságot, a saját hangom megkeresését és szárnypróbálgatását. A METU-n nem kell formai keretek közé szorulnod, ezáltal pedig mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a legtöbbet hozza ki magából.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A METU oktatói által nem csak piacképes tudást kap az ember, hanem ráláthat arra is, hogy hogyan működik a szakma napjainkban. Minden barátom, aki itt végzet sikeresen el tudott helyezkedni az általa kiszemelt szakmai munkakörben.

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Az elmúlt három évben tanulás mellett a Magyar Állami Operaház vizuális tárlatának vezetője voltam. Most szeretnék az egyetem után a saját cégemmel elhelyezkedni a színházi világban, mint független alkotó.    

 

Téged is megannyi része érdekel a multimédiás világnak, de azon belül nem tudod, hogy merre menj tovább? Ismerd meg a METU Média Design MA képzését, hogy jobban kirajzolódhasson a kép!